Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 14 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Nee, het is niet raar als je ‘laat’ voor het eerst seks hebt (waarom dat taboe?)

Toen ik een jaar of 14 was, had ik een abonnement op de Hoe Overleef Ik?. Ik weet nog goed dat daar een keer een interview in stond met een 17-jarig meisje dat nog nooit had gezoend. “Ik wacht gewoon op de ware”, zei ze. Dat maakte me opgelucht. Mijn vriendinnen waren allemaal al bezig met vriendjes en zoenen, maar ik nog lang niet. En daar was ik in ieder geval niet de enige in.

Achteraf denk ik natuurlijk: meid, waar maakte je je druk om? Je was 14! En ook: nog niet hebben gezoend op je 17e, dat is helemaal niet zo bijzonder. Maar blijkbaar schaamde ik me ervoor dat jongens me niet zagen staan en voelde ik me genoodzaakt dat te verantwoorden – tegenover andere mensen, maar vooral tegenover mezelf.

Die schaamte bleef nog lang, trouwens. Toen ik ging studeren, ging ik nog steeds zoen- en seksloos door het leven. Terwijl mijn klasgenoten uitvoerig verslag deden van hun vijf verschillende zoenpartners tijdens één nacht uitgaan, zat ik thuis op de bank naast mijn ouders. Uiteindelijk was ik 20 toen ik voor het eerst zoende (doodeng!) en 23 toen ik voor het eerst seks had (en ik vond het nog een anti-climax ook).

Een uitleg over waarom we eigenlijk seks hebben (los van voortplanting)

‘Laat’ voor het eerst seks

Rationeel gezien denk ik: dat is natuurlijk helemaal oké, daar is niks raars aan. Toch voelde dat wel zo. Ondanks dat slechts de helft van de jongeren voor het eerst seks heeft gehad op hun 18e, praatte iedereen erover alsof dat de normaalste zaak van de wereld was.

Toen ik 18 was, was ik bijvoorbeeld eens op een evenement waar van ons verwacht werd dat we onze meest ongemakkelijke sekservaring opschreven. Er was één meisje van 16 bij, die dat niet hoefde. De rest was 18 of ouder, blijkbaar een leeftijd waarop je wel ooit seks had gehad. Dat ik het echter ook niet kon opschrijven omdat ik simpelweg geen ervaringen hád, durfde ik niet te zeggen.

Ik herinner me niet meer wat ik uiteindelijk heb gedaan, alleen hoe ontzettend ongemakkelijk ik me voelde. Hetzelfde gevoel dat kwam kijken bij alle keren dat ik in een Never have I ever-, Truth or dare- of ander spel met pikante vragen belandde. Als iedereen in geuren en kleuren vertelt over hoeveel ‘Tijgerpunten’ ze wel niet hebben en jij daar met een volledig intact maagdenvlies zit… Tja. Awkward.

Awkward – dit is waarom we soms zo ongemakkelijk worden (en dat oké is)

Er zijn ontelbare situaties waarin ik me de enige voelde, en toch weet ik zeker dat ik niet de enige wás. Er zijn genoeg mensen die voor het eerst seks hebben op hun 22e, 29e of zelfs 40e. Omdat ze er nog niet aan toe zijn, omdat ze zichzelf eerst willen ontwikkelen, vanwege (jeugd)trauma’s of gewoon – omdat ze nooit seks hebben gehad. Omdat dat niet altijd een reden hoeft te hebben.

Problematische aannames

Die ongemakkelijkheid wordt door veel dingen veroorzaakt. Deels door gevoelens als: ‘Ben ik wel goed genoeg als ik als enige nog nooit seks heb gehad? Is er iets mis met me als ik seks maar eng vind?’ Deels door het bang zijn om veroordeeld te worden, bang zijn om niet normaal te zijn. En deels omdat je er de hele f*cking tijd aan herinnerd wordt dat je ‘laat’ voor het eerst seks hebt.

Mocht je het nog niet gemerkt hebben: onze maatschappij draait namelijk nogal veel om seks. Liedjes, films, ongepaste grapjes… Het is overal. Dat neem ik niemand kwalijk – zeker voor jongeren is het heel normaal dat ze met ‘spannende dingen’ willen experimenteren – maar het wordt wel problematisch als we ervan uitgaan dat iedereen maar seks heeft gehad.

Het wordt problematisch als we zeggen: ‘Haha, jij hebt zeker een spannende nacht gehad?’ tegen iemand die moe is. Het wordt problematisch als we vragen: ‘En hoeveel Tijgerpunten heb jij?’ tegen iemand die je nauwelijks kent. Het wordt problematisch als we zeggen: ‘Schrijf jouw meest ongemakkelijke sekservaring op’ tegen een 18-jarige. Dus laten we dat gewoon lekker niet meer doen.

En ben jij nou ‘laat’ met je eerste keer seks – of heb je er überhaupt geen behoefte aan? Weet dan dat je daar helemaal geen reden, excuus of wat dan ook voor nodig hebtYou do you, en je hoeft aan geen enkele norm te voldoen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️