Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 24 nov 2022
Leestijd: 6 minuten

Welk element ben jij? Zo helpt astrologie je de feestdagen met familie te overleven

Astrologie is meer dan de horoscoop die bij je zonneteken hoort. Bij je zonneteken hoort ook een element: water, vuur, lucht of aarde. Deze elementen kunnen je helpen om je eigen communicatiestijl en daarmee de dynamiek binnen een familie beter te begrijpen. Als je weet welk element bij welk familielid hoort,  kan astrologie er tijdens de feestdagen voor zorgen dat jullie elkaar beter begrijpen en irritaties of botsingen voorkomen. Handig nu de feestdagen voor de deur staan inclusief verplichte (en soms energiezuigende) familiebijeenkomsten.

Weet jij welk element bij jouw zonneteken hoort? En met welk ander element je het beste kan opschieten en met welke juist niet?

Er zijn vier primaire elementen: aarde, lucht, vuur en water. Elk teken en elke planeet in de astrologie wordt geassocieerd met een element. Elk element heeft zijn favoriete manier van communiceren en voorkeur om problemen op te lossen.

Hoe overleef ik… de ongemakkelijke vragen tijdens kerst met de familie?

Astrologie helpt je door de feestdagen

Als je dat begrijpt wordt het makkelijker om je gezin en familie beter te begrijpen. Briana Saussy, auteur en eigenaar van de Sacred Arts Academy, legt op MBG uit hoe de elementen zich tot elkaar verhouden. Doe er je voordeel mee en ga voor een harmonieuze decembermaand.

Aardetekens: Stier, Maagd, Steenbok

Personen met sterrenbeelden die behoren tot het element aarde zijn minder geïnteresseerd in praten en meer in resultaten. Het zijn geaarde, praktische individuen die houden van feiten, cijfers en gezond verstand.

Als er een discussie ontstaat zal een aardepersoon niet meteen uithalen of kwetsende dingen zeggen. De aarde persoon wacht af of reageert soms ook niet. Dit kan zorgen dat de andere persoon het gevoel krijgt dat de kwestie hem of haar niks kan schelen, maar dat is bijna nooit het geval.

Zó overleef je als HSP’er de Kerstdagen

Een aardepersoon lost het ruzie het liefst op met een praktisch plan, gezond verstand en vooral niet met eindeloos praten.

Met wie kunnen aardetekens goed overweg?

Aardetekens kunnen goed overweg met het element water. Hoewel een waterpersoon romantischer en sentimenteler is dan aarde, waardeert de aardepersoon de kalme en standvastige aanwezigheid van een waterpersoon.

Met wie kunnen aardetekens minder goed overweg?

De elementen lucht en vuur bewegen te snel, praten snel en hun energie heeft de neiging om de kalme uitstraling van aarde te verstoren. Vanuit het perspectief van lucht- en vuurmensen kunnen aardemensen traag en koppig overkomen.

Het is daarom een goed idee voor een aarde-element om duidelijk en wat meer te praten wanneer ze met lucht- en vuurmensen rond de tafel zitten voor een kerstdiner. Voor lucht- en vuurmensen is het belangrijk om aardemensen tijd en ruimte te geven om hun ideeën te delen.

Luchttekens: Tweelingen, Weegschaal, Waterman

Met een persoon met een luchtelement is het nooit stil aan tafel. Ze praten veel en lang. Ze wisselen oppervlakkige gesprekken af met diepgaande gesprekken en schakelen dan weer over naar ditjes en datjes.

Luchtelementen zijn intelligent, rationeel en snel verveeld. Ze vinden het daarom soms lastig om gefocust te blijven in een lang gesprek.

Het is bijna kerst! Maar hoe vier je dit jaar een duurzame kerst?

Luchtelementen gaan ruzies ook niet uit de weg. Zij zien een conflict meer als het oplossen van een puzzel. Soms vergeten ze  hierbij dat er in bepaalde discussies emoties en relaties op het spel staan.

Met wie kunnen luchttekens goed overweg?

Personen met een luchtelement matchen vaak goed met personen die veel vuur in hun geboortehoroscoop hebben. Vuurmensen bewegen namelijk ook snel, hoewel ze vaker visueel ingesteld zijn dan verbaal. Een vuurteken waardeert het aan een luchtpersoon dat ze snel en kritisch denken zonder een oordeel te vellen.

Met wie kunnen luchttekens minder goed overweg?

Water- en aarde-elementen kunnen vaak niet goed overweg met luchtpersonen. Deze elementen zijn langzamer en veel serieuzer dan lucht. Aarde- en watermensen zien het luchtelement als vluchtig en oppervlakkig.

Echter kan lucht ervoor zorgen dat gesprekken wat speelser en minder beoordelend worden. Als een luchtpersoon probeert wat geduldiger en stiller te zijn, maken ze ruimte voor de wijsheid van aarde- en watermensen. Op die manier kunnen ze prima met de kerstdagen door één deur.

Vuurtekens: Ram, Leeuw, Boogschutter

Vuurtekens houden van snelheid in gesprekken en zijn genereus, enthousiast en moedig. Ze kunnen wel snel verveeld raken als ze niet gevoed worden met nieuwe informatie, uitdagingen of prikkels. Ze komen soms veeleisend of ongeduldig over – en kunnen dit ook zijn. Vooral als ze niet in balans zijn.

Ze zeggen vaak wat iedereen denkt, maar niemand durft te zeggen. Dit kan soms pittige gesprekken opleveren. Tijdens een conflict kan hun woede of passie mensen overdonderen, maar het kan ook net zo snel weer opbranden.

Hoe overleef je een vakantie met familie (en hoe hou je het een beetje leuk)?

Niet iedereen kan altijd meekomen op dit tempo. Hierdoor blijven familieleden soms gekwetst achter terwijl het vuurelement zich afvraagt waarom alle anderen blijven hangen in de ruzie.

Met wie kunnen vuurtekens goed overweg?

Luchtelementen begrijpen vuurelementen en weten hoe ze het vuur kunnen kalmeren wanneer de gemoederen hoog op lopen. Deze twee elementen bewegen en praten even snel. Bij vuur draait het alleen om passie en gevoel en lucht is meer geïnteresseerd in het kalmeren van het gesprek.

Met wie kunnen vuurtekens minder goed overweg?

Aarde- en watermensen vinden vuurmensen vaak stressvol. De snel bewegende, luide en ongeduldige persoonlijkheid kan mensen het gevoel geven dat er geen stabiele grond is om op te staan. Ze kunnen watermensen het gevoel geven dat ze op het punt staan over te koken.

Als aarde- en watermensen zich richten op het waarderen van de eerlijkheid van de vuurpersoon dan kan een goed gesprek ontstaan. Voor het vuurelement is het belangrijk om zichzelf eraan te herinneren om te vertragen en zich te concentreren op oplossingen in een gesprek.

Watertekens: Kreeft, Schorpioen, Vissen

Watertekens zijn niet zo zwijgzaam als aardse elementen en zullen in een gesprek hun mening en ervaringen delen, maar het zijn ook geen kletskousen. Bij watermensen duurt het vaak even wat langer voordat ze weten wat ze voelen.

De lekkerste vegan wijnen voor tijdens de kerstdagen

Ze zijn geduldig, grondig en lossen een meningsverschil op door er lang over na te denken. Dit element zal ook zelden een ruzie tijdens het kerstdiner beginnen. Mocht er toch een conflict zijn dan combineert het waterelement verstand met gevoel om het op te lossen.

Met wie kunnen watertekens goed overweg?

Het waterelement kan het goed vinden met mensen met het aarde-element in hun sterrenbeeld. Hoewel water wat romantischer en sentimenteler is dan aarde, begrijpen ze elkaar intuïtief en zitten ze vaak op dezelfde golflengte.

Met wie kunnen watertekens minder goed overweg?

Waterelementen hebben vaak minder een klik met lucht- en vuurelementen. Ze vinden luchtelementen te overdreven aanwezig en te veel aan het woord. De passie van vuur kan te overweldigend voor ze zijn, waardoor ze zich uitgeput kunnen voelen na een gesprek met een vuurpersoon.

Het is daarom zaak dat lucht- en vuurelementen rekening houden met hun snelle manier van praten als ze in gesprek zijn met een persoon met waterelement.

Oordeel over een ander? Dat gaat over jou

Verschillende persoonlijkheden en leeftijden aan tafel kan zorgen voor veel verschillende energie. Onthoud dat ongeacht je astrologische element, vriendelijkheid het element is wat iedereen samenbrengt.

Wees vriendelijk voor jezelf en voor anderen. Met compassie en oprechte interesse kom je vaak al een heel eind goed de feestdagen door.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️