Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 24 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Met een mastermind groep ga jij je doelen in 2023 wél halen

Doelen stellen én halen: er zijn vele boeken over geschreven en ik heb ze bijna allemaal gelezen. Mijn laatste bevinding om écht aan je doelen te werken en ze ook te behalen, is het hebben van een mastermind groep. Een wat? Een groep met gelijkgestemde, ambitieuze mensen die allemaal aan hun doelen willen werken en elkaar daar bij helpen. Zo richt jij je eigen mastermind op en ga je daadwerkelijk je ambitieuze doelen in 2023 behalen.

Zeg eens eerlijk: heb jij je doelen voor 2023 al in je hoofd? Meer sporten, meer verdienen, meer vrije tijd. genoeg om naar te streven. Met een mastermind groep ga je ervoor zorgen dat jouw dromen ook echt gaan uitkomen.

Wat is een mastermind?

Een mastermind groep is een groep met mensen die soortgelijke doelen en ambities hebben. Je komt samen om over deze doelen en ambities te praten, advies te vragen en elkaar verder te helpen.

Deze 4 energetische eigenschappen kan elke ondernemer goed gebruiken

Een mastermind groep kan gericht zijn op persoonlijke doelen of zakelijke doelen. Je spreekt met elkaar af hoe vaak en en op welke manier jullie afspreken. Dit kan één keer per maand of kwartaal zijn en in het echt of via videobellen.

Waar komt de naam mastermind vandaan? De term komt oorspronkelijk uit het boek Think and grow Rich van zakenman Napoleon Hill. Hij beschrijft in zijn boek de term als: het coördineren van kennis en de inzet van twee of meer mensen die werken naar een gedefinieerd doel in een sfeer van harmonie. Met andere woorden: met een kleine groep mensen ervaringen delen om zo elkaar positief te stimuleren en motiveren je doelen te behalen.

Leren van elkaars fouten

Een mastermindgroep kan het beste uit vier tot zes mensen bestaan. Met meer mensen is het lastig om iedereen genoeg aandacht te geven en met minder mensen verlies je de dynamiek van een groep.

Deze 3 dingen staan jouw doelen in de weg (maar zo behaal je ze alsnog)

De kracht van een mastermindgroep is dat je leert van elkaars uitdagingen. Als je kwetsbaar durft op te stellen en fouten durft te delen kan jezelf en anderen nieuwe inzichten opleveren. Onderling vertrouwen is daarom een belangrijk element van een mastermindgroep. Om je kwetsbaar te durven opstellen heb je het vertrouwen van de groep nodig.

Waarom een mastermind oprichten

Lukt het jou ook niet om je goede voornemens te verwezenlijken, ben je de enige ondernemer in je omgeving of wil je gewoon met mensen praten die met gelijkgestemde doelen en vraagstukken bezig zijn? Dit kunnen allemaal redenen zijn om een mastermind op te richten.

Door regelmatig bij elkaar te komen inspireer en stimuleer je elkaar om ook echt aan je doelen te gaan werken. Je weet immers dat je mastermindleden de volgende sessie gaan vragen hoe het gaat met je doel om twee extra klussen binnen te halen als ZZP’er.

3 manieren om een mastermind op te richten

Een mastermindgroep oprichten kun je op verschillende manieren doen. Denk eens na of je gelijkgestemde mensen in je omgeving kent die ook bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling, doelen behalen of ondernemen.

Vraag of ze openstaan om te sparren over jullie doelen in een informele setting. Je kan ook vragen of zij nog iemand kennen voor in jullie mastermindgroep. Zo maak je gebruik van het sneeuwbaleffect en omring je jezelf binnenkort met toffe gelijkgestemde mensen.

Je kan ook online een oproep doen voor een mastermindgroep. In Facebookgroepen of op LinkedIn of andere social media kanalen kun je een oproep plaatsen voor een groep. Je kunt er een voorwaarde aan toevoegen dat ze uit jouw regio moeten komen of je kunt de sessie ook online houden met videobellen.

Ook zijn er websites waarbij je mensen voor je mastermind groep makkelijk kan vinden. Check bijvoorbeeld Mijnmastermind en plaats een gratis oproepje.

Wat heeft een mastermind mij gebracht?

Al na de eerste bijeenkomst van mijn mastermind merkte ik een positieve verandering van hoe ik naar mijn doelen keek. Ik had zín om aan mijn doelen te werken en stappen te zetten. In plaats van dat het voelde als een molensteen om mijn nek.

Alle beren die ik op de weg zag, kon ik bespreken met mijn mastermindgroepje. Niks was gek of raar. Goedbedoeld adviezen van mijn ouders, vrienden of familie hebben niet hetzelfde effect als de adviezen die ik van mijn mastermindgroep krijg.

Dit komt omdat mijn mastermind bestaat uit ZZP’ers uit de creatieve sector. We zijn allemaal bezig met dezelfde onderwerpen, we lopen tegen dezelfde uitdagingen aan en nog heel belangrijk: we willen elkaar allemaal verder helpen zonder belerend te zijn.

Het delen van ervaringen, fouten en meedenken met elkaar geeft mij veel positieve energie en inzicht in wat de volgende stap is om mijn doelen te behalen. Ze zeggen niet voor niks: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️