Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 8 mei 2021
Leestijd: 5 minuten

Hoe je hormoonbalans invloed heeft op je gewicht

Vaak wordt gedacht dat afvallen alleen met calorieën en beweging te maken heeft, maar zo simpel is het helaas niet. Er spelen veel meer factoren een rol, zoals slaap, ontspanning, je darmen, het gebruik van medicijnen, de psyche en natuurlijk ook je genen. Maar de meest voorkomende oorzaak van overgewicht ligt volgens Vivian Reijs bij de hormonen. Zodra die in balans zijn, gaat afvallen (bijna) vanzelf.

Bij een chaos van hormonen kan namelijk het ‘metabool syndroom’ ontstaan. Dit is een toestand van het lichaam waarbij de hormonen die niet in balans zijn het moeilijk maken om in de vetverbranding te gaan.

Snel afvallen = snel aankomen

In het meest recente boek van Vivian Reijs, Help, ik val niet af!, legt ze uit hoe je hormonen invloed hebben op je gewicht, huid, ogen, energie en humeur. Best wel handige info, gezien 54 procent van alle vrouwen in Nederland een dieet volgt, waarvan 90 procent er niet in slaagt om blijvend af te vallen. Sterker nog, 30 procent weegt na een tijdje zelfs meer dan meer dan vóór ze met het dieet begon.

Afvallen door te vasten, is dat gezond? En wat heb je er aan?

De oplossing is dus niet alleen een kwestie van sporten en een tijd lang weinig calorieën eten. Niet iedereen valt hier makkelijk van af en wanneer dit wel lukt, gaat het soms juist heel erg snel. En dat ‘crashen’ maakt dat het later heel erg moeilijk wordt om weer ‘normaal’ te gaan eten, want je komt dan van bijvoorbeeld één extra boterham per dag alweer snel aan in gewicht.

Nieuwe leefstijl en eetpatroon

Er zijn mensen die zich hun hele leven af en aan een ‘dieet’ opleggen waarbij ze van alles niet mogen eten. Even afzien, flink afvallen en dan weer langzaam aankomen wanneer je weer gewoon gaat eten en in de oude routines terugvalt. Op een gezonde manier afvallen betekent heel langzaam op het ideale gewicht komen door een verandering van leefstijl en eetpatroon.

En het mooie is dat je je meestal wél al snel beter voelt (minder pijntjes, meer energie) en tegelijkertijd heel lekker eet. Dit maakt dat je niet het gevoel hebt jezelf alsmaar iets te ontzeggen; integendeel, het leven en eten worden zo aangenaam dat je dit je leven lang wilt blijven doen. En de kilo’s die je afvalt, krijg je er gratis bij. 

De oorzaak: hormonaal disbalans

Het klinkt misschien allemaal een beetje onwerkelijk, maar Vivian is ervan overtuigd dat de oorzaak vaak ligt bij de hormonale disbalans. Door het metabool syndroom ontstaat namelijk overgewicht, een verhoogde bloeddruk, een verhoogd gehalte aan triglyceriden in het bloed (bepaalde vetten) en insulineresistentie. Door dit alles liggen hart- en vaatziekten en/of suikerziekte op de loer.

Ook stress speelt bij veel mensen een belangrijke rol bij het ontstaan van dit syndroom. Onder stress vallen ook de alsmaar aanhoudende negatieve prikkels van buitenaf. Je zou ook kunnen zeggen: het altijd ‘aan staan’ en onvoldoende ontspannen tussendoor.

Slimme mensen diëten niet (want afvallen begint in je hoofd)

Al met al betekent dit dus dat je meestal heel veel zelf kunt doen om tot een gezond gewicht te komen. Maar dan moet je wel bereid zijn om kritisch te kijken naar jouw huidige leefstijl en voedingspatroon, want daar begint het allemaal mee.

De VIV-methode

Om te beginnen is het belangrijk dat je ontdekt wat de belangrijkste hormonale oorzaak is van jouw overgewicht. Dit kan bijvoorbeeld zijn: je bioritme, je schildklierhormoon, je cortisol (stress-hormoon) of je bewegingstekort (testosteron en groeihormoon). Al deze hormonen hebben op hun eigen manier invloed op je vetopslag en of je überhaupt vet kunt verbranden.

Door het boek te lezen kom je er vanzelf achter waar jouw zwakke plek ligt en waar jij de focus op moet leggen. Je leert welke stappen er passen bij jouw hormonale disbalans. Ligt jouw probleem bijvoorbeeld bij het schildklierhormoon, dan is het aan te raden om glutenvrij te eten, voldoende uit de zee te eten (vis, schaal- en schelpdieren, zeewier, etc) en dagelijks een uur te bewegen.

Het keto-dieet compleet: afvallen met koolhydraatarm en vetrijk eten. Hoe werkt dat?

Het voedingsadvies

Vervolgens raadt Vivian een 3-daagse detox aan, om je lichaam te laten wennen aan je nieuwe levensstijl. Tijdens de detox skip je 3 dagen lang alle suikers, koffie, rood vlees, varkensvlees, E-nummers, granen, gluten, alcohol, zuivel, transvetten, snoep en koek, zoetstoffen en kant-en-klaarmaaltijden.

Na de 3 dagen blijf je de meeste voeding uit deze lijst schrappen, maar kun je overstappen op de 80-20 regel, waarbij je 80 procent van de tijd gezond eet en 20 procent uit de band mag springen. Haar voedingsadvies luidt verder als volgt:

  1. Eet koolhydraatarm, maar eet wel dagelijks een kleine hoeveelheid complexe koolhydraten
  2. Eet genoeg eiwitten
  3. Eet maar 3 keer per dag
  4. Intermittent Fasting van 12 tot 14 uur lang. Langer vasten mag, maar raadt ze niet per se aan. Dat is voor veel vrouwen, zeker in fase 2 van de cyclus, niet vol te houden omdat de bloedsuikerspiegel instabieler is gedurende deze fase.
  5. Eet 350 – 500 gram groente per dag. Voor vezels, vitamines en mineralen. Vezels houden de bloedsuikerspiegel stabiel.
  6. Eet zoveel mogelijk biologisch
  7. Eet de juiste vetten
  8. Vermijd koffie en alcohol

In het boek staan ook allemaal gezonde en lekkere recepten om je op het goede spoor te zetten. Als het goed is ga je je al snel jonger en energieker voelen, en ga je vanzelf in de vetverbranding als je de hormonale chaos in je lijf weer in balans krijgt. Denk je nu: daar zit wel wat in, probeer het dan gewoon eens uit, desnoods voor een week of 2.

Maak er een experiment van met jezelf en kijk dan hoe je je na die paar weken voelt. Wie weet zie je binnenkort een vitale, gezonde vrouw voor de spiegel met een grote lach op haar gezicht. Een vrouw die zich beter voelt dan ooit. Van buiten, maar vooral van binnen.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️