Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 3 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

5 stappen die je moet volgen om een slechte gewoonte te doorbreken

We hebben er allemaal wel één: een slechte gewoonte. Of het nou om te weinig slaap, roken of te veel werken gaat, de gewoonten hebben één ding gemeen. We weten dat ze niet gezond zijn, maar we zijn er zo aan gewend dat we ze doen zonder erover na te denken. Doordat we ze op de automatische piloot uitvoeren, is het heel lastig om ze te stoppen. Wilskracht alleen is vaak niet genoeg.

Op PsychCentral deelt psycholoog Marie Hartwell-Walker een aantal stappen die je kan volgen om een slechte gewoonte te doorbreken.

1. Wees lief voor jezelf

Dit is misschien wel de meest belangrijke stap: wees niet te streng voor jezelf. Gewoonten zijn hard te doorbreken, omdat ze – tja – nou eenmaal gewoonten zijn. Wij mensen zijn gewoontedieren, omdat we deze nodig hebben. Als we niets op de automatische piloot zouden doen, zouden onze dagen doodvermoeiend zijn.

Niet te streng zijn voor jezelf is belangrijk, omdat je anders meteen de handdoek in de ring gooit als het een keer niet lukt. Vergeef het jezelf als je toch nog een keer de fout in gaat. Je bent nou eenmaal zo gewired. Pak vervolgens het doorbreken van de gewoonte weer op.

Dit vind je misschien ook interessant: 9 redenen waarom we dingen niet volhouden

2. Ontdek de onderliggende oorzaak

Gewoonten, of ze nou goed of slecht zijn, hebben een functie. Twee keer per dag je tanden poetsen scheelt je bijvoorbeeld gaatjes op de lange termijn. Ook ongezonde gewoonten hebben een functie. Vaak is dat je beter laten voelen als je je down voelt. Maar het kan ook iets anders zijn. Misschien wil je minder gaan drinken, maar is het de enige manier waarop je je sociaal voelt en je onzekerheid vergeet.

3. Deal met het echte probleem

Surprise, surprise: de volgende stap is om die net ontdekte oorzaak aan te pakken. Als jouw slechte gewoonte bijvoorbeeld mindless snacken is als jij je down voelt, dan is het goed om andere manieren te gaan vinden om met dat neerslachtige gevoel om te gaan. Door te sporten bijvoorbeeld! Zo verander je jouw slechte gewoonte in een goede.

Lees ook: Emotionele eters opgelet: zo leer je intuïtief eten (en jezelf bevrijden van emotie-eten)

4. Schrijf het op

Je hebt het echte probleem ontdekt en weet wat je moet doen om dat aan te pakken. Het helpt om dit als doel voor jezelf op te stellen en dit ook echt op te schrijven. Onderzoek toont aan dat het makkelijker is om jezelf verantwoordelijk te houden als je jouw doelen op papier zet. Sterker nog, de kans dat je jouw doel bereikt is 42 procent groter als je jouw doelen opschrijft…

5. Vind een buddy

Als je een goede gewoonte aan wil leren, helpt het vaak om een buddy te vinden. Een hardloopmaatje bijvoorbeeld, of een spaar buddy. Dat zorgt er namelijk voor dat jullie elkaar verantwoordelijk houden. Hetzelfde geldt voor een slechte gewoonte. Het is niet gek dat veel afkickprogramma’s ook een sponsor of buddy hebben, iemand die je kan bellen als je het moeilijk krijgt.

Is er iemand in je omgeving die met dezelfde slechte gewoonte worstelt? Als dat niet zo is, helpt het al wel om er met je partner of beste vriend(in) over te praten. Ook kun je op internet kijken of er bijvoorbeeld op een forum of op Instagram mensen zijn die weten wat je doormaakt en je kunnen helpen. Ten slotte is het goed om te weten dat je altijd professionele hulp kan inroepen als jouw slechte gewoonte je in de problemen brengt.

Gun jezelf genoeg tijd

Verlies stap 1 niet uit het oog gedurende het proces. Het is belangrijk dat je jezelf genoeg tijd gunt. Deze slechte gewoonte heb je misschien jaren gehad. Dan kan je niet verwachten dat je er binnen een dag vanaf bent.

Ze zeggen ook wel dat je 66 dagen nodig hebt om een nieuwe gewoonte aan te leren. Maar het kan ook dat je langer de tijd nodig hebt. Sommige mensen zullen zelfs hun hele leven bewust voor een goede gewoonte moeten kiezen in plaats van die slechte gewoonte.

Niemand is perfect en jij bent ook maar mens. Dus mocht het eens misgaan, weet dan dat er morgen weer een dag is. You’ve got this.

Meer tips? Zo kom je van je slechte gewoontes af

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
5 stappen die je moet volgen om een slechte gewoonte te doorbreken
Sluiten