Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 17 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

5 yoga poses die helpen tegen de emotionele kater

Met de feestdagen in het vooruitzicht is het niet heel ondankbaar dat we hier en daar een flinke kater overhouden van al die eindejaarsborrels. Waar we echter veel minder vaak bij stilstaan, is dat drukke periodes ook emotioneel hun tol kunnen eisen. Heb jij last van een emotionele kater? Dan zijn deze 5 yogaposes jouw redding.

Niet alleen fysiek, maar ook emotioneel gezien worden we soms leeggezogen. Herkenbaar? Dan kan yoga jouw redding zijn.

Wat is een emotionele kater?

Een emotionele kater heeft niets te maken met alcohol. In feite heeft een emotionele kater alles te maken met een te veel aan (emotionele) stressbronnen.

Lees ook: How To Handle: Emoties (met adviezen van een monnik en een neuropsycholoog)

Je omgeving (familie, vrienden, collega’s, het verkeer,…) legt dan zó veel emotionele druk op je dat het je emotioneel volledig leegzuigt, net als alcohol met je doet na een nachtje stappen… Een kater dus, maar dan emotioneel.

5 yogaposes tegen een emotionele kater

Het goede nieuws is dat emotionele katers tijdelijk zijn, en dat er een hoop dingen zijn die je kan doen om hiermee om te gaan. Wij zetten alvast 5 yogaposes tegen een emotionele kater op een rijtje.

1. Child’s pose

Wie kent deze bekende yogapose niet? Niet alleen is child’s pose een fijne rustpose als afwisseling met actieve vinyasa’s, daarnaast is het ook de ultieme manier om emoties en stress te laten gaan.

Met je knieën op de grond buig je voorover. Leg je handen voor je op de grond en je voelt vanzelf een stretch in je bovenlichaam. Je kan je knieën onder je bovenlichaam houden óf juist iets naar buiten brengen, voor een extra rek en stretch.

Child's pose
Bron: Nina Oldenburg

2. Easy Cross Legged Position + Spinal Roll

Deze pose is ideaal om je lichaam bewust te maken van de manier waarop het spanning ervaart. Jezelf bewustmaken van emotionele spanning, is de eerste stap in het leren loslaten van emoties.

Dit vind je misschien ook interessant: Ontwijk jij je emoties? Dat kan zorgen voor een eetstoornis

Ga voor deze positie in kleermakerszit zitten en laat je handen op je knieën rusten. Adem in, beweeg je ribben naar je rechterzijde en dan weer naar je linkerzijde, alsof je cirkels met je ribben maakt. Herhaal dit een paar keer en verander gaandeweg van richting.

3. Modified Side Plank Stretch

Zijdelings stretchen helpt om dieper en gemakkelijker te ademen, wat een kalmerend effect heeft op je emoties.

Begin voor deze pose op handen en knieën en til je rechterbeen uitgestrekt de lucht in. Breng je linkerhand onder je neus en druk stevig in de mat. Sta je stabiel? Breng dan je rechterarm van de mat en wijs naar de hemel. Adem 7 keer diep in en uit en herhaal voor de andere zijde.

4. Figure Four

Deze pose laat je heerlijk stilstaan bij de verschillende sensaties in je lichaam. De houding werkt als een gentle reminder dat emoties komen en gaan en dat óók angst en stress deel uitmaken van het leven.

Tip: 6 fijne stretch-oefeningen als je last hebt van stijve schouders

Leg jezelf op je rug op je yogamat met je knieën geplooid en de zolen van je voeten op de grond. Kruis je rechterenkel over je linkerknie. Neem je linker dijbeen vast en verstrengel je vingers in elkaar. Breng je knie zo dicht mogelijk naar je borstkas toe. Blijf hier voor 10 ademhalingen.

5. Gentle Twists

Deze ontspannende pose is een goede manier om te ontdekken waar je aandacht naartoe gaat tijdens momenten van rust. Ook hier is het een kwestie van stilstaan bij je emoties, en er van daaruit aan te werken.

Voor deze pose lig je met je rug op de yogamat, je benen wijder dan je heupen. Kantel je knieën naar de rechterzijde van de mat. Breng je knieën weer omhoog en breng vervolgens naar de linkerzijde van de mat. Beweeg je knieën op deze manier rustig heen en weer.

Wat moesten we toch zonder yoga? Wij zouden het niet weten.

Meer over emoties?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️