Redactie
Redactie Partner 16 dec 2019
Leestijd: 4 minuten

Nooit meer flauwe groente met deze 5 simpele tips

Word jij ook zo ongelukkig van slappe worteltjes, broccoli die uit elkaar valt, of bloemkool die als karton smaakt? Groente goed bereiden is lang zo simpel nog niet. Met deze 5 tips maak jij van een simpele pastinaak een culinair hoogstandje en zorgt een saaie champignon voor een ware smaakexplosie.

Stomen

Door je groente te stomen krijgen ze niet alleen meer smaak, maar blijven ook voedingstoffen, vitamines en mineralen beter behouden. Daarbij is stomen in de stoomovens van AEG ook nog eens super makkelijk. Je kan hele maaltijden bij elkaar in de oven doen.

Wil jij je groente lekker gestoomd, maar je partner toch een stukje vis erbij? Dat kan ook: stop bijvoorbeeld zalm, asperges en cherrytomaatjes tegelijkertijd in de oven, en binnen mum van tijd kan je aan tafel. Daarbij reinigt de oven zichzelf. En ben je niet nog uren met water en sop in de weer, maar kan je meteen na het eten met de beentjes omhoog. 

Spice it up, letterlijk

Waar de Spice Girls al heel vroeg doorhadden dat het leven gewoon wat meer spice nodig heeft, kan groente ook wel een portie kruiden gebruiken. Gooi wat dragon op je broccoli of kervel op je gebakken champignons. Experimenteer en ga los. Want de kruidenwereld is groots en divers. 

Extra fijn: wanneer je kruiden gebruikt zal je minder snel zout of suiker toevoegen en is je maaltijd meteen een stuk beter voor de lijn. Bring on the herbs! 

Marineren

Als je vlees marineert, wordt het niet alleen een stuk malser. De kruiden van de marinade geven het gerecht ook veel meer of zelfs een hele andere smaak. Bij groente is dit niet anders. Zo kun je een hele bloemkool met kruiden en olie marineren en bereiden met een combinatie van hete lucht en stoom. Daardoor trekken de kruiden helemaal in de bloemkool, blijft -ie binnenin lekker sappig en wordt de buitenkant heerlijk geroosterd.

Van courgette tot wortels en van spruitjes tot tomaten, bijna alles valt te marineren. Maar let wel: preparation is key. Hoe langer je de groente marineert, hoe beter. De marinade kan je zo simpel of bijzonder maken als je zelf wil. Heb je zin in iets Aziatisch? Kies voor een marinade van honing met sojasaus en knoflook. Of maak een marinade met yoghurt om in mediterrane sferen te komen.

Grillen

Met grillen of roosteren geef je nog meer smaak aan je groente, en krijgen ze ook nog eens een lekkere krokante buitenkant. Zeker wortel, pastinaak, zoete aardappel en rode ui krijgen nog meer smaak, en worden doordat ze licht karameliseren lekker zoet. 

Maar krijg je ook al rode vlekken in je nek als je denkt aan de grillpan schoonmaken na je grill sessie. Vrees niet! Je kan je groente net zo makkelijk in de oven grillen. Snijd de groente in grove stukken, leg ze in een braadslee of ovenschaal, gooi er wat olijfolie, peper en zout overheen, en zet ze in de oven. Een kind kan de was doen. 

Met de slimme SteamPro stoomoven van AEG kan je niet alleen heerlijk en snel groente grillen, maar droogt het ook niet uit. Dus lekker knapperig aan de buitenkant en zacht en smaakvol vanbinnen. 

Groente stoomoven
Bron: AEG

Combineren

Als kind moffelde je moeder nog wel eens een broccolistronkje tussen een tosti om ervoor te zorgen dat je al je vitaminen binnen kreeg. Nu we ouder zijn hebben we – als het goed is – geleerd om alle groente lekker te vinden, want… gezond! Maar sommige groente zijn van nature gewoon iets minder smaakvol dan andere. 

Door een groente met veel smaak te combineren met een groente met weinig smaak, kan je ook een simpel gerecht naar een hoger niveau tillen. Daarbij zijn de combinaties eindeloos. Kom je een keer een verdwaald stuk bloemkool tegen, maak er wat venkel of peultjes bij, en ook deze smaakloze rakker zal ineens een ware smaaksensatie worden

Textuur veranderen

En begint het je een beetje te duizelen van al deze verschillende bereidingswijzen, maak dan een lekkere sla, puree of frietjes van je groentemix. Snij zoete aardappel of avocado in frietvorm, leg ze naast elkaar op een ovenplaat en schuif ze zo de AEG stoomoven in. In de modus combinatie zal het systeem zich automatisch aanpassen aan de juiste combinatie van warmte en stoom. Hierdoor zal de buitenkant altijd mooi bruin en knapperig blijven en de binnenkant lekker zacht.

Verander met deze tips in een topchef en tover de grootste fastfood fan om tot een ware veggie lover. 

Wil jij weten wat de AEG stoomoven voor jou kan betekenen of ben je benieuwd naar de andere slimme apparaten? Neem dan eens een kijkje op www.aeg.nl.

In samenwerking met AEG

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️