Rosa Bertram
Rosa Bertram Beweging 24 mei 2021
Leestijd: 5 minuten

Deze 10 yogaposes zorgen voor een instant energie boost

Ken je van die dagen dat je helemaal vast zit, van top tot teen? Je schouders zitten vast, je nek doet pijn en je heupen zijn alles behalve flexibel. Op zulke momenten snak je vaak naar een fijn, soepel en flexibel lichaam dat helemaal ontspannen is. Gelukkig hoeft dat helemaal niet ingewikkeld te zijn. Zo zijn er een paar fijne en simpele yogaposes die je lichaam van top tot teen activeren zodat je de dag met een energie boost kan beginnen of na je middagdipje weer vol nieuwe energie de dag doorkomt.

We delen onze 10 favoriete yogaposes die instant zorgen voor een extra fijne energie boost!

Yoga poses die zorgen voor meer energie

Of je nou uitgeput opstaat, te lang achter je computer zit (hallo office life) of gewoon behoefte hebt aan heerlijke flow van energie: deze 10 yoga poses zorgen voor meer energie in je lichaam.

Doe ze achter elkaar voor een energizing effect!

1. Mountain pose

De mountain pose is een energieke doch simpele pose. Onderschat de kracht van deze asana (yogapose) daarom niet.

Sta rechtop op je yogamatje en laat je schouders naar beneden vallen (ofwel: ontspan ze). Zet je voeten stevig en gegrond op de grond en houd je hoofd rechtop richting de lucht. Beeld je een touwtje in dat ervoor zorgt dat je hoofd, nek en schouders helemaal recht blijven.

Adem diep in en til je handen boven je hoofd, parallel van elkaar.

2. Forward fold

Nog niet zo lang geleden schreven we over de fysieke en mentale voordelen van de yogapose de forward fold. Neurowetenschapper Tara Swart vertelt meent namelijk dat we te veel staan tegenwoordig en het goed is om af en te in de rest and digest modus te zijn.

En je raadt al hoe je dat doet: door regelmatig de forward fold te doen. Als tegenreactie op dat we altijd maar aan staan. Daarnaast is de pose goed voor je spijvertering. Een win-win dus!

Je doet de pose door op je yogamat te staan en je armen omhoog te doen. Terwijl je uitademt, buig je je boven lichaam naar voren en draait je heupen mee. Je armen laat je naar beneden bungelen. Buig je knieën ietsjes als het nodig is!

Hormoonyoga: yup, it’s a thing (hoe werkt het precies?)

3. Cat-cow

Door de cat-cow asana te doen, activeer je je romp. Hoe doe je ‘m? Ga op je mat zitten in een tabletop-positie. Zodra je inademt, breng je je buik richting je mat en hol je dus je rug. Je hoofd komt mee neer boven.

Op de uitademing buig je je rug de andere kant op naar het plafond (je bolt je rug dus) en komt je hoofd mee naar beneden. Herhaal deze pose een paar keer op je in- en uitademing.

4. Downward facing dog

Dit is misschien wel de meest bekende yogapose die ontspannend lijkt, maar (helemaal voor de beginnen yogi’s) best intens kan zijn. Zo voer je ‘m uit:

Kom in een plankpositie op je mat en als je inademt breng je je heupen naar boven, zodat je in een driehoekspositie staat. Let wel: je hoeft je benen niet te strekken, je kan ze licht gebogen houden. Het gaat er namelijk vooral om dat je een rechte rug hebt en niet in je schouders zakt.

Zorg dat je je schouders en nek zover mogelijk van elkaar vandaan strekt.

3 spirituele yoga-oefeningen voor buiten in de natuur

5. Plank

Waarschijnlijk is het niet je favoriete asana, maar het is wél een hele effectieve voor als je je lichaam wilt activeren.

Plaats je handen en voeten op de mat en zorg dat je schouders boven je handen zijn. Span je buikspieren goed aan en blijf in deze positie voor een paar ademhalingen.

Een fijne yogaflow voor een betere spijsvertering

6. Chaturanga

We nemen het een stapje verder: de chaturanga is een combinatie van verschillende poses achter elkaar in een flow uitgevoerd.

Vanuit de plank span je nog steeds goed je buikspieren aan en zorg je dat je lichaam in goede balans is. Je buigt vervolgens je ellebogen en laat je lichaam langzaam naar beneden komen. Het is hierbij belangrijk dat je je ellebogen dichtbij je lichaam houdt.

7. Upward dog

Vervolgens lig je op je buik, haal je diep adem en duw je je handen in de grond en kom je met je borst naar boven. Je armen hoeven daarbij niet helemaal te strekken. Bij de volgende uitademing kom je weer naar beneden.

Deze Japanse vorm van yoga wakkert je meridianen aan

8. Low lunge

Plaats één voet op de mat en breng je andere knie naar de mat. Kom in een rechte positie omhoog met je bovenlichaam en til je handen op richting de lucht.

9. Warrior 1

Stap je linkervoet naar voren en buig je knie. Je rechterbeen blijft gestrekt en je voet draai je iets naar buiten voor een goede balans. Span je buikspieren goed aan en til je handen op tot boven je hoofd.

Blijf hier een paar ademhalingen en wissel de asana af met je andere been.

10. Warrior 2

De warrior 2 lijkt op warrior 1, maar hierbij stap je je achterste voet iets naar buiten en til je beiden armen op tot op schouderhoogte. Staat je linkervoet voor? Dan wijst je linkerarm naar voren en je rechterarm naar achter.

Zorg ervoor dat je armen goed recht zijn, je schouders ontspannen en je je buikspieren ook aanspant.

Wedden dat je na een rondje van deze yogaposes weer met frisse energie van je dag kunt genieten?

Geen verre reis deze zomer? Ga op surf- en yogavakantie aan je eigen kust

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️