Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 14 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Verschilt het libido van vrouwen echt van die van mannen?

Over het libido wordt heel wat gezegd én geschreven. Zo is er voeding die je libido zou verhogen, maar ook zou het libido tussen mannen en vrouwen verschillen. Wat is daar eigenlijk van waar?

Van ‘lieverd, ik heb hoofdpijn’ tot ‘nu even niet’; vrouwen zouden er naar verluidt een minder hoog libido aan overhouden dan mannen. Over het algemeen genomen dan natuurlijk.

Er wordt dan ook vaak gedacht dat mannen véél meer seks hebben dan vrouwen, veel assertiever zijn en eigenlijk gewoon de hele dag zin hebben om te wippen. Klopt dat idee eigenlijk wel?

Hebben mannen echt meer zin in seks dan vrouwen?

Hoewel er in deze ‘discussie‘ vaak wordt verwezen naar dat mannen evolutionair gezien nu eenmaal vaker de behoefte hebben om zich voort te planten (zij hoeven immers niet 9 maanden zwanger te zijn), en zij zich nu eenmaal sneller en vaker kúnnen voortplanten, gaat dat idee toch niet helemaal op.

Dat blijkt een groot onderzoek dat werd gedaan in 2011 ‘Gender Differences in Sexual Attitudes and Behaviors: A Review of Meta-Analytic Results and Large Datasets’. Wat bleek?

Waarom we in de zomer meer zin in seks hebben

In de praktijk viel het verschil in zin in seks tussen mannen en vrouwen hartstikke mee. In het onderzoek werd namelijk gekeken naar seksueel gedrag, maar ook naar opvattingen die mannen en vrouwen hebben over seks.

De resultaten van het onderzoek

Van de 16 aspecten waar de onderzoekers naar keken, verschilden enkel deze punten van elkaar: one night stands, het kijken van porno en masturberen. Een verschil is er dus wel degelijk, maar gigantisch is het niet bepaald.

Hoeveel seks heb je eigenlijk nodig?

Sterker nog: er zijn genoeg onderzoeken die laten zien dat júist vrouwen vaker zin hebben in seks dan hun mannelijke partners.

Belangrijke side note: deze onderzoeken werden enkel gedaan naar heteroseksuele mensen, dus echt veel zeggend is het onderzoek nog niet.

Allerlei invloeden

Daarnaast verschilt natuurlijk gewoon iedereen van elkaar. Ook heeft je opvoeding, de maatschappij en psychische gezondheid daar mee te maken. Bindingsangst kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je juist veel seksuele contacten aangaat, of die juist liever op afstand houdt.

In een land of familie opgroeien waar seks taboe is, kan ook invloed hebben op hoe je naar seks kijkt: je krijgt er daardoor juist meer behoefte aan of juist niet.

Lang leve de liefde: maar wat als je (of de ander) geen zin in seks meer heeft?

Ook kan je je natuurlijk afvragen of het verschil in libido überhaupt iets uitmaakt. Zolang jíj tevreden bent over je seksleven en je daar met je partner goed over kan communiceren, maakt het iets uit hoe vaak dat is. Quality over quantity, toch?

En vergeet niet: je bent niemand iets verschuldigd als je geen zin hebt in seks! Oók niet als het je partner is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️