Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 28 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Lang leve de liefde: maar wat als je (of de ander) geen zin in seks meer heeft?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: mensen die vaker seks hebben, zijn bewezen gelukkiger. Ze voelen zich meer verbonden met hun (bed)partner en deze intimiteit is goed voor het zelfbeeld. Bovendien stimuleert seks de aanmaak van oxytocine en endorfine. Deze stofjes bezorgen je een gelukzalig en ontspannen gevoel.

Over de voordelen van seks valt dus niet echt te discussiëren. Helaas is het in de praktijk vaak niet altijd zo eenvoudig. Zeker in langere relaties is het heel normaal dat de zin in seks op een gegeven moment bij jou of je partner minder wordt.

Dat dit vervolgens behoorlijke druk op de relatie kan leggen, heeft geen uitleg nodig. Maar wat kun je eraan doen?

Geen zin in seks meer? Don’t panic

Eerst en vooral: don’t panic. Het leven bestaat nou eenmaal uit een aaneenschakeling van ups en downs. Dat ook je seksleven betere en mindere periodes kent, is volkomen normaal. Bovendien hoeft dat ook niets over je relatie te zeggen: een verminderde sekslust komt bij de beste stellen voor.

Lees ook: 3 signalen waaraan je merkt dat je geen liefde meer van je partner krijgt

Vaak is een gebrek aan zin in seks een gevolg van dieperliggende factoren die te maken hebben met je levensstijl. Denk dus eens kritisch na of je wel voldoende slaapt, of je voldoende beweegt, of je gevarieerd eet en of je niet te veel stress hebt. Dit (en met name die laatste) zijn namelijk stuk voor stuk factoren die invloed hebben op je libido.

Dat geldt voor jezelf, maar natuurlijk ook voor je partner. Misschien helpt deze kennis om te relativeren dat je partner even minder zin heeft in seks, wetende dat hij bijvoorbeeld een stresserende periode meemaakt op het werk.

Dit kun je proberen

Los van inzetten op een gezonde levensstijl zijn er natuurlijk nog andere manieren om je seksdrive weer aan te wakkeren.

1. Intimiteit is tijd

Intimiteit betekent tijd hebben voor elkaar: zo simpel is het. Verwacht dus niet dat je seksleven er erg spannend uit zal zien als je in wezen een parallel leven leidt aan dat van je partner en alleen ‘s nachts de lakens deelt met elkaar.

Klinkt dat herkenbaar? Plan dan – ondanks jullie drukke levensstijlen – momenten in voor quality time, al is het maar één keer per maand. Beschouw dit als jullie heilige moment van met z’n tweeën zijn en maak tijd voor intimiteit.

2.  Experimenteer

Een andere reden waarom je minder zin in seks hebt, kan zijn dat je het gevoel hebt dat je in een seksuele sleur zit. Vaak belanden koppels op een gegeven moment namelijk in hetzelfde seksuele riedeltje.

Seksuele nostalgie: waarom we allemaal weleens over ex-lovers fantaseren

Dat hoeft niet per se een probleem te zijn, maar weet dat er nog heel wat andere manieren zijn om je seksleven vorm te geven. In de kamasutra vind je bijvoorbeeld niet alleen kinky standjes, maar ook tips voor intiemere seks. Doe daar vooral inspiratie uit op!

3. Neem rust en treed uit je comfort zone

Zoals we al eerder zeiden, heeft je libido veel te maken met je levensstijl, en dan met name de mate waarin je stress en spanningen ervaart. In die context is het belangrijk om voldoende rust te nemen.

Pittige rituelen voor een beter seksleven (haal die specerijen maar uit de keuken)

Gun jezelf, al dan niet samen met je partner, dus af en toe een weekendje weg om volledig zen te worden. Extra tip hierbij is om iets te doen dat buiten je comfort zone ligt. Probeer samen met je partner eens een nieuwe sport uit, of bezoek in je eentje een nieuwe stad. De combinatie van rust én nieuwe prikkels zijn magisch om de seksuele magie weer aan te wakkeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️