Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Psyche 18 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

7 manieren om tot rust te komen, want slaap alleen is niet genoeg

Veel mensen denken dat als we maar genoeg slapen, we ook echt voldoende rust krijgen. Maar volgens Dalton-Smith klopt dit niet. Slaap is uiteraard een middel om rust te krijgen, maar het is maar een klein gedeelte van de rust die we nodig hebben.

Volgens Dalton-Smith zijn slaap en rust twee verschillende dingen. Als je je energiek wil voelen, je goed wil kunnen concentreren, je emoties in balans wil houden en geen last wil hebben van prikkels – kortom: écht tot rust wil komen – is het belangrijk om op alle 7 gebieden je rust te pakken.

Zo doe je dat:

1. Fysieke rust

Volgens Dalton-Smith heb je bij fysieke rust twee vormen: actieve rust en passieve rust. Passieve rust kun je krijgen op onze favoriete manier: door te slapen.

Must listen: Bedrock Talks: over slaap met slaapexpert Hans Hamburger

Actieve rust kan door fysieke activiteiten worden behaald. Denk bijvoorbeeld aan: yoga, stretchen of massages. Deze activiteiten verbeteren de bloedsomloop en flexibiliteit van het lichaam.

2. Mentale rust

Heb je er ook weleens last van dat je voor je gaat slapen alle gesprekken van de dag aan het nalopen bent? Of dat je genoeg slaapt, maar toch moe wakker wordt? Dan heb je waarschijnlijk behoefte aan mentale rust.

Dr. Dalton-Smith geeft als oplossing om jezelf tijdens werk om de twee uur tijd te gunnen om te rusten. In deze pauzes kun je jezelf eraan herinneren om even te vertragen en niet dingen even níét gehaast te doen.

Ook geeft Dalton-Smith als tip om een notitieblok naast je bed te leggen, op die manier kun je je nachtelijke gedachtes opschrijven.

Must read: Problemen met slapen? Alles wat je wilt weten over een goede nachtrust

3. Zintuigelijke rust

Doordat we in een wereld leven waarin we continu geprikkeld worden – denk aan je computerscherm, reclames langs de weg, felle lampen en muziek op de radio – is het belangrijk dat we voldoende zintuigelijke rust pakken.

Probeer daarom tussen de middag een minuut je ogen te sluiten en een aantal uur voor je gaat slapen je elektronische apparaten weg te leggen.

4. Creatieve rust

Voor iedereen die op het werk creatieve problemen moet oplossen of vaak aan het brainstormen is, is creatieve rust erg belangrijk.

 

Volgens Dalton-Smith zal je geen creatieve rust krijgen, wanneer je de hele dag opgesloten zit tussen 4 muren. Probeer jezelf daarom de rust te gunnen door af en toe de natuur op te zoeken. Ga daarom je tuin in of maak een wandeling in het park.

Must read: 7 x de meest mindful journals en kalenders om tot rust te komen

5. Emotionele rust

Je wil jezelf de kans geven om emotionele rust te krijgen. Probeer je emoties daarom te uiten, blijf de waarheid voor jezelf spreken en durf een keer ‘nee’ te antwoorden als iemand aan je vraagt of het goed gaat (als dat het geval is natuurlijk).

6. Sociale rust

Emotionele rust en sociale rust hebben veel met elkaar te maken. Je wil proberen jezelf te omringen met personen die naar je willen luisteren en je positiviteit brengen. Ga daarom om met vrienden die écht met je willen zijn en het niet doen om iets van je te krijgen.

Lees ook: Waarom het nu nog belangrijker is om jezelf niet met anderen te vergelijken

7. Spirituele rust

En dan als laatste: spirituele rust. Door bijvoorbeeld te mediteren kun je werken aan een spirituele rust. Volgens Dalton-Smith is een spirituele rust van belang om meer verbinding te maken met jezelf, liefde te voelen voor anderen, acceptatie te ervaren en een doel te vinden.

Zoals je ziet zijn er veel meer manieren om tot rust te komen dan alleen de gebruikelijke 7 tot 9 uur slaap. Probeer daarom je rust te vinden op al deze punten, dan voel je je hopelijk snel weer helemaal uitgerust.

We hebben ons vaker laten inspireren:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️