Josephine Kay
Josephine Kay Partnerbijdrage 21 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Zo kom je weer in contact met de natuur (het is niet wat je denkt)

Wanneer was de laatste keer dat jij door het bos wandelde? Dat je in een park zat, naar de lucht keek en naar de vogels luisterde, zonder afleiding van muziek, een scherm of een boek? Vast al een tijdje geleden. We zijn ons contact met de natuur langzaam maar zeker aan het verliezen. Volgens Elin Wanderlüst, een kunstenaar die uitsluitend natuurlijke verfstoffen gebruikt op textiel, is de natuur extreem belangrijk voor ons, juist in deze hectische tijden. “Ik denk dat de natuur een rustpunt voor de mens kan zijn, in al zijn eenheid en volmaaktheid liggen vele antwoorden op vragen die we ons vandaag de dag stellen in een drukke maatschappij. Het kan ons een verbintenis bieden met onze omgeving en ons eigen kunnen.”

Maar hoe we dan weer in touch kunnen komen met de natuur? “Dat is voor iedereen anders. Voor de één kan het zijn door met lokale en seizoensgebonden producten te koken, voor de ander kan het een lange wandeling zijn. Voor mij werkt het verven met natuurlijke verfstoffen als een verbindende factor. Door aloude verfrecepten toe te passen, heb ik het gevoel een eeuwenoude traditie voort te kunnen zetten.

Mensen leefden tijdens de middeleeuwen veel harmonieuzer samen met de natuur. De technieken en planten waarmee ze destijds textiel geel verfden, worden nu nog steeds gebruikt. Om vandaag de dag tussen de straatstenen in Amsterdam zo’n zelfde plantje tegen te komen en deze op eenzelfde manier toe te kunnen passen, geeft voor mij veel voldoening en verbindt mij niet alleen met mijn hedendaagse omgeving – mijn natuur – maar ook met zijn geschiedenis,” aldus Wanderlüst.

Wat is het belang, volgens Wanderlüst, van kleur op onze gemoedstoestand? “Ik merk altijd dat ik erg blij word van kleur, welke kleur dan ook. Door de eeuwen heen hebben verschillende kleuren een verschillende betekenis gehad, vaak ook veranderend van tijd tot tijd of verschillende regio’s. We hebben het nog vaak over ‘groen zien van jaloezie’, ‘de rode draad’, ‘geel en groen zien’ en vele andere verwijzingen naar kleur in de taal. Het lijkt voor mij alsof kleur vaak wordt ingezet om een gevoel te omschrijven, dat zal dan ook kunnen betekenen dat de kleuren die we zien een effect hebben op onze gemoedstoestand.”

Wil je zelf in aanraking komen met Elin’s gedachtegoed en het toepassen van de natuur in kunst? Elin geeft twee keer een workshop van ongeveer een half uur, en hierin zal ze je laten zien hoe je met verse en gedroogde bloemen textiel kunt verven. Door middel van verschillende traditionele verftechnieken tover je samen met Elin een stuk biologische zijde om in een unieke sjaal met patronen in de mooiste kleuren en prints.

Let it Grow nodigt je uit om hoop te boosten met bloemen. Kom op 25 november naar Lil’ Amsterdam in Amsterdam Centraal Station en ervaar het positieve effect van bloemen op onze gemoedstoestand tijdens de Let it Grow, Grow Hope-workshop. Naast de workshop van Elin Wanderlüst laat ook Pauline de Zeeuw zien hoe ze zich laat inspireren door kunstwerken door de eeuwen heen om een arty boeket te maken. Samen met Pauline kun je je favoriete kunstwerk vertalen naar een prachtig boeket.

Let it Grow Hope-workshop
Waar: Lil’ Amsterdam, Amsterdam Centraal Station.
Wanneer: 25 november 2017, 14:00 tot 16:00 uur.
Toegang: gratis.

In samenwerking met Let it Grow

Reageer op artikel:
Zo kom je weer in contact met de natuur (het is niet wat je denkt)
Sluiten