Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Psyche 18 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Blue Monday: zo kom je de meest deprimerende dag van het jaar door

Vandaag is het Blue Monday, officieel de meest deprimerende dag van het jaar. Op deze depri-maandag wil je het liefst je werk afbellen en onder een dekentje op de bank je favoriete feel good films kijken, maar dat gaat ‘m voor de meeste niet worden. Daarom delen wij de beste tips om de meest deprimerende dag van het jaar tóch te overleven!

Op deze 6 manieren kun je een positieve draai aan je mindset geven, waardoor je deze Blue Monday gegarandeerd doorstaat.

Waar komt Blue Monday eigenlijk vandaan?

Oké, we weten dat Blue Monday de meest deprimerende dag van het jaar is, maar waarom? Dat moeten we eigenlijk vragen aan psycholoog Cliff Arnall. In 2005 bedacht hij namelijk een wetenschappelijke formule waaruit blijkt dat de derde maandag van januari de meest weemoedige dag van het jaar is:

[W + (D-d)] x TQ

M x Na

In de formule staat W voor het weer, D voor schulden, d voor het salaris, T voor hoe lang geleden het kerst was, Q voor de hoeveelheid goede voornemens die we nog moeten volhouden, M voor het motivatieniveau en Na voor hoeveel actie we willen ondernemen.

Lees ook: 6 mini-veranderingen die je dagelijks kunt toepassen voor meer geluk

Door alle waardes in te vullen, kwam Arnall erachter dat deze dag de meest deprimerende dag van het jaar is.

Hoe je Blue Monday kunt overleven

Helaas kunnen we Blue Monday niet overslaan; het leven gaat gewoon door, ondanks de slechte voorspellingen.

Om Blue Monday dit jaar toch mentaal te overleven, hebben we een aantal handige tips zodat je deze meest deprimerende dag toch kunt doorstaan:

Omring jezelf met positiviteit

Het is altijd goed om jezelf met positiviteit te omringen, en op de meest deprimerende dag van het jaar al helemaal. Luister naar je favoriete nummers, eet je lievelingseten en bel je beste vriend(in) op.

Must read: Zo gebruik je de wet van aantrekkingskracht voor meer positiviteit in je leven

Als je vandaag alle negativiteit vermijdt en actief opzoek gaat naar positiviteit, kom je zonder problemen deze Blue Monday door.

Lach

Wist je dat je je mindset kunt verbeteren door simpelweg te lachen? Wanneer je lacht, wordt automatisch het gelukshormoon endorfine aangemaakt. Dus als je jezelf gelukkiger wil voelen, hoef je eigenlijk alleen maar je lachspieren aan te spannen.

Wees dankbaar

Tijdens Blue Monday is het misschien niet makkelijk om dankbaar te zijn; toch wil je het proberen. Dankbaarheid is namelijk een van de beste remedies tegen een ongelukkig gevoel.

Je kunt je dankbaarheid heel makkelijk trainen door pen en papier te pakken en 10 dingen te noteren waar je dankbaar voor bent. Van klein tot groot; alles mag op het lijstje.

Must read: Dankbaarheid als sleutel tot geluk: waarom het ons gezonder, gelukkiger én socialer maakt

Heb je vandaag een lekkere koffie op, een mooie vogel gezien, een fijn telefoongesprek gehad of een praatje gemaakt met je buurvrouw? Zulke kleine dingen kunnen al genoeg reden zijn om je dankbaar te voelen.

Focus op het hier-en-nu

Denk even niet aan wat je gisteren hebt gedaan of wat je straks nog moet doen, maar probeer te focussen op het hier-en-nu. Wat ben je nu aan het doen? Wat zie je op dit moment? Wat hoor je? Wat proef je?

Wanneer je echt even in het hier-en-nu bent, hoef je je geen zorgen te maken om de dingen van morgen, maar kun je gewoon genieten van de momenten die er nu toe doen. Bijvoorbeeld de smaak en de warmte van je thee.

Doe aan meditatie

Wil je deze Blue Monday overleven? Begin je dag dan met een korte meditatiesessie. Door te mediteren leer je te luisteren naar je lichaam, je geest en je hart.

Lees ook: Zen op de werkvloer: simpele meditatie-oefeningen voor op je werk

Als je deze ochtend even de tijd neemt om te mediteren, zul je merken dat je de rest van de dag een stuk bewuster bent van de dingen die in je hoofd rondspoken. Perfect voor zo’n depri-maandag als vandaag.

Beweeg

Niet alleen door te lachen, maar ook door te bewegen maakt je lichaam het gelukshormoon endorfine aan. Als je je dag begint met een paar sportoefeningen of een rondje joggen, zul je merken dat je de rest van de dag een stuk beter gezind bent.

Of het nu Blue Monday is of een andere willekeurige dag van het jaar; er zitten altijd wel deprimerende dagen tussen. Probeer op zo’n dag niet mee te gaan in het droevige gevoel, maar geef je mindset een positieve draai.

Meer tips om Blue Monday te overleven:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️