Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 8 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

7 tips voor een leven in flow

Eric Mijnster fietste 650 kilometer over 14 bergen, zonder te slapen en verkocht kort daarna al zijn spullen om in een bus te wonen. Van jongs af aan voelde hij dat er iets heel belangrijks was waar niemand hem over vertelde: dat je kunt leven in flow. Maar hoe lukt je dat? Tijdens zijn avonturen onderzocht hij wat daarvoor nodig is.

Hij ontdekte dat als je luistert naar je stem van binnenuit, je gaat ervaren dat het leven zich als vanzelf ontvouwt.

7 tips om te leven in flow

1. Bestudeer je helden

Flow is je natuurlijke beweging. Het is datgene waar je van nature naartoe beweegt. Wat wil je écht? Waar droom je over? Welk idee tovert een sprankel in je ogen? Om daarachter te komen kun je jouw helden bestuderen. Dat doe je als volgt. Pak een A4 een schrijf in elke hoek één van je helden op.

Schrijf vervolgens om die helden heen waarom juist die mensen jouw inspireren. Wat zijn de eigenschappen die jou zo aanspreken? Tenslotte zet je jouw naam in het midden van het papier en streep je de namen van je helden door. Wat overblijft zijn alle eigenschappen van de helden, die nu iets over jou zeggen. Zijn dat toevallig de dingen die jij belangrijk vindt in het leven?

2. Duik in de natuur

Door de drukte en snelheid in de wereld, kan het lastig zijn om in verbinding te blijven met je natuurlijke beweging. Gelukkig is er altijd iets dat volledig in haar flow zit: de natuur. Maak er een gewoonte van om elke dag de natuur in te duiken. Laat je telefoon thuis. Loop door de modder, kijk hoe de bomen dansen in de wind, voel de wind in je haren. En misschien hoor je ook nog iets. Als het om je heen stil is, begin je binnen te horen. Wat zegt je stem van binnenuit?

3. Vision board

Omdat het zo makkelijk is om afgeleid te worden door alle prikkels gedurende de dag, is het handig om iets te maken dat je herinnert aan jouw enthousiasme. Dat kan een vision board zijn.

Verzamel een flinke stapel tijdschriften. Blader door de tijdschriften en knip alles uit waar je aan van gaat. Maak een compositie van de knipsels en plak ze op het lege vel papier. Hang het vision board op een zichtbare plek in je huis. Nu heb je een spiegel van je ziel.

4. Trede voor trede

Als je iets ontdekt waar je enthousiast van wordt, begin dan bij het begin. Stel jezelf de vraag: wat kan ik nú doen? Als je enthousiast wordt van zingen en je droomt ervan om op een groot podium te staan, welke stap kan je dan nú zetten om daarmee bezig te zijn? Beklim de trap trede voor trede. Door ermee te beginnen, ga je de flow al voelen. Flow gaat niet om het bereiken van een doel. Flow is het meebewegen met de stroom.

5. Morning routine

Begin je dag met een moment van verbinding met jouw enthousiasme. Om bij het voorbeeld van het zingen te blijven: maak het zingen net zo gewoon als ontbijten. Het zorgt ervoor dat je elke dag start in afstemming op jouw stem van binnenuit en die flow neem je mee de dag in.

6. Train je liefdesspier

Het is niet alleen het volgen van je enthousiasme wat je de ervaring van flow brengt. Het is ook weerstand tegen wat is wat flow ontneemt. Jij kiest ervoor hoe je reageert op een situatie. Met woede naar wat er ooit is gebeurd.

Met frustratie op wat er om je heen gebeurt. Met angst voor wat er eventueel ooit zou kunnen gebeuren. Je kunt er ook voor kiezen om in liefde te zijn met wat is. Een liefdevolle houding schept ruimte, waardoor de flow kan stromen.

7. Juich voor elkaar

Deel je zoektocht naar flow met iemand die daar ook naar op zoek is. Als je ervoor kiest om je enthousiasme te volgen en iets nieuws te doen, bestaat de kans dat je omgeving reageert met scepsis of angst.

Ik zie een wereld voor me waarin we elkaar juist aanmoedigen en stimuleren zodra we een keuze maken vanuit ons hart. Wat die keuze ook is. Elkaar supporteren geeft vertrouwen en maakt het makkelijker om te staan voor wat je écht wilt. Deel je reis naar flow met een vriend, praat over wat je tegenkomt en juich voor elkaar.

Eric Mijnster is auteur van Hoe vind ik mijn flow? een boek vol praktische oefeningen om je flow te vinden. Zie ook ericmijnster.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️