Maartje Vis
Maartje Vis Welzijn 8 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Van people pleaser naar egoïst: waarom voor jezelf kiezen goed is en hoe je dat aanpakt

Als people pleaser wil je altijd alles doen om een ander te helpen en iemand helpen is goed, maar het kan ook too much zijn. Daarom is het belangrijk om ook een beetje egoïstisch te zijn en wij leren je hoe!

Ook jou behoeftes mogen er zijn en deze mag je op de eerste plek zetten! Als je continu bezig bent met het vervullen van andermans wensen, kan je daarmee jezelf tekort schieten.

Het is daarom belangrijk om daar de juiste balans in te vinden en goed naar je eigen gevoel te blijven luisteren. Als iets te veel voor je is, is iets te veel voor je en wij helpen je om die grens te bewaken.

Klaar met het zijn van een people pleaser?

De bekende youtuber The Wizard Liz motiveert mensen om de beste versie van zichzelf te worden. Vroeger was zij een enorme people pleaser en daardoor voelde ze zich uitgeput, gebruikt en leeg. Voor zichzelf kiezen, veranderde haar leven. De volgende inzichten geeft zij ons mee.

Stop met discussiëren met mensen die niet willen luisteren

Als je aangeeft dat je iets niet respectvol vindt en niet waardeert, is het belangrijk om de juiste reactie terug te ontvangen. De persoon in kwestie kan laten zien dat hij het begrijpt, dat hij het vervelend vindt om jou gekwetst te hebben en dat hij of zij z’n best zal doen om het niet weer te laten gebeuren.

Als dit niet het geval is en iemand een twist aan het verhaal geeft, maak voor jezelf dan de keuze om niet verder in gesprek te gaan met diegene. Beslis voor jezelf of dit jouw energie dan wel echt waard is.

Maak je eigen behoeften prioriteit

Als je continu bezig bent met het vervullen van andermans behoeften, kan dat heel vermoeiend voor jezelf zijn. Als je jezelf niet goed voelt en zoals Liz het benoemd ‘leeg’, dan kan je ook niet aan een ander geven wat diegene graag wil. Je eigen prioriteiten mogen er zijn en die mag je ook voor jezelf op de eerste plek zetten.

Wees niet altijd beschikbaar voor iedereen

Als je een people pleaser bent, probeer je altijd iedereen te helpen. Liz vroeg zich af hoe het kan zijn dat iedereen altijd bij haar terecht kon, maar dat andersom niet het geval was. Andere mensen vroegen misschien wel niet hoe het met haar ging, maar ze besefte dat de belangrijkste persoon voor zichzelf dat ook niet deed: Liz zelf.

Stel grenzen voor jezelf: als het je te veel wordt om vandaag naar andermans problemen te luisteren, mag je dat aangeven.

Liz wilde ook iedereen in haar omgeving zo goed mogelijk zien en helpen, maar ze besefte dat dat gewoon niet kon. Als iemand niet geholpen wil worden of wil veranderen, kan dat lastig zijn om te accepteren.

Accepteer dat niet iedereen je begrijpt

Het is begrijpelijk als niet iedereen jouw denkwijze snapt. Iedereen komt uit een andere cultuur, heeft op een andere school gezeten en is door andere ouders opgevoed. Je leeft je eigen leven en hebt je eigen dromen die je najaagt. Niet iedereen heeft daarbij dezelfde mindset als jou. Mensen zijn verschillend en dat is oké!

Realiseer je dat je alleen jezelf kan veranderen

Wij mensen houden van comfort en om te veranderen hoor je toch echt uit die comfortzone te stappen. Dat kost veel moeite en energie. Volgens Liz willen veel mensen dat niet en dat is oké. Veel mensen zijn gewoon tevreden met het leven wat ze hebben.

Soms kan je de energie die je in een ander stopt om de beste versie van zichzelf te worden dan ook beter in jezelf stoppen. Als jij je droomleven aan het creëren bent, kunnen je familie en vrienden dat ook als een voorbeeld gaat zien om zelf iets hun leven te veranderen.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️