Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Psyche 4 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

De 3 vereisten van een écht goede relatie aldus deze filosoof

Een goede partner moet tegenwoordig aan erg veel voldoen. Hij of zij moet even hoog opgeleid zijn als jij, zeker geen kattenmens zijn als jij een hondenmens bent en als jullie allebei gek zijn op Vietnamees eten, is dat natuurlijk ook wel een pré. Maar, zijn dit nu echt de dingen waar het om draait in een relatie?

Filosoof Alain de Botton, de oprichter van de School of Life, vertelt dat meterslange lijstjes met eisen helemaal niet nodig zijn. Voor een écht goede relatie zijn er volgens hem maar 3 dingen essentieel.

1. Lief zijn voor elkaar

Iedereen heeft zo zijn imperfecties (gelukkig maar!). Een goede partner gaat daar op een geduldige en vriendelijke manier mee om. Hij of zij support jou in het overwinnen van deze imperfecties of juist in het accepteren ervan.

Zo probeer je elkaar te blijven zien als de volmaakte personen die jullie allebei stiekem allang zijn. Belangrijk hierbij is ook dat wanneer je de liefde en acceptie in jezelf vindt, die ook een stuk makkelijker te zien is in de ander.

2. Kwetsbaarheid

In een goede relatie bestaat er geen angst om je kwetsbaar op te stellen. Dat betekent dat je niet altijd de beste, sterkste en mooiste versie van jezelf hoeft te zijn. Daarom kan je angsten, zorgen en problemen met elkaar delen. Het klinkt als een paradox, maar in kwetsbaarheid ligt juist zoveel kracht.

Must read: Waarom kwetsbaarheid de weg is naar zelfverzekerdheid

Brené Brown legde het al eerder uit: als we écht willen verbinden, moeten we volledig gezien durven worden. Dus ook die dingen laten zien waar we ons voor schamen en wat ons kwetsbaar doet voelen. Dit kan variëren van open zijn over bindingsangst tot met trots je ochtendgezicht laten zien aan je lover.

3. Begrip

De derde eis voor een goede relatie is begrip. Natuurlijk begrijp je je partner nooit 100 procent, maar het gaat er hier om dat je je best doet om je te verplaatsen in de ander. Zo kan het zijn dat jouw lover gedrag vertoont dat voor jou nogal onverklaarbaar is. Maar zodra jij vragen stelt en je laat meenemen in de hersenspinsels van de ander, wordt de reden tot dat gedrag vaak al een stuk duidelijker.

Tip: Hoe goed ken je elkaar? 14 vragen die je relatie helpen te verdiepen

Misschien heeft jouw partner wel een obsessie die jij totaal niet kan begrijpen, denk aan een specifieke voetbalclub of een passie voor sterrenbeelden. Vraag de volgende keer dan eens waar deze interesse vandaan komt. Wie weet word je nog verrast.

Verwachtingen loslaten

De reden dat zoveel relaties stranden, is volgens de Botton dat we een onrealistisch liefdesbeeld hebben. Zo verwachten we dat een verliefd koppel in hetzelfde huis woont, elke avond samen eet en uitsluitend seks met elkaar heeft.

Lees ook: Probeer verwachtingen los te laten (ze maken je ongelukkig)

Het is natuurlijk een mooie gedachte, maar deze plaatst tegelijkertijd een enorme last op de schouders van je partner. Hij of zij moet dan namelijk in ieder opzicht perfect voor jou zijn. En als je van anderen niet verwacht dat ze perfect zijn, waarom dan wel van je lover?

Beter is het dus om dit soort verwachtingen los te laten en te focussen op wat echt belangrijk is: lief zijn voor elkaar, kwetsbaarheid en begrip.

De video die ons inspireerde voor dit artikel is hieronder te vinden:

Meer wijsheid van Alain de Button:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️