Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Nieuws 4 feb 2021
Leestijd: 4 minuten

Goed nieuws: Nederlanders willen sinds corona duurzamer leven

Corona heeft ons veel ellende gebracht, maar tegenover alle negatieve gevolgen staan gelukkig ook een paar positieve effecten. Eén daarvan is dat we sinds de pandemie bewuster willen omgaan met onze gezondheid en onze planeet. Dat blijkt uit recent onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Een derde van de Nederlanders zegt sinds de crisis duurzamer te willen gaan leven en twee derde gelooft ook daadwerkelijk dat zij zelf iets kunnen bijdragen aan een duurzamere samenleving.

Dat is méér dan in 2019 en deels ook geboren uit noodzaak. Door de omstandigheden zijn we gedwongen om minder te reizen en meer thuis te werken. Ook zoeken we meer de natuur op, nu we minder mogelijkheden hebben voor vermaak en ontspanning.

Goede voornemens voor 2021

Gevraagd naar de goede voornemens voor het nieuwe jaar wil 1 op de 3 vooral meer leuke dingen gaan doen, gezonder leven en duurzamer leven. Nederlanders zouden in de toekomst vooral vaker willen letten op het kopen van voeding met duurzame keurmerken, bewuster met spullen omgaan, zonnepanelen kopen en het huis beter isoleren.

Opvallend is dat geen of minder vlees eten omstreden blijft: 16 procent doet dit al zoveel mogelijk, en 29 procent wil dit (meer) gaan doen, terwijl 34 procent zijn biefstuk absoluut niet wil missen. Ook vliegen blijft controversieel. Zo’n 30 procent ziet het niet zitten om bewust minder te vliegen.

Jongeren steeds bewuster

De coronacrisis heeft een tegengesteld effect op de zorgen die mensen hebben over het klimaat. Een kwart (26 procent) van de Nederlanders zegt zich sinds de coronacrisis meer zorgen te maken. Tegelijkertijd maakt 17 procent zich minder zorgen. Het zijn vooral jongeren van 18 tot 34 jaar die zich meer zorgen maken om het klimaat.

De pandemie vraagt nog steeds veel aandacht van mensen en dat is logisch: we moeten ons continu aanpassen aan nieuwe maatregelen en nieuwe mutaties liggen op de loer. Toch blijft ook de opwarming van de aarde een zorg voor veel Nederlanders. Al lijkt het besef van urgentie nog niet te groeien, terwijl de tijd begint te dringen.

Duurzamer leven, maar hoe?

Mensen die komend jaar duurzamer willen leven, geven aan dat ze graag goedkopere duurzame producten (60 procent) en meer aanbod van duurzame producten (46 procent) zou willen hebben. Maar wat blijkt? Er is vooral behoefte praktische tips en eenduidige informatie om duurzame voornemens te kunnen realiseren (42 procent).

Ook lezen: Een stappenplan naar een meer eco-bewust leven

Mensen weten dus best wel dat er iets moet gebeuren, maar weten gewoon niet hoe ze dat moeten doen. Hierin is Nederland geen uitzondering op de rest van de wereld. Recent gepubliceerd onderzoek van GlobeScan naar de wereldwijde publieke opinie toont aan dat mensen bereid zijn om duurzamer en gezonder te leven, maar ze weten niet waar ze moeten beginnen.

Elk begin is het moeilijkst

Hetzelfde geldt voor de voornemens om gezonder te gaan leven. Uit onderzoek van Zilveren Kruis blijkt dat het 32 procent van de Nederlanders bewuster bezig is met een gezonde leefstijl sinds de coronapandemie. Echter, een begin maken met het verbeteren van de gezondheid is voor 21 procent moeilijk.

Negatieve emoties als angst, schaamte of verdriet zijn voor 2 op de 5 bepalend om hiermee te starten. Voor jongeren van 18 tot en met 24 jaar loopt dit percentage op naar 33 procent. Veel mensen geven aan zich door corona vermoeider en somberder te voelen en bij de groep 18 tot en met 24-jarigen is dit zelfs meer dan de helft. Ook geven jongeren zichzelf het laagste cijfer voor hun geestelijke gezondheid: een 7,1.

Maak de stappen klein en behapbaar

Negatieve emoties als angst, schaamte of verdriet blijken belangrijke triggers. Maar deze emoties zijn vaak nodig om daadwerkelijk van start te gaan met een gezonde leefstijl. En gelukkig maken die negatieve gevoelens al snel plaats voor positieve emoties, als je eenmaal bezig bent met een gezonde leefstijl.

Zoals met veel dingen – en dus ook met gezondheid en duurzaamheid – geldt: hou de stappen klein en maak het behapbaar. Op die manier kun je het makkelijker volhouden. Loop een blokje om terwijl je belt met een vriendin. Pak wat vaker de fiets in plaats van de auto, de trap in plaats van de lift of probeer eens écht een half uur voor je naar bed gaat niet meer op je smartphone te kijken.

Elk klein resultaat is er eentje om trots op te zijn.

Een duurzamer leven?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️