Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Welzijn 28 jun 2019
Leestijd: 1 minuut

Vega Vrijdag: zelf vegan mayonaise maken van kikkererwten

Bij een lekker frietje hoort een goede klodder mayonaise. Maar als je plantaardig eet, is de standaard mayo helaas geen optie. Maar niet getreurd, want gelukkig bestaat er ook vegan mayonaise. En die kan je heel gemakkelijk zelf maken.

En je maakt het met ons favoriete vegan ingrediënt: kikkererwten! Het recept komt van ons zusje Culy.nl.

Ingrediënten

  • Het uitlekvocht van 1 blik kikkererwten (aquafaba)
  • 1 eetlepel (appelcider)azijn
  • 1 theelepel mosterd
  • 240 ml (zonnebloem)olie
  • Halve theelepel zout

Vegan mayonaise maken

Laat de kikkererwten uitlekken en vang het vocht op in een schone kom. Het vocht moet een beetje plakkerig en gelig zijn (als het puur doorzichtig uitlekvocht is, dan werkt dit recept niet).

Doe 3 eetlepels van het kikkererwten-sap (ook wel aquafaba), 1 eetlepel (appelcider)azijn, een halve theelepel zout en 1 theelepel mosterd in een grote kom.

Klop met een garde luchtig en voeg langzaam de 240 milliliter (zonnebloem)olie toe. Blijf goed kloppen totdat er een dikke, vegan mayonaise ontstaat.

Enjoy!

Meer vegan recepten

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️