Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 19 feb 2021
Leestijd: 5 minuten

Hoe je op vakantie kunt gaan zónder je huis te verlaten

Bij vakantie denken we vaak aan verre oorden en tropische stranden. Helemaal niets mis mee natuurlijk (sterker nog: we love it), maar uiteindelijk is een vakantie bedoeld om je tot rust te brengen en de sleur van de dag los te laten. Op een andere plek laat je al deze dingen makkelijker zo los, maar thuis kan dat even goed. Je moet alleen wel even weten hoe.

Of je niet op vakantie kan vanwege je werk, studie, een lockdown of je financiën, je kunt het gevoel van op vakantie gaan ervaren zónder je huis ervoor te verlaten. Want er regelmatig tussenuit gaan is ontzettend belangrijk voor je welzijn, bewijst onderzoek.

Vakantie is nodig

Niet alleen is het essentieel je brein af en toe rust te gunnen omdat je anders verzuipt in de to-do’s, werkprikkels, sociale prikkels en de prestatiemaatschappij, maar ook omdat je gezondheid het nodig heeft.

Hartziekten

Uit onderzoek blijkt namelijk dat mannen die risico liepen op hartziekten en minder vakantiedagen opnamen een 32 procent grotere kans hebben op een fatale hartaanval in vergelijking met de mannen die wél vakantiedagen opnamen.

Weer een ander onderzoek wees uit dat vrouwen die slechts eens in de 6 jaar of minder vakantie namen, 8 keer zoveel kans hadden op het ontwikkelen van hartziekten. Vakantie zorgt namelijk dat je ontstresst.

Ook interessant: weer een ander onderzoek wijst uit dat reizen gelukkiger maakt dan geld, schreven we al eerder.

Vakantie vanuit huis

Een vakantie nemen is dus essentieel, maar in tijden waarin reizen lastig is en zelfs een tripje naar de supermarkt onder vuur kan komen te liggen, kan dat nogal lastig zijn.

Hoewel bij velen een vakantie de associatie naar verre oorden en tropische stranden oproept, hoef je heus niet naar de andere kant van de wereld te vliegen om tot rust te komen. De term staycation werd in de laatste jaren steeds populairder en niet zonder reden.

Want vaak is er in je eigen buurt en land veel meer te ontdekken dan je al die tijd dacht. Daarnaast brengt een vakantie in eigen land veel minder stress met zich mee, zoals op tijd vertrekken, rijen op vliegvelden, geen jetlag, geen lange rijen voor musea en urenlang zoeken naar de beste hotspot voor een strand.

Daarbij komend: wie in de buurt op vakantie gaat, bespaart ontzettend veel CO-2 omdat je het vliegtuig niet pakt. Win-win-win!

Avontuur

Maar bij een vakantie hoort ook avontuur, uit de sleur van de dagelijkse routines en je zintuigen prikkelen. Gelukkig hoef je ook daarvoor niet in een vliegtuig te zitten. Sterker nog: je kan avontuur beleven, gewoon vanuit huis.

Een paar ideeën van TED-spreker Ingrid Fetell Lee om het plezier van een reis te ervaren tijdens je staycation:

#1. Lees boeken en kijk films die je meenemen op reis

Je geest kan je overal mee naartoe nemen en een boek of goede film is daar de perfecte trigger voor. Vooral het lezen van een boek laat genoeg ruimte voor je fantasie open om je helemaal voor te stellen hoe het op een andere plek is, hoe het er ruikt en hoe het eruit ziet.

Maar er zijn ook genoeg films die je het echte reisgevoel geven. Ken je bijvoorbeeld Expedition Happiness al? Deze documentaire gaat over een stel dat in een oude schoolbus van Canada naar Mexico reizen met hun hond. Aanrader!

Dit zijn dé vegan hoofdsteden ter wereld (voor als je weer mag reizen)

#2. Verbreed je muzikale kennis

Muziek is onlosmakelijk verbonden met onze emoties. Een gebroken hart kan nog intenser aanvoelen bij dat ene liedje waar jij en je ex altijd naar luisterden en een roadtrip kan nog vrijer aanvoelen door het juiste nummer door de speakers te laten schallen.

Luister op je vrije dag naar het vrolijke Buena Vista Social Club, Hawaiiaanse muziek of Afrikaanse beats, wedden dat je het reisgevoel instant door je lichaam voelt stromen?

Bedrock ontdekt Nederland: winterkamperen in de havenhuisjes van Zwier

#3. Eet en drink zoals ze daar doen

Zou je het liefst deze zomer naar Frankrijk gaan? Organiseer dan een etentje voor jezelf (of met je partner of vrienden natuurlijk) in de vibe van het land van de gewenste bestemming. Franse kaasjes en natuurwijnen met de Spotify-lijst van Paris Jazz Club op de achtergrond en je hebt het zo gevoel dat je in Frankrijk bent.

Wilde je graag naar Israel gaan, organiseer dan een (vega) Ottolenghi-diner en pak helemaal uit. Hetzelfde kan je doen bij Zuid-Afrika, Vietnam, Spanje of waar je ook naartoe wilt gaan!

#4. Leer een nieuwe taal

Nieuwe dingen leren, is altijd leuk. Je leert er een nieuwe skill bij en het helpt je meer onder te dompelen in een cultuur. Wanneer is het nou een beter moment om éíindelijk een nieuwe taal te leren dan nu?

Je hoeft een taal niet vloeiend te spreken om toch de connectie te ervaren die taal kan geven. Al lukt het je om hoi, doei, dankjewel en goede dag te zeggen, het geeft een direct goed gevoel als je nieuwe woorden van een taal leert.

https://www.bedrock.nl/nieuwe-taal-leren-ted-talk/

#5. Bezoek een virtueel museum

Toegegeven: een museum virtueel bezoeken is niet hetzelfde als in het echt, maar het kijken naar kunst werkt verruimend voor de geest. Daarnaast zijn zowat alle musea’s nu online te bezoeken zónder die lange wachtrijen. En eerlijk is eerlijk: dat is ook best lekker voor een keer.

Door uit je dagelijkse routine te stappen en nieuwe dingen te leren en te ondernemen, met een culinaire maaltijd en drankje en de juiste muzieklijst, waan je je binnen no time op die vakantie, maar dan gewoon vanuit huis! Best goed alternatief, dachten wij zo.

Luistertip 🎧::

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️