Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 18 feb 2021
Leestijd: 5 minuten

De 11 tekenen die kunnen wijzen op het einde van je relatie

Geen enkele relatie is perfect, en gelukkig maar. Want wie geen dalen kent, ervaart ook minder pieken. Daarnaast kunnen moeilijke momenten in je relatie er juist voor zorgen dat je elkaar beter leert kennen en leert communiceren. Maar wanneer weet je of je gewoon door een moeilijke periode van je relatie gaat of het einde van de relatie eraan zit te komen? De Amerikaanse psychotherapeut Megan Bruneau en psychoanalyticus Babita Spinelli delen hun bevindingen.

Geen enkele relatie komt zonder uitdagingen, maar wanneer weet je of een relatie écht over is? Volgens de twee experts zouden er enkele tekenen zijn die kunnen duiden op het einde van een relatie.

Tekenen van het einde van een relatie

De volgende tekenen zouden kunnen duiden of het feit dat je relatie misschien wel op z’n einde aan het lopen is:

1. De relatie kost energie in plaats van dat het energie geeft

Een relatie ben je waarschijnlijk aangegaan omdat deze je leven verrijkt en niet omdat deze je naar beneden haalt en veel energie kost. Wanneer je op het punt bent aangekomen dat je er weinig energie en plezier meer uithaalt, is de kans aanwezig dat je relatie op z’n einde loopt.

2. Ruzie

Met een ruzie op z’n tijd is absoluut niets mis. Maar wanneer een relatie op aan het raken is, kan het voor partners moeilijk zijn om redelijk te blijven ten opzichte van elkaar. Ruzies kunnen daarom veel vaker voorkomen en een stuk intenser zijn.

Waarschijnlijk hebben de meeste kleine ruzies niet eens echt te maken met de oorzaak, maar met onderliggende problemen. Er hoeft maar iets kleins te gebeuren en één van beiden ontploft. Er is dus nog maar weinig verdraagzaamheid.

3. Te onverschillig om te ruziën

Dat klinkt misschien een beetje tegendraads maar toch schijnt het zo te zijn dat wanneer je niet eens meer de moeite neemt om tegen je partner in te gaan en het je niet zoveel meer uitmaakt, geen goed teken is.

Als jullie niet meer willen werken aan een probleem, kan dat een teken zijn dat de relatie niet lang meer gaat duren, vertelt Bruneau aan MindBodyGreen.

4. Je steunt elkaar niet

In een relatie wil je een team zijn waarin je de ander steunt in welke keuze dan ook. Als je niet meer blij kunt zijn voor de ander of de ander geen mentale support meer kan geven wanneer het even niet zo goed gaat, voorspelt dat vaak niet veel goeds voor de rest van de relatie.

5. Je denkt vaak een een break

In plaats van energie van elkaar te krijgen en dingen samen te willen delen, denk jij of je partner regelmatig aan het tegenovergestelde. Je hebt een pauze nodig van elkaar. Dat is iets anders dan er je eigen leven op nahouden.

Dat is eerder omdat je jezelf wilt blijven ontwikkelen en niet de behoefte hebt om te versmelten met elkaar. Wanneer je je vaker de behoefte hebt om echt een pauze van de ander te hebben, kan dat betekenen dat het einde in zicht is.

15 geboden voor een moderne liefdesrelatie

6. Je zou weer vrijgezel willen zijn

In elke lange relatie kan het voorkomen dat je erover nadenkt hoe het is om single te zijn. Niets mis mee, want het leven ziet er vaak nou eenmaal anders uit als je een relatie hebt. Andersom denken vrijgezellen er ook over na hoe het leven is met partner.

Maar wanneer je fantaseert over hoe leuk het vrijgezellen-bestaan ook al weer is, is je relatie waarschijnlijk niet hoe je zou willen dat ‘ie is. Nadenken over een leven zonder jouw lief, kan een teken zijn dat je weinig voldoening uit de relatie meer haalt.

7. Weinig intimiteit

Intimiteit en seks zijn niet hetzelfde. Je kunt wel intiem zijn samen (knuffelen, elkaars hand vasthouden en zoenen) zonder per se de liefde te bedrijven. Wanneer er echter geen intimiteit meer plaatsvindt en je daar niet samen aan wilt werken, dan is dat een teken dat je jullie fysieke connectie niet meer als een prioriteit ziet, legt Spinelli uit aan MindBodyGreen. Red flags dus!

8. Je ontloopt elkaar

Dit lijkt me overduidelijk een teken dat er duidelijk op wijst dat er iets niet helemaal goed zit. Als je elkaar bewust ontloopt in plaats van de connectie op zoekt en quality time met elkaar wilt, is dat geen goede voorbode voor het verloop van de relatie.

Zo belangrijk is de relatie met jezelf in een liefdesrelatie (onder schat ‘m niet)

9. Je ziet de toekomst anders voor je

Eén van de mooie dingen van een relatie is dat je samen droomt over de toekomst. Dat hoeft natuurlijk niet echt zo te lopen en jullie hoeven heus niet alleen maar dezelfde dingen uit het leven te halen, maar wanneer je geen toekomst meer samen ziet of dit niet meer overeenkomt, kan dat een teken zijn dat jullie uit elkaar groeien, meent Bruneau.

10. Geen vertrouwen

Ze zeggen weleens dat vertrouwen één van de belangrijkste bouwstenen van een relatie is. Zonder vertrouwen zit een gezonde toekomst voor je relatie er waarschijnlijk niet in. Tenminste niet als deze niet hersteld kan worden.

Als iemand vreemdgaat (en dat gebeurt in de beste relaties), kan dat voor een flinke deuk in het vertrouwen zorgen, maar daar kun je als stel overheen komen. Is dat niet het geval, dan wordt het ontzettend lastig je relatie te onderhouden.

11. De ander irriteert je mateloos

Als de ander niets meer kan doen of zeggen zonder jou te irriteren (of andersom), dan zit het hoogstwaarschijnlijk niet meer goed. Daar zit natuurlijk een ander, groter probleem onder verschuild.

Er is altijd hoop

Dat je relatie één van deze tekenen vertoont, betekent heus niet dat je relatie direct over is. Aan alles valt te werken mits jullie beiden verantwoordelijkheid willen nemen, durven te communiceren en aan de relatie willen werken.

Elke relatie gaat door moeilijkere tijden, en ze zeggen niet voor niets dat een relatie hetzelfde is als het runnen van een bedrijf, dat moet je ook blijven onderhouden. En onthoud: relatietherapie kan wonderen doen en betekent echt niet het einde van je relatie. Sterker nog, het kan een soort APK voor je relatie zijn!

Maar als je zeker weet dat het over is, realiseer je dan dat uit elkaar gaan soms de beste optie voor jullie allebei kan zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️