Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 3 aug 2019
Leestijd: 5 minuten

Ben jij een echte uitsteller? Met deze methode leer je uitstellen (eindelijk) af

Uitstellers zijn luie mensen denk je misschien. Waarom zouden ze anders niet gewoon doen wat ze te doen staat? Maar wist je dat uitstellen vaak geen teken is van luiheid maar eerder komt van de angst om te falen? Auteur en hypnotiseur Grace Smith heeft er een bijzondere methode op bedacht.
De methode die Smith gebruikt, is namelijk hypnotiseren. Daar werd zij zo beroemd mee dat ze inmiddels tienduizenden (bekende) mensen heeft gehypnotiseerd. Tijdens deze methode werkt ze aan angsten, insomnia (niet kunnen slapen) en dus ook aan uitstelgedrag.

Uitstellen om in je comfort zone te blijven

Het uitstelgedrag wordt altijd ergens door veroorzaakt. Vaak door de angst om iets verkeerd te doen of te falen. Een veelvoorkomende vorm hiervan is faalangst. Zonder dat je er perse bewust van bent, ben je al bang om iets fout te doen voor je eraan begint, dus stel je het maar uit. In je comfort zone blijven is een stuk veiliger en makkelijk. En als je dat eenmaal blijft doen, is het heel verleidelijk om in die comfort zone te blijven.

Lees ook: Voor alle uitstel-koninginnen: dit is hoe je stopt met uitstellen

Maar heb je er ooit iets aan gehad, het uitstellen? Het is vooral een beloning op korte termijn. Even lekker koffie drinken in plaats van je werk doen, e-mails beantwoorden of die klus afmaken. Maar het uitstellen kost eigenlijk alleen maar tijd en vooral energie. Die to-do-lijst verdwijnt helaas niet zomaar.

Zo kom je van uitstel gedrag af

Als het uitstelgedrag écht in je dagelijkse routine gebakken zit, kom je daar helaas niet zomaar vanaf. Het vergt het best wat moeite en herprogrammering van je hersenen. Maar het is zeker mogelijk. De truc? Ga naar opnieuw na waar je écht blij van wordt en wat goed voelt. Herken het moment wanneer je begint uit te stellen. Wat voor taakjes zijn het? Inventariseer de signalen. Probeer dan in de toekomst steeds een beloning aan deze taak te koppelen waardoor je serotonine aanmaakt (het happy stofje in je lichaam).

Bijvoorbeeld: steeds als een to-do van je lijstje streept, geef je je zelf een compliment of je beloont jezelf met iets. Een wandeling, als je eindelijk je admin hebt gedaan of mails hebt beantwoord.

Maar, er is nog een manier…

Must read: Alle soggers verzamelen: welk type uitsteller ben jij?

Van je uitstel gedrag afkomen met self-hypnose

Een andere effectieve manier om van uitstelgedrag af te komen, is hypnotisering. Daarmee herprogrammeer je je gedachten en kan je het uitstelgedrag stoppen.

Dit zijn stappen die je kan volgen als je wéér afgeleid raakt. Volg deze twaalf stappen:

 1. Schrijf je stresslevel op op schaal van nul tot tien. Waarbij tien staat voor een paniekaanval en nul voor de meest relaxte versie die je van jezelf kan zijn. Onthoud het nummer.
 2. Ga in een comfy stoel zitten en zet je voeten plat op de grond. Laat je handen op je schoot rusten.
 3. Maak je rug recht en haal vier keer diep in. Langzaam haal je vier seconden in door je neus vier en acht seconden uit door je neus.
 4. Doe je ogen dicht en stel je voor dat er wortels aan je voeten groeien helemaal tot naar het midden van de aarde.
 5. Stel je dan je lievelingskleur voor die door je hoofd vloeit, langzaam de rest van je lichaam in, door je voeten, de wortels in en zo naar recht het midden van de aarde vloeien.
 6. Breng dan al je focus, je bewustzijn en aandacht naar je handpalmen. Misschien tintelen je handen of voel je je handen kloppen. Blijf daar even een paar ademhalingen.Dit vind je vast ook interessant: Concentratieproblemen? Deze tips helpen je om gefocust te blijven
 7. Met je ogen dicht, tel je af. Van tien tot één. Je zegt bij jezelf: “Ik ga dieper en dieper” na elk cijfer tot je bij de één bent.
 8. Daarna zeg je – nog steeds met je ogen dicht – tien keer in je hoofd of hardop: “Ik ben veilig, ik ben kalm, ik kies ervoor om hier te zijn. Ik kan makkelijk de grootste to-do op mijn lijst volbrengen. Ik ben in de zone.”
 9. Neem nog een fijne, diepe ademhaling en laat alles lekker gaan bij de uitademing. Met je ogen nog steeds dicht, stel je je voor dat je nu productiever dan je ooit bent tot je vanavond lekker in bed kruipt. Zie, voel en ervaar hoe je die to-do’s van je lijst afstreept.
 10. Als je eenmaal een paar minuten jezelf in een mega-productieve versie aan het voorstellen bent, denk dan weer aan je lievelingskleur. Voel hoe het opnieuw door je hoofd stroomt, door je lichaam naar beneden en via je voeten het midden van de aarde in.
 11. Tover een klein lachje op je lippen, open je ogen, strek je armen over je hoofd en zeg: “Ja!”.
 12. Geef jezelf opnieuw een cijfer voor je stresslevel en wees trots op jezelf dat je zo snel vooruit bent gegaan!

Let er wel op dat je deze stappen een paar keer doorneemt voordat je de oefeningen doet, zodat je de stappen goed kent.

Meer lezen over uitstellen?

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️