Jezelf hypnotiseren? Appeltje eitje (zo doe je het)
Als puber was ik natuurlijk, net als elke andere puber, op zoek naar mijn eigen identiteit. In mijn zoektocht naar de ultieme coole hobby stuitte ik uiteindelijk op een van de meest nerdy hobby’s die je je kunt voorstellen: goochelen. Mijn grote voorbeeld was de Britse illusionist Derren Brown, die met een mengeling van goocheltrucs, hypnose en showmanship alles voor elkaar leek te krijgen. Ik bekeek zijn TV programma’s, las zijn boeken en was totaal verkocht. De beste man kon simpelweg alles.
In een van de afleveringen zit onze vriend Derren in de metro. Daar vraagt hij aan een schijnbaar willekeurig meisje bij welke halte ze er uit moet. ‘Houston’ is haar antwoord. Vervolgens vraagt Derren het nog een keer, maar ditmaal stelt hij de vraag een beetje vreemd en wuift hij met zijn handen voor haar gezicht zoals het een tovenaar betaamt. Het resultaat? Ze is het compleet vergeten! Ze heeft geen flauw benul meer hoe haar halte heet, terwijl ze het luttele seconden daarvoor nog wist. Vervolgens tikt Derren zachtjes tegen haar voorhoofd en boem! ‘Houston.’ Ze weet het weer.
Met grote ogen keek ik naar het scherm. Mijn puberhart begon sneller te kloppen: dit moest ik kunnen. Ik zou gevierd worden op elk feestje en gevreesd tijdens elke tramrit. Ik dook de boeken in om informatie te vinden over hypnose en tot mijn blijdschap las ik dat Derren Brown himself er in zijn boek ‘Tricks of the Mind’ een boekje over open zou doen.
Wat ik leerde was niet wat ik hoopte, maar toch ook weer wel.
Wat is hypnose?
Derren liet er geen gras over groeien: hypnose zoals wij het denken te kennen bestaat niet. Het beeld van een goochelaar die op het podium met zijn vingers knipt, waarna de onfortuinlijke vrijwilliger begint te kakelen als een kip is een fabel. “Dit gebeurt wel eens,” zegt Derren, “maar niet om de redenen waarom je het denkt.” Maar wat doet hypnose dan wel?
Volgens Derren Brown bevindt iemand die onder hypnose is zich in een staat waarin diegene sterk vatbaar is voor suggestie. De hypnotiseur praat op zo’n manier op iemand in dat iemand ontspant en zich totaal focust op de woorden die hij of zij zegt. Deze verhoogde concentratie, gemengd met verwachtingen die iemand heeft, zorgt ervoor dat iemand zichzelf min of meer voor de gek houdt en mee gaat in de illusie, ook al is diegene zich daar niet van bewust.
Stel je voor: je vertelt iemand die onder hypnose is om zich voor te stellen dat zijn arm lichter is dan normaal. Je zou kunnen zeggen: ‘stel je voor dat er heliumballonnen aan je rechterarm hangen die je arm langzaam omhoog tillen.’ Door deze zin te herhalen en de gehypnotiseerde te vragen zich dit voor te stellen, zal de gehypnotiseerde zich zo gaan focussen op dit gevoel dat zijn arm daadwerkelijk lichter voelt en uit zichzelf omhoog lijkt te willen gaan.
Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!
Het is lastig te bepalen wat hypnose nou precies is. Wat het in ieder geval niet is, is een staat van totale hulpeloosheid waarin de hypnotiseur je alles kan laten doen wat je wil. Je blijft ten alle tijden bij bewustzijn en omdat je, onbewust, je eigen brein in het ootje neemt, kun je nooit iets doen wat je niet zelf zou doen. Kortom: als jij echt niet wil kakelen als een kip, zal geen enkele hypnotiseur je dat kunnen laten doen.
Toch waardevol
In essentie houd je dus jezelf voor de gek, maar dit wil niet zeggen dat hypnose niet bestaat of niet waardevol zou zijn. Hypnose wordt niet alleen toegepast door goochelaars in de metro, maar ook om trauma’s te verwerken, als ontspanningsoefeningen en er zijn zelfs berichten van mensen die via zelfhypnose bepaalde fysieke pijn tijdelijk hebben kunnen uitschakelen.
Konijnen uit hoeden trekken
Zelf een kleine oefening proberen? De volgende oefening komt uit ‘Tricks of the Mind’ met her en der wat aanpassingen van mijzelf.
Wat heb je nodig? Een stille ruimte waarin je niet gestoord wordt en een stoel met armleuningen. Het heeft de voorkeur om iemand anders je de opdrachten uit de oefening te laten vertellen, maar je kan ook proberen de stappen te onthouden en de oefening uit je hoofd te doen.
De oefening:
Stel je voor dat je bovenaan een grote trap staat met tien treden. Je gaat deze trap straks afdalen. Kijk in je gedachten naar de trap.
Tel in je hoofd van 10 naar nul, en stap bij elk getal een trede naar beneden. Probeer te visualiseren hoe je van de trap loopt.
Hoe verder je naar beneden loopt, hoe meer je jezelf zult voelen ontspannen.
Als je bij nul ben, sta je onderaan de trap, en ben je volledig ontspannen.
Stel je voor dat je onderaan de trap een deur ziet. Open de deur en stel je voor dat je een tuin ziet. Het is een mooie grote tuin op een zomerse dag. Je voelt de warmte van de zon op je huid. Loop de tuin in en kijk om je heen. Wat zie je? Maak de tuin een mooie tuin. Als het helpt, beeld je dan een tuin in die je kent en waar je je prettig in voelt.
Plaats nu in je gedachten een stoel in het midden van de tuin. Loop er heen en ga er op zitten.
Stel je voor dat je rechterarm zwaar voelt. Focus je op het gevoel van zwaarte in je arm. Stel je nu voor dat er touwen om je arm zijn gebonden die je arm vastmaken aan de leuning. Je arm zit zo vast, dat als je zou proberen je arm omhoog te tillen je zal merken dat hij muur vast zit. Probeer je arm maar los te krijgen van de armleuning, en merk daarbij op dat hoe meer je het probeert, hoe vaster je arm lijkt te zitten.
Stel je nu voor dat je arm weer loskomt. De touwtjes verdwijnen. Je arm voelt weer normaal aan. Sta op van de stoel en loop rustig de tuin uit. Als je bij de trap staat sluit je de deur achter je. Tel nu van 0 tot 10 terwijl je de trap weer op loopt. Als je bovenaan bent ben je weer helemaal wakker.
Probeer deze oefening uit op jezelf en op je vrienden en kijk wat er gebeurt! Let wel op: als je merkt dat iemand heel vatbaar is voor suggestie, zorg dan altijd dat je diegene uit de hypnose haalt door hem of haar de denkbeeldige trap weer op te laten lopen. Sommige mensen zijn er erg vatbaar voor en kunnen in paniek raken als ze denken dat ze er niet zelf uit kunnen komen. Leg mensen uit dat ze altijd bij bewustzijn blijven en ze de hypnose altijd zelf ongedaan kunnen maken.
Meer lezen
Wat we kunnen leren van moderne hekserij over de kracht van visualisatie.
Niets meer missen van Bedrock?
Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.