Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Psyche 18 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Deze 5 trucjes maken zelfs de meest saaie huishoudelijke taakjes leuk

Doordat we tegenwoordig meer thuiszitten, lijkt het soms ook alsof we nóg meer huishoudelijke taken hebben. Hoe vervelend is het namelijk dat je je op je laptop probeert te concentreren, maar ook nog een berg was in de hoek van de kamer ziet liggen? Bedrock geeft 5 trucs om deze huishoudelijke taakjes in elk geval wat leuker te maken.

 Met deze 5 tips wordt zelfs je huis schoonmaken een feestje:

1. Zet een timer

Het meest vervelende aan een klusje als de afwas doen, is dat je er lang tegenop kijkt en je er ook nooit echt tijd voor lijkt te hebben. Toch maken we het allemaal vaak groter in ons hoofd dan dat het daadwerkelijk is. Time dus eens hoe lang je afwas doen in werkelijkheid duurt. Grote kans dat het maar 8 minuten in plaats van 20 minuten is.

https://www.bedrock.nl/quarantaine-voordelen/

Door te timen heb je meteen een spelelement aan je huishoudelijke taak toegevoegd. Probeer je eigen record keer op keer te verbreken of houd een competitie met je huisgenoten of gezinsleden.

2. Combineer het met een guilty pleasure

Voor de echte multi-taskers onder ons is dit een aanrader: combineer het klusje met een guilty pleasure. Is er bijvoorbeeld een bepaalde realityserie die je eigenlijk nooit durft te kijken, omdat het als tijdsverspilling voelt (inderdaad, zoals Temptation Island) en je echt wel weet dat je iets beters te doen hebt? Kijk het dan terwijl je een huishoudelijke taak doet!

Zo kan je zonder je schuldig te voelen op de hoogte blijven van de Kardashians en heb je aan het einde van de aflevering ook een stapel gestreken was. Hetzelfde geldt voor losgaan op je favoriete Nederlandse muziek (waar je partner een hekel aan heeft), zolang het jou helpt om je taakjes uit te voeren is alles geoorloofd.

3. Neem jezelf op

Tegenwoordig is uiteten gaan geen optie meer, waardoor we allemaal vaker thuis koken (en oké misschien ook vaker afhalen). Kijk jij altijd op tegen lang in de keuken moeten staan? Maak dan eens een timelapse van het hele kookproces. Zo satisfying om daarna te zien hoe je in 10 seconden een heerlijk gerecht tevoorschijn tovert. Deel het eventueel ook op je socials, wie weet kan je er anderen mee inspireren!

https://www.bedrock.nl/relaties-veel-thuis/

Een schoonmaaksessie wordt ook gezelliger als je het deelt met je vrienden. Je kunt een vast schoonmaakmoment afspreken met je vrienden via facetime. Twee vliegen in éen klap: weer bijgepraat én een opgeruimd huis.

4. Verbind er een ritueel aan

Heb je nou echt geen zin om aan je taakje te beginnen? Verbind er dan een beloning of ritueel aan. Bijvoorbeeld dat elke keer als je je huis hebt opgeruimd, je daarna een lekker geurkaarsje op mag steken. Wat je ook kan doen is van tevoren een kleine pre-schoonmaakmeditatie houden waarin je even tot jezelf komt en je dankbaar bent voor het feit dat je überhaupt eten hebt om te koken of kleren om op te vouwen.

5. Omring je alleen met dingen waar je blij van wordt

Nog een reden om een minimalistische levensstijl te omarmen: je hoeft dan ook weer minder dingen schoon te maken! Geef of gooi daarom spullen weg die je toch niet meer gebruikt. Doe alleen aankopen als het echt iets is wat je nodig hebt.

Het resultaat is dat je alleen nog maar dingen in je huis hebt staan, waar je blij van wordt. En die spullen maak je ook met een stuk meer liefde schoon. Denk maar aan hoe leuk het is om je plantjes af te stoffen.

Dan rest ons alleen nog te zeggen: veel schoonmaakplezier!

Meer lockdowntips:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️