Redactie
Redactie Welzijn 17 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Vergeet diëten: zo kan je jezelf holistisch voeden

Goede voeding is belangrijk voor een gezond en gelukkig leven, dat wist je misschien wel. Maar toch komt het niet alleen aan op je eetpatroon. Je bent pas echt in balans wanneer je jezelf ook op andere niveaus goed voedt. Holistisch coach Marjolein Berendsen vertelt aan Bedrock hoe je zoiets doet; je lichaam en geest holistisch voeden. 

Wat je eet, drinkt, voelt, denkt en ervaart hangt allemaal met elkaar samen. Pas wanneer hier een goede balans in is, zul jij je in balans voelen. Dat bereik je door jezelf holistisch te voeden. Ofwel: door jezelf te geven wat je nodig hebt op lichamelijk, mentaal, emotioneel, energetisch én spiritueel niveau.

Het antwoord ligt – cliché maar waar – in jezelf  

Je vraagt je nu misschien af: maar hoe doe ik dat dan? Hoe zorg ik ervoor dat ik op elk niveau goed gevoed ben én blijf? Het antwoord ligt misschien dichter bij jezelf dan je denkt: zijnsoriëntatie.

Zijnsoriëntatie

Zijnsoriëntatie werd in 1980 ontwikkeld door Hans Knibbe. Hij ging uit van het feit dat ieder mens van oorsprong een spiritueel wezen is, maar zich laat vormen door patronen en overtuigingen.

Zijnsoriëntatie richt zich op het doorbreken en loslaten van de gedachten en gewoonten die jou níét voeden. Zo vind jij de verbinding terug met jouw oorspronkelijke zelf: een bron van onvoorwaardelijke liefde, licht, kracht en zingeving.

En dit leert je ook om oordeelloos in het leven te staan, de dingen te waarderen zoals ze zijn en je meer thuis te voelen in jezelf. Bovendien zorgt zijnsoriëntatie ervoor dat je bewustere keuzes kunt maken in wat jij – op welk niveau ook – tot je neemt.

Waarom praten mensen die spiritueel zijn altijd zo zweverig?

Dieper graven 

Wil je werken aan een onbalans? Dan moet je dus dieper graven dan je misschien denkt. Stel je maar eens voor: je vindt jezelf te zwaar en besluit op een streng dieet te gaan.

Maar voor je het weet verzand je al snel in een patroon van afvallen, aankomen, weer afvallen en toch weer aankomen. Je wordt er moedeloos van. En jouw goede voornemens om fysiek in balans te raken, komen weer op een lager pitje te staan.

Met deze inzichten krijg je wél grip op je snackgedrag (een holistisch voedingsdeskundige tipt)

Fact check: afvallen heeft geen zin als de oorzaak van overgewicht niet op fysiek niveau ligt. Oké, misschien heb je veel gesnoept de laatste tijd en ben je daardoor aangekomen. Maar waaróm snoep je zoveel? Vraag jezelf steeds af op welk niveau de oorzaak van een probleem ligt. Zo zou het kunnen zijn dat je niet lekker in je vel zit en daardoor meer behoefte hebt aan een gevoel van beloning, dus aan snoepen.

Pas wanneer de precieze oorzaak is van een probleem helder is, kun je er doelgericht aan werken en wél weer volledig in balans komen.

De kracht van jouw intuïtie 

Zodra je begint met jezelf bewust holistisch voeden, wordt de verbinding tussen alle niveaus voelbaar. Evenals de verbinding met jezelf.

Intuïtie

Twijfel je waar je precies goed aan doet? Luister dan goed naar je intuïtie. De wijsheid en kracht die je nodig hebt om bewuste keuzes te maken, komen namelijk vooral vanuit jezelf. Voor een nog sterkere verbinding met jezelf kun je gebruikmaken van meditaties of affirmaties.

Merk je dat je blijft worstelen met negatieve patronen? Geef dan de Sedona-methode eens een kans. Dit is een simpel aan te leren techniek waar we eigenlijk allemaal al over beschikken, maar die we vaak moeten herontdekken.

In een notendop gaat het erom dat je door middel van het stellen van bepaalde vragen aan jezelf, negatieve emoties, gedachten en patronen voorgoed kunt loslaten. Benieuwd? Marjolein vertelt daar hier meer over.

Marjolein Berendsen is oprichter en eigenaar van ZoMa Opleidingen. Hier leidt zij Holistisch therapeuten op om vanuit licht, liefde én bewustwording mensen met een hulpvraag te begeleiden. Ze is tevens auteur van het Handboek en Werkboek: ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’, dat verschijnt op 3 mei.

Meer over holistisch leven:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️