Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 17 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Wat er met je vuilniszak restafval gebeurt nadat je ‘m op de stoep zet

Restafval: wie denkt er eigenlijk nog aan nadat de volgepropte vuilniszak de container in verdwijnt of door de vuilnismannen- en vrouwen wordt opgehaald? Precies. Niemand. En dat terwijl een gemiddelde Nederlander voor maar liefst 490 kilo (!) per jaar aan afval zorgt. Restafval verdwijnt dan misschien wel de vergetelheid in, maar echt verdwijnen doet ‘ie natuurlijk niet. Wat gebeurt er eigenlijk met restafval?

Uit het oog, uit het hart. Zo gaat dat nogal eens in de liefde, maar dat geldt ook voor de vuilnis die je buiten zet en waar je hoogstwaarschijnlijk nooit meer aan denkt.

Sexy is het niet, maar belangrijk is het wél. In een wereld waarin we kampen met klimaatverandering en een plastic soep, is het belangrijk om bewust te zijn van de spullen die we gebruiken, hoeveel afval we produceren en hoe we daarin bijdragen aan een beter (of juist dus minder goed) milieu.

Daarom een lesje in ‘wat gebeurt er met je restafval?’!

Wat gebeurt er met restafval?

In Nederland produceren we in totaal wel 6,5 miljard kilo restafval per jaar. Wanneer deze vuilniszakken op zijn gehaald in de containers in de buurt of opgeraapt van straat, gaan al die vuilniszakken de verbrandingsoven in.

Dat is in tegenstelling tot plastic, textiel of our papier dat nog wordt gebruikt. Restafval is dus eigenlijk letterlijk het afval dat niet (meer) gerecycled kan worden en daarom wordt verbrand.

Als we goed zouden scheiden – plastic bij het plastic, textiel naar het oud textiel, groente-, fruit- en tuinafval in je composthoop of wormenhotel – dan zouden er nog heel wat materialen goed gerecycled kunnen worden.

Hoe zou de wereld eruitzien als afval geen afval meer is?

Als je niet goed recyclet

Maar wat er nu gebeurt, is dat er in ons restafval nog steeds veel andere materialen zitten die eigenlijk prima opnieuw gebruikt kunnen worden.

Denk aan: groente-, fruit- en tuinafval, plastic, karton van drinkpakken, glas, papier, maar ook textiel. En dat is natuurlijk ontzettend zonde. De grondstoffen die onze aarde biedt zijn beperkt en we gebruiken jaarlijks al veel meer dan we eigenlijk hebben (dé reden dat Earth Overshoot Day jaarlijks weer eerder plaatsvindt).

Daarom is het ontzettend belangrijk dat je bewust omgaat met de grondstoffen die je gebruikt en deze ook weer netjes scheidt. Zo draag je bij aan een duurzame en groenere wereld.

Kwestie van kleine moeite, groot verschil!

De verbrandingsoven

Wat er overblijft wanneer al het afval in huishoudens is gescheiden, is restafval – het is overigens by far de grootste afvalhoop van ieder huishouden – en wordt dus niet meer opnieuw gebruikt. Wat gebeurt er dan wél?

Wat er dan gebeurt, is dat de stapels met restafval in een grote verbrandingsoven belanden. Deze verbrandingsovens zijn gigantisch en zijn wel 850 (!) graden warm. Soms zelfs nóg warmer.

Bij het verbranden van het restafval komt er dus een heleboel warmte vrij die we weer kunnen gebruiken. Bij dat proces wordt van de warmte die vrijkomt elektriciteit gemaakt en heet ‘thermische reiniging’.

7 toffe upcycle DIY’s voor het afval dat je toch al maakt

Na het proces van deze verbrandingsovens blijft er enkel nog as over.

Dat is wat er dus met jouw restafval gebeurt. Zoals je begrijpt is het belangrijk dat de afvalstroom aan restafval zo klein mogelijk blijft en we zoveel mogelijk afval scheiden zodat we het opnieuw kunnen gebruiken!

We snappen trouwens heel goed dat het nogal verwarrend is welk afval je nou wel of niet kunt scheiden. Daarom schreven we eerder al 5 tips voor het scheiden van afval. En ben je benieuwd wat er met je plastic afval gebeurt? Dit is waar jouw plastic terecht komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️