Plastic afval scheiden lijkt een mysterie. Waar komt mijn plastic terecht?
Vorig jaar meldden meerdere media dat plastic afval scheiden bijna geen milieu-winst zou opleveren, omdat er nog steeds evenveel zwerfafval is en een deel bovendien alsnog wordt verbrand. Hoewel dat klopt, betekent dat niet dat plastic scheiden nutteloos is.
We kunnen het ons echter best voorstellen als je een beetje in de war raakte door het nieuws. Misschien scheid je al jarenlang afval (weten hoe dat precies moet? Hier lees je wat wel en niet bij het plastic mag) en nu blijkt dat dat allemaal voor niets was. Misschien vond je jezelf zelfs wat naïef omdat je je nooit hebt afgevraagd wat er eigenlijk met je plastic afval gebeurt als je het eenmaal aan de straat hebt gezet. Tijd voor een lesje ‘waar komt mijn plastic terecht’, dus.
Waar komt mijn plastic terecht: recyclen
Al het plastic dat je inlevert, wordt eerst – grotendeels machinaal – verder gescheiden in verschillende soorten. Daarna wordt het platgestampt. De verdere verwerking is afhankelijk van het soort plastic: flessen worden bijvoorbeeld gewassen en gemalen tot heel kleine delen, die kunnen worden gesmolten. Metaal wordt meteen gesmolten en in nieuwe vormen gegoten.
Bij drankkartons gaat het anders. Die worden eerst geweekt, zodat het karton van het plastic wordt gescheiden. Het karton wordt bij het andere gescheiden papier gevoegd om te recyclen.
Dit vind je misschien ook interessant: 15 manieren om je plastic footprint te verkleinen
Voorwaarde voor het recyclen is wel dat er geen dingen tussen het plastic zitten die er niet horen. Probeer daarom een doorzichtige afvalzak te gebruiken voor het recyclen, zodat gemakkelijk gecontroleerd kan worden of het wel echt alleen plastic is. Lever plastic ook altijd leeg in (maar niet per se schoon).
Wat wordt ervan gemaakt?
Gerecycled plastic kan voor een heleboel dingen gebruikt worden, zoals nieuwe verpakkingen, maar ook speelgoed en kinderwagens, emmers en bermpaaltjes.
Lees ook: Bedrock Approved: fietsen door de regen in stijl met een regenjas van plastic flessen
Soms komt het ook terecht op plekken die je niet verwacht: zo worden petflessen vooral hergebruikt in de textielindustrie en zit er ook gerecyceld plastic in auto-onderdelen. Maar waar het ook terecht komt, er hoeven in elk geval minder nieuwe grondstoffen gebruikt te worden. Dat is dan ook waarom plastic afval scheiden nog steeds nuttig is.
Verbranding voor energie
Ongeveer 20 procent van het gescheiden plastic afval kan niet worden gerecyceld. In dat geval wordt het verbrand. Dat levert energie op, die bijvoorbeeld wordt gebruikt in elektriciteitscentrales.
Meer info over plastic afval en zero waste
- Er zit verborgen plastic in theezakjes (en ook in deze andere onverwachte dingen)
- Plastic afval is overal (zo kunnen we vervuilde oceanen tegengaan)
- Waarom spullen kopen vervuilend is (en wat jij daaraan kunt doen)