Kiara Louis
Kiara Louis Betere wereld 26 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Er zit verborgen plastic in theezakjes (en ook in deze andere onverwachte dingen)

Als je een beetje zoals wij bent, drink je dagelijks heel wat grote mokken thee. Achteraf gooi je het theezakje gewoon bij al het andere afval, of misschien in de GFT-bak. De meeste mensen denken namelijk dat theezakjes biologisch afbreekbaar zijn. Maar blijkbaar zit er toch plastic in verborgen, blijkt uit een rapport van Which? Gardening. Het bedrijf kwam tot de ontdekking dat theezakjes van onder andere Twinings en Clipper maar voor 70 tot 80 procent biologisch afbreekbaar zijn. De overige stoffen zijn niet-biologisch afbreekbare stoffen, inclusief een klein deel plastic. Dat is best schadelijk voor het milieu, want het polypropyleen (plastic) in de theezakjes komt vaak wel op de groene composthoop terecht. Gelukkig zijn er meerdere theeproducten mee bezig om dit probleem van verborgen plastic op te lossen.

Theezakjes zijn echter niet de enige producten waar plastic in zit zonder dat je het misschien verwacht; ook onderstaande dingen maken zich er schuldig aan.

Jassen

Ook in je jas kan bijvoorbeeld zomaar verborgen plastic zitten. Als je fleece jassen wast, komen er tijdens elke wasbeurt allerlei microfibers vrij, bleek uit onderzoek. Deze stukjes komen uiteindelijk in rivieren en oceanen terecht, waar ze worden gegeten door vissen en andere dieren. Elk jaar komt er 12 ton aan plastic in de zee , waarvan 15 tot 30 procent microfibers. Daar denk je maar weinig bij na als je een nieuwe jas koopt – of andere kledingstukken van synthetische materialen.

(Zee)zout

Dat er plastic in jassen zit, verwacht je niet echt. Maar dat er plastic in zeezout zit, verwacht je al helemaal niet. Volgens een Spaans onderzoek bevatten alle 21 soorten zout die ze testten echter microplastics – dezelfde als de soort die gebruikt wordt voor plastic flesjes. Gelijksoortige resultaten kwamen ook uit andere onderzoeken, in landen als Frankrijk en de VS. Dat heeft ook weer te maken met die microfibers in de zee, en laat zien hoe erg microplastics het milieu kunnen schaden. Tafelzout wordt meestal gezeefd, dus er zou geen plastic in moeten zitten, maar dat gaat dus niet altijd op. Weer een reden om wat meer te letten op je zoutinname.

Dit vind je vast ook leuk: Plastic afval is overal (zo kunnen we vervuilde oceanen tegengaan)

 

Kartonnen koffiebekers

Verborgen plastic lijkt iets waar we bijna niet aan kunnen ontkomen. Zelfs in koffiebekers is het te vinden, schreven we al eerder. Ook in de kartonnen koffiebekers, en juist dit materiaal is heel lastig te recyclen. Op deze manier kan veel schade aan het milieu worden aangebracht, zeker als je dagelijks een koffietje haalt. Door zelf een herbruikbare koffiebeker te gebruiken, ga je dit tegen.

Make-updoekjes

Omdat er ook plastic ook in je make-updoekjes zit, zijn ook die niet biologisch afbreekbaar. Doekjes zoals schoonmaakdoekjes kunnen eindigen in de oceaan, waar schildpadden ze zien als voedsel. Dit soort gebruiksproducten lijkt zo gemakkelijk, maar veel goeds voor het milieu doen ze helaas niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Er zit verborgen plastic in theezakjes (en ook in deze andere onverwachte dingen)
Sluiten