Redactie
Redactie Welzijn 1 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Deze voeding bevat de meeste microplastics (plus alternatieven)

Lekker en goed eten gaan prima samen, maar toch is de kans groot dat je iedere dag een theelepel plastic naar binnen werkt. Microplastics, om precies te zijn. Om je even goed wakker te schudden: dat is 5 gram per week en 260 gram per jaar. Dat krijg je dus binnen zonder het te weten. Eet smakelijk.

Onderzoekers van de Universiteit van Newcastle hebben onlangs vastgesteld dat je ongeveer 2.000 stukjes microplastic per week consumeert. Dat is overigens een voorzichtige schatting, het werkelijke aantal kan nog hoger liggen. De microplastics worden overal gevonden. Zelfs op de allerdiepste bodem van de zee, aldus het World Economic Forum.

Niet bewust van microplastics in voeding

Het probleem is dat je als consument je niet echt bewust bent van microplastics in je voeding. Zo weet je van te voren niet in welke voedingsmiddelen de plasticdeeltjes zitten. Zelfs al zou je het wel weten, dan nog is het de vraag of je zou weten welke producten je moet vermijden, laat staan dat je het überhaupt zou willen voorkomen.

Tipje van de sluier: schaal- en schelpdieren bevatten relatief grote hoeveelheden microplastics.

Mocht je nu het idee hebben om fanatiek alle voedingsmiddelen te vermijden waar dergelijke plasticdeeltjes in zitten, stop met dat uitsloven. Water bevat namelijk de grootste hoeveelheid microplastics. Naast water bevatten schaaldieren, bier en zout de meeste microplastics.

De gedachte van de onderzoekers is dat de aanwezige microplastics schadelijker worden naarmate ze langer aanwezig zijn in de levende organismen. Een overtuigend bewijs is hier (nog) niet voor, maar onderzoekers houden er wel rekening mee.

Microplastics vind je in…

Hoewel er meer onderzoek nodig is om te kunnen begrijpen hoe microplastics de gezondheid beïnvloeden, is het belangrijk om je boerenverstand te gebruiken. In het kader van ‘voorkomen is beter dan genezen’ zetten we even wat simpele gegevens op een rij met de daarbij behorende alternatieven. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Water

Water dat is verpakt in plastic flessen bevat microplastics. Klinkt even logisch als het is. De WHO stelt niet voor niets dat 90 procent van het water dat in flessen is verpakt, microplastics bevat. The Conversation doet er nog een schep bovenop en stelt dat een liter water, verpakt in plastic flessen, gemiddeld tussen de twee en 44 plasticdeeltjes bevat.

De microplastics zijn afkomstig van de verpakking, dat betekent dat we onszelf er iedere keer aan blootstellen als we een fles met water vullen. Is het gewone kraanwater dan een veilig alternatief? Niet echt. Ook in leidingwater komen microplastics voor. Orb Media onderzocht een groot aantal monsters van leidingwater en vond in 83 procent van die monsters microplastics. Het enige goede nieuws is dat kraanwater ongeveer 50 procent minder microplastics bevat in vergelijking water uit een fles.

Het alternatief

Leven zonder water is nog steeds niet mogelijk. Het vermijden van water is dus geen optie. Gelukkig bevat het leidingwater in Europa een minimale hoeveelheid microplastics in vergelijking met Amerika. Wat dat betreft zitten we hier dus nog redelijk veilig. Een goed advies is om jouw plastic fles te vervangen door een aluminium, hervulbare waterfles.

Schelpdieren

Hoewel schaal- en schelpdieren erg lekker zijn, bevatten ze wel bijzonder veel microplastics. Deze conclusie komt overeen met eerdere onderzoeken, waarbij schelpdieren hoge concentraties microplastics bleken te bevatten.

Het alternatief

Wild gevangen zalm, kwikvrije witte vis, verse calamares.

Bier

De analyse van de onderzoekers van de Universiteit van Newcastle gaf het helaas al aan: bier bevat in veel gevallen microplastics. Aangezien bier wordt gemaakt met water (een van de belangrijkste ‘houders’ van microplastic) komt dit niet als een verrassing.

Het alternatief

Wijn.

Pas op! Er zitten ook microplastics in groenten en fruit

Zout

Net als in bier vonden de onderzoekers ook sporen van microplastics in zout, wat in feite net zo’n kleine verrassing is als de microplastics in bier. Studies hebben aangetoond dat 1 kilogram zeezout meer dan 600 plasticdeeltjes kan bevatten.

Het alternatief

Koop een hoogwaardig merk steenzout dat is gevormd voordat de wereld werd vervuild, zoals authentiek Himalaya-zout. (Het meeste Himalaya-zout dat je in Nederland koopt, komt overigens ergens anders vandag

Dit kan je ook doen

Andere tips om zo min mogelijk microplastics via voeding naar binnen te krijgen:

Dit artikel verscheen eerder op Manners.nl.

Save the world:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️