Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Betere wereld 15 nov 2019
Leestijd: 5 minuten

Zo red je de wereld zónder iets uit te geven (simpele tips voor in je dagelijks leven)

De wereld redden én al je zuur verdiende centen in je zak houden, dat klinkt als een dream coming true. Want duurzame keuzes maken, is lang niet altijd mogelijk op financieel gebied (denk aan zonnepanelen plaatsen, een duurzame jas kopen of gewoon voor biologische groente kiezen). Tot nu! Want Natalie Fee (plastic polution fighter en oprichter van City of Sea) heeft een boek geschreven over precies dat probleem: How to save the world for free?

Want op het gebied van milieuvervuiling en klimaatverandering kunnen we ook ontzettend veel doen, wat ons helemaal niks kost maar wél een verschil kan maken.

Of dit nu betrekking heeft op wat je eet, hoe en waar je naartoe reist of op welke manier je seks hebt (ja, ook dat kan je bewuster aanpakken).

Wat moet er gered worden?

In haar boek bespreekt Natalie de 7 dingen die we met z’n allen hoognodig moeten redden. Dit zijn:

 1. De oceanen en zeeën
 2. Bossen
 3. De atmosfeer/lucht
 4. Rivieren en het ijs
 5. Aarde
 6. Planten en dieren
 7. Onszelf

Hoe gaan we dat doen?

Wat je stemt, wat je drinkt, wat je doet in je vrije tijd: op bijna alle vlakken in je dagelijks leven kun je duurzame (en bovenal leuke!) stappen zetten om de aarde te beschermen.

Deze ultra-handige en easy tips komen uit het boek van Natalie. En het mooie is: je kunt er vandaag nog – kosteloos – mee beginnen.

8 tips als je eet en drinkt

Ondertussen weten we allemaal wel dat we beter biologisch en plantaardig kunnen eten als we ons steentje bij willen dragen. Maar er zijn meer dingen die jij bij het kopen, koken en kauwen van je voedsel in acht kunt nemen:

 1. Koop geen producten in plastic. Kies voor glas, papier en BPA-vrij blik.
 2. Ga naar lokale markten. De gemiddelde maaltijd heeft zo’n 1200 kilometer overbrugt om van het land op jouw bord terecht te komen. Kies voor lokale producten en dus minder uitstoot.
 3. Vraag om een doggy bag. Restaurants zijn een grote speler op het gebied van voedselverspilling. Krijg je je bord niet leeg? Neem het mee naar huis!
 4. Vermijd palmolie. Het kappen van oerwouden om palmolie plantages aan te leggen, zorgt voor ongekende hoeveelheden koolstofdioxide die vrijkomt.
 5. Koop een Sodastream. Gek op bubbeltjeswater en koop je daarom nog veel plasticflessen? Een Sodastream lost je probleem op.
 6. Zet niet te veel water. Een gewoonte die ik ook dagelijks tegenkom: ik zet thee in een watarkoker, vul daarbij de volledige waterkoker en gebruik vervolgens één kopje. Vanaf nu niet meer dus!
 7. Koop wijn en bier die in de buurt is geproduceerd. Een lokale wijn (of in ieder geval zo dichtbij mogelijk) heeft minder kilometers afgelegd dan een wijn uit Zuid-Amerika.
 8. Ga voor havermelk. Bij de productie van havermelk komt minder uitstoot vrij dan bij notenmelk, zoals amandelmelk.

Must read: Dit is al het effect als we één dag per week geen vlees eten

4 tips bij het kopen van kleding

We doen zoveel mogelijk ons best om kleding te kopen van duurzame materialen en merken, in tweedehands winkel te shoppen en misschien wel nóg meer om ons koopgedrag te minderen, maar wat kun je nog meer doen op het gebied van kleding?

 1. Check de app ‘Good On You’. Wil je weten of het merk dat je koopt goed bezig is? Deze app vertelt het je.
 2. Laat het maken. Is je kledingstuk kapot? Laat het maken (of maak het zelf) in plaats van direct dat nieuwe paar schoenen aan te schaffen.
 3. Ontvolg fast-fashion-ketens en mensen die het promoten. Word je snel verleid door je Insta- of Facebook-feed? Ontvolg alles en iedereen die ervoor zorgt dat je toch een foute keuze maakt.
 4. Draag elk kledingitem minimaal 50 keer. Wist je dat het gemiddelde kledingstuk zo’n 5 keer wordt gedragen? 5 keer! Kleding kopen die je eigenlijk niet nodig hebt, zorgt voor veel onnodige uitstoot. Vraag jezelf bij elke aankoop af: ga ik dit 50 keer dragen?

6 tips voor thuis

Binnenshuis valt er natuurlijk van alles te besparen. Denk aan tweedehands of duurzame meubels, maar ook aan eco-friendly wc-papier. En deze

 1. Spoel je toilet op de juiste manier door. Dat betekent dat er alleen, poep, plas of wc-papier doorheen mag.
 2. Heb geen seks onder de douche. Tenzij het je lukt in 4 minuten.
 3. Roep Screen-free Sunday in het leven. Een schermvrije dag is niet alleen geweldig voor je mind, je gebruikt ook minder elektriciteit.
 4. Kies voor toiletspullen die afbreekbaar zijn. We komen met allerlei merkwaardige chemicaliën in contact, puur en alleen al door de verzorgingsproducten die we gebruiken. En die spoelen we vervolgens vrolijk door de gootsteen. Ga voor biologisch (afbreekbaar) of maak je producten zelf!
 5. Neem een koude douche. Het bespaart niet alleen energie, het is ook nog ‘s supergezond.
 6. Composteer groente, fruit en tuinafval. Kan jij je gft-afval niet recyclen? Maak je eigen wormenhotel.

Pick your battles

Ons advies? Begin met het doorvoeren van één tip in je leven (handig: gebruik de tip die de meeste impact voor je maakt) en voer ze zo langzaam maar zeker allemaal door. Alle kleine beetjes helpen écht.

Heb je nog even wat extra motivatie nodig? Luister onze podcast met Jelmer Mommers over klimaatverandering. Wedden dat je de tips daarna stuk voor stuk opvolgt?

Dit wil je ook weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zo red je de wereld zónder iets uit te geven (simpele tips voor in je dagelijks leven)
Sluiten