Josje Smeets
Josje Smeets Psyche 5 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

5 tips van een psycholoog voor een gelukkig en realistisch 2021

Je ziet ze overal voorbij komen, van die grappige plaatjes en posts die laten zien dat we he-le-maal klaar zijn met 2020. Nog nooit waren we zó blij dat we een jaar konden afsluiten. Want in 2021 moet het gebeuren. De wereld krabbelt dit jaar uit het diepe dal en wij dus ook. In 2021 mogen we weer feesten, dansen op festivals, kussen, knuffelen, reizen (!) en schaamteloos met een blotebillengezicht over straat lopen. Wat een zaligheid.

Psycholoog Josje Smeets deelt 5 tips voor een gelukkig en realistisch 2021.

Hou je verwachtingen laag

Ho, stop. Tuurlijk, zeer waarschijnlijk vieren we volgend jaar een heel andere kerst dan dit jaar. Maar toch mogen we niet al te veel hoop hebben. Artsen voorspellen dat het tot nog ver in 2021 kan duren, voordat we weer een beetje ‘normaal’ leven kunnen, en zelfs alleen maar mits er zich gaandeweg geen complicaties voordoen.

Het oh zo nodige perpectief en licht aan het eind van de Corona-tunnel is – helaas – nog mijlenverweg. Het is daarom niet slim om te hoge verwachtingen te hebben. Mensen die telkens teveel verwachten blijken extra teleurgesteld te zijn wanneer deze verwachtingen niet waargemaakt worden. Maar hoe kunnen we dan –alsnog- een happy 2021 beleven?

Gelukstips voor het nieuwe jaar

Dat doe je door deze tips in je oren te knopen:

Probeer realistische verwachtingen te hebben

Mensen die hun verwachtingen naar beneden bijstellen zijn gelukkiger. Dit komt omdat voor hen de realiteit vaak meevalt, omdat deze positiever blijkt te zijn dan hun initiële verwachting. Zoals je vroeger op school onwijs blij kon zijn met een 6- voor geschiedenis, terwijl je een dikke vette onvoldoende verwacht had.

Staar je in 2021 niet te veel blind op de tijd na corona, maar probeer leuke plannen te maken die ook realistisch zijn in het geval dat het indammen van het virus ietsje minder snel blijkt te gaan.

Lees ook: Bijzonder: dit zijn de mooie dingen die gebeuren tijdens het coronavirus

Focus op het hier en nu

Mensen die te veel richting de toekomst leven zijn vaak ongelukkiger dan mensen die dit niet doen. Kijk eens om je heen, wat voor moois kan ik uit deze dag halen? En doe dat dan ook! Je hebt maar één ‘vandaag’, dus carpe diem!

Blijf jezelf ontwikkelen

Ondanks dat 2020 geen sprankelend jaar was, is het zeker geen verloren jaar. Er is super veel dat we wél hebben kunnen doen. Heb jij toch het gevoel dat je stil bent blijven staan het afgelopen jaar? Doe daar dan iets aan!

Lees ook: Doelen stellen met een onzekere toekomst? Met deze 4 tips lukt het wél

Denk tijdens de feestdagen eens na over wat je echt wilt in 2021. Is er nog een cursus of opleiding die je wilt volgen misschien of zijn er bepaalde skills op het werk die je jezelf wilt toe-eigenen? Wil je een verandering doorvoeren? Stel jezelf realistische doelen en ga er mee aan de slag.

Stop met FOMO

Het meest positieve aspect van 2020? Mensen geven aan dat het leven vooral heel rustig en overzichtelijk was: we waren minder bang iets te missen, ‘omdat er toch niets te doen was’. Het gevoel dat je eigenlijk nog van alles zou moeten is een trigger voor stress.

Ook lezen: Van FOMO naar SLOMO – de nieuwste reistrends zien er veelbelovend uit

Mensen die aan serieuze FOMO leiden kunnen er zelfs depressief of overspannen door worden. Je weet nu dat het leven ook wel doorgaat zonder dat jij overal bij bent. En dat je daardoor meer uitgerust en minder gespannen bent. Niet vergeten!

Hou je agenda overzichtelijk

Zeer waarschijnlijk zal er in het jaar 2021 weer meer georganiseerd worden dan afgelopen jaar en ook zal de horeca op een gegeven moment weer opengaan (hoera!). De kans is groot dat we – zodra het zover is – met zijn allen de neiging hebben ons weer vol overgave in het leven te storten. We hebben immers wat in te halen. Doe vooral rustig aan.

Plan liever één écht leuke uitje per week, dan dat je elke dag de deur uitgaat. Weet dat je niet meer gewend bent aan zoveel prikkels. Bouw het langzaam op en – liever nog – probeer je agenda leger te houden dan vóór corona. De kunst zit hem in balans: zorg dat je leven plezierig, maar ook rustig blijft. Dát is het recept voor lange termijn geluk.

Happy 2021 allemaal!

Dit gastartikel is geschreven door Josje Smeets, zij is gelukspsycholoog bij HelloBetty. In haar boek ‘Happy in 100 dagen’ leert Josje je over het stellen en naleven van persoonlijke doelen die leiden tot een leven lang geluk. Bestel het boek hier.

Meer tips voor een gelukkig leven:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️