Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 27 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

5 manieren om stress te voorkomen (dan hoef je er ook niet mee te dealen)

Overal lezen en horen we dat stress niet goed is. Niet voor je lichaam, maar ook niet voor je geest. Stress zorgt ervoor dat je lichaam in een constante staat is van ‘aan’ staat en andere lichamelijk functies tijdelijk staakt. De reden dat je soms geen honger hebt als je druk aan deadlines werkt bijvoorbeeld. Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen, delen we 5 manieren om stress te voorkomen.

Dan hoef je er simpelweg ook niet mee te dealen.

Stress vroeger en nu

Nog even kort lesje over stress, dat we ervaren door het stresshormoon cortisol. Het hormoon wordt aangemaakt in je bijnieren en komt vrij bij stress.

Je lichaam maakt het gedurende de dag aan. In de ochtend wat meer (anders kom je je bed niet uit) en in de avond zakt het weer, zodat je rustig in bed kunt liggen en niet nog vol energie rond stuitert door de slaapkamer.

Vroeger was het handig dat we ‘s ochtends actiever waren, zodat wanneer we op voedsel jaagden er op z’n minst een beetje bij bleven. Er waren meer momenten wanneer het stresshormoon omhoog schoot: bijvoorbeeld als we in gevaar waren.

Must listen: Bedrock Talks: hoe blijf je stress de baas? Stress-expert Thijs Launspach legt uit

Handig wanneer er een sabeltandtijger op de loer lag of als er zometeen een auto op je af rijdt. Het zorgt namelijk voor compensatie van energie wanneer we moeten vechten of vluchten. Onhandig is het echter wanneer je om 5 voor 5 nog een mailtje krijgt van je baas, er een deadline nadert of wanneer je werk nooit af lijkt te raken.

Het lastige is: ons lichaam reageert nu nog hetzelfde op stress als toen. Terwijl een mailtje om 5 voor 5 doorgaans toch echt een stuk minder dodelijk is dan een sabeltandtijger. Dus: hoe voorkom je nou dat je te veel stress ervaart?

Stress voorkomen

Omdat de kans groot is dat je door een teveel aan stress liever geen klachten krijgt als hoofdpijn, burn-out, depressie, spijsverteringsproblemen of vermoeidheid krijgt, wil je stress liever voorkomen. But how?

1. Zorg voor ontspanning

Ziet je agenda er overvol uit? Dan is de kans groot dat je daar vroeg of laat stress van gaat ervaren. Loopt je to-do-lijstje op werk over en krijg je ‘m eigenlijk nooit af, dan is het misschien goed om te kijken of er bepaalde taken zijn die minder prioriteit kunnen krijgen, zodat ze ook minder in je nek blijven hijgen.

Help dat niet? Dan zou je zelfs met je leidinggevende kunnen overleggen of er bepaalde taken zijn die je aan iemand anders zou kunnen overdragen.

Ook lezen: 5 tekenen dat jij lijdt aan FOMO (en hoe je het omzet naar JOMO)

Op persoonlijk vlak geldt hetzelfde: staat je agenda vol met afspraken, sportlesjes, koffie dates en run je misschien ook nog een gezin thuis? Tja, dan kan het niet anders dan dat je op een gegeven moment overloopt van de stress. Probeer wellicht liever voor kwaliteit te gaan in plaats van kwantiteit.

Geniet van de dingen die je doet en neem er de tijd voor. En daarnaast: plan voldoende rust in!

2. Beweeg

Een goede manier om te zorgen dat je lichaam beter met stress kan omgaan, is door de bewegen en te sporten. Pas op: 7 keer per week sporten kan juist stressvol werken. Dagelijks een half uur bewegen en een paar keer per week intensiever is voldoende.

Vind je vast ook leuk: Waarom sporten en bewegen zo goed is voor je hersenen

3. Zeg nee

Om te voorkomen dat je te veel hooi op je vork neemt, is het belangrijk dat je nee leert zeggen. Het is een mooie eigenschap dat je dienstbaar bent en graag dingen voor anderen doet, maar leer ook dat dat niet ten koste hoeft te gaan van je eigen welzijn.

Lees ook: Adem jezelf stressvrij en gezond: 3 hacks voor tijdens je (werk)dag

Dus pleasers opgelet: leer je grenzen aangeven en weet dat je soms best nee mag zeggen. Als je steeds ja tegen een ander zegt, zeg je eigenlijk nee tegen jezelf.

4. Schrijf en praat

Om te voorkomen dat je jezelf voorbij loopt, is het goed om over je emoties te praten of te schrijven. Het is voor je hersenen een manier om dingen te verwerken. Hoe meer je je emoties uit en er ruimte voor maakt, hoe meer ruimte er ook is voor ontspanning. Het is oké als het druk of te veel is. Op die manier zorg je dat je minder het gevoel hebt dat je ‘ballen moet hoog houden’.

5. Onderzoek waar stress vandaan komt

Ga bij jezelf na wat voor jou stressvolle situaties zijn. Is het je werk, veel afspraken met vrienden, het voldoen aan hoge verwachtingen van anderen? Zet het voor jezelf op een rijtje en kijk wat je kan doen om de stressvolle momenten te minderen.

Deze tip sluit aan bij tip #3: durf nee te zeggen en daarmee beter voor jezelf te zorgen. Je kan er immers pas voor een ander zijn, als je ook goed voor jezelf zorgt!

Meer over stress:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️