Redactie
Redactie Psyche 27 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Hoe ga je om met slechte dagen en een terugval in een burn-out?

Tijdens een burn-out heb je soms goede dagen, maar je moet ook leren omgaan met slechte dagen. Liever heb je ze niet, maar ook een slechte dag of terugval in je burn-out is onlosmakelijk verbonden met het herstelproces. Hoe ga je ermee om?

Terugval

Het is heel verleidelijk tijdens een burn-out er meteen alles uit te halen als je een goede dag of week hebt. Yes, eindelijk heb je weer wat meer energie, iets waar je misschien lang naar hebt uitgekeken. Het gevaar is dat je dat beetje zorgvuldig opgebouwde energie meteen weer opmaakt.

De volgende dag ben je voor je gevoel helemaal terug bij af, je hebt een slechte dag. Als dit een tijdje aanhoudt, kun je zelfs een terugval krijgen wat je klachten betreft.

Persoonlijke nederlaag

Soms is het ook heel moeilijk om niet te snel te willen gaan. Het is heel begrijpelijk dat je het liefst morgen weer vol energie door het leven wilt gaan. Als je dan toch door een slechte dag of terugval wordt overvallen, voelt dit soms als een persoonlijke nederlaag want het ging toch langzaam weer de goede kant op?

Je wordt boos op jezelf omdat je te veel hebt gedaan of denkt ‘waarom kan ik niet leuke dingen doen zoals iedereen om mij heen’.

Les in energiemanagement

Het is begrijpelijk dat je een dit als een persoonlijke nederlaag ziet, maar dat is het absoluut niet. Verzet je er niet tegen, want daarmee zeg je eigenlijk ‘het mag niet zo zijn’.

Een slechte dag is eigenlijk een waardevolle les in energiemanagement, het opnieuw leren beheren van je grenzen. Iets wat tijdens het ontwikkelen van je burn-out volledig bent verleerd.

Ook lezen: Voorkom een burn-out van thuiswerken met deze tips

Ging je afgelopen periode te snel? Wilde je te veel? Deed je dingen die je beter niet had kunnen doen? Hoe kun je het de komende tijd anders aanpakken? Zie het als een oefening hoe je weer liefdevol en met geduld met jezelf kunt omgaan.

Grenzen op zoeken

Dit wil niet zeggen dat je nooit iets leuks moet ondernemen, een slechte dag of terugval hoort er nu eenmaal bij. Het is geen rechtlijnig proces. De ene dag kun je meer aan dan de andere, net als in het ‘normale’ leven.

Vind je vast ook: Toen de wereld stopte met draaien en mijn burn-out het overnam

Hoe jij je voelt hangt van meerdere factoren af: slaapkwaliteit, hoeveel je hebt gedronken, wat je hebt gegeten, hoeveel beweging je hebt gehad en welke dingen je aan je hoofd hebt. Bij een burn-out is dit niet anders.

Luister naar je lichaam

Spreek met jezelf af dat je maximaal twee sociale dingen in de week plant als afpreken met een vriendin of een middag naar het strand. Luister goed naar je lichaam, alleen dan rek je de grens elke keer een beetje op en krijg je beetje bij beetje meer energie. Babysteps!

Dit gastartikel is geschreven door Christel. Zij is freelance journalist en redacteur en schrijft graag over persoonlijke ontwikkeling. 

Meer Bedrock vibes?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️