Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Psyche 5 dec 2018
Leestijd: 5 minuten

Social media zorgt voor depressies, zo maak jij er een gezonde gewoonte van

Dat we (bijna) allemaal hartstikke verslaafd aan social media zijn, hoeven we je niet te vertellen. We leven in de constante angst om feestjes te missen waar onze vrienden wel zijn (hello FOMO). Maar nu is er echt hard bewijs dat het een trigger is voor depressies. 

Het is niet gek dat social media depressieve gevoelens kan oproepen. Een nieuwe studie aan de Universiteit van Pennsylvania heeft bevestigd dat het inderdaad leidt tot depressie en eenzaamheid.

Social media zorgt voor depressies

Deze Universiteit voerde een onderzoek uit, waarbij de respondenten in 2 groepen werden gedeeld. De ene groep mocht 10 minuten per dag wijden per social medium. Dus: 10 minuten op Instagram, 10 minuten op Facebook en 10 minuten op Twitter. De andere groep mocht er zoveel gebruik van maken als zij wilden.

Het resultaat: bij degene die hun social media gebruik verminderden, was een afname te zien van depressie en eenzaamheid. Deze effecten tellen vooral bij de mensen die al depressieve gevoelens hadden voor het onderzoek. Jezelf beperken tot 30 minuten per dag op social media, leidt dus echt tot positievere gevoelens.

We vergelijken constant ons leven, lichaam en status met onze vrienden én met onbekende mensen die we ‘kennen’ via het internet. Dat Instagram 1 grote neppe façade is, blijkt wel uit de docu #Followme. Zonde dus, dat dit leidt tot angst en depressieve gevoelens. Hoog tijd voor verandering!

Maar om nu meteen cold turkey te stoppen met social media, hoeft ook weer niet. Het is onrealistisch om ineens te stoppen en zo’n grote stap te zetten. Bouw daarom je social media gebruik langzaam af en maak er een gezonde gewoonte van. Maar, hoe?

Maak een creatieve telefooncel

Maak een doos. Dit kan een schoenendoos zijn, maar nog leuker is een houten kist die je personaliseert door het zelf te verven bijvoorbeeld. Dit is nu eigenlijk je persoonlijke telefooncel. Hier leg je je telefoon in als je andere dingen wilt gaan doen. Je bepaalt zelf hoe lang je telefoon erin blijft zitten. Ga nu iets doen zonder je telefoon: wandelen, lezen, mediteren, film kijken, sporten, werken, schilderen… Wat je maar leuk vindt om te doen.

Deze tekenen laten zien dat je even afstand moet nemen van social media

Positive vibes only

Volg je iemand die alleen maar foto’s maakt van zijn of haar afgetrainde lichaam, waardoor jij je slecht voelt over jouw eigen lichaam? Volg je mensen die alleen maar aan het reizen zijn naar verre oorden die jij niet kunt betalen? Je ex-vriendjes die foto’s delen met hun nieuwe vlam? Weg ermee. Ontvolg alle accounts waar je onzeker van wordt of die negativiteit bij je oproepen.

Volg alleen de accounts van mensen die je inspireren, motiveren of je amuseren. Als iemand niet bijdraagt aan jouw geluk of positieve stemming, dan weet je op welke knop je moet drukken.

Stel een limiet

Stel voor jezelf een limiet op met wat je mag bekijken op je telefoon, bijvoorbeeld: ‘ik check alleen Facebook en Instagram’. Zie het als een serie die je volgt. Vaak zeg je dan ook tegen jezelf: ‘Ik kijk 2 afleveringen voordat ik ga slapen’. Doe dat ook bij je social media gebruik. (En nee, niet stiekem nog een ‘aflevering’ aanzetten dan, omdat het zo spannend is).

Omarm print

Is je telefoon je agenda? En maak je in je notities je boodschappenlijstje of to do-list? Ga weer even terug in de tijd en doe dit allemaal weer op papier. Niets is zo lekker dan een afgeronde taak van je to do-lijstje fysiek door te strepen.

Geen social media als je wakker wordt

Als we wakker worden, pakken we als eerst onze telefoon om social media te checken. Het is haast onmogelijk om voor te stellen dat we dat 10 jaar geleden niet deden. Wat deden we toen eigenlijk? Waarschijnlijk gewoon lekker rustig wakker worden, zoals het hoort. Begin nu dus ook weer de eerste 2 uur in de ochtend met gewoon rustig te genieten van een kopje thee of koffie en je ontbijt. Mediteer of lees de krant of een boek. Maak eerst verbinding met jezelf en daarna pas met social media.

Dit vind je vast ook leuk: Dit kan dankbaarheid je allemaal brengen

Maak tijd voor dankbaarheid

Als we een nieuwe post hebben geplaatst, zitten we met smart te wachten tot de hartjes en comments binnen stromen. Maar ook denken we vaak dat we per se op de ander zijn of haar post moeten reageren. Bewaar je energie liever om oprecht dankbaar te zijn. Schrijf op een briefje of kaart dat je dankbaar bent voor die ene vriend of vriendin en geef dit, in plaats van een reactie achter te laten op social media. Of ga langs en vertel het in het echt. Het is veel echter en je raakt iemand veel meer zo.

Gezonde dosis social media

Alles waar het woordje ‘te’ voor staat, is niet goed. Zie social media als iedere andere verslaving. Een goed glas wijn bij het avondeten bijvoorbeeld, is geen probleem. Een hele fles wel.

Social media is er om sociaal te zijn. Om liefde, creativiteit, humor en persoonlijke verhalen te delen. Laat het dan ook daarvoor dienen en maak je social media gewoonten weer gezond door er niet een te hoge dosis van in te nemen.

Hoe ga je om met social media?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️