Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Better World 30 okt 2018

4 documentaires die je zullen inspireren, ontroeren of wakker schudden

Vandaag delen we vijf documentaires die je gezien moet hebben. Omdat ze je raken, omdat ze je boeien, omdat je ervan kan leren en omdat ze laten zien hoe de wereld werkelijk is: mooi en wreed tegelijk.

First contact: lost tribe of the Amazon

Kan je het je voorstellen dat je nog nooit een auto hebt gezien? Of een winkel? Waarschijnlijk niet. Maar er zijn mensen (of waren), voor wie deze dingen wereldvreemd zijn. In First contact: lost tribe of the Amazon gaan antropologen op zoek naar mensen die geïsoleerd leven in de jungle van Zuid-Amerika. Met behulp van vertalers leren ze over de ervaringen van deze mensen en hun strijd om te overleven in de jungle. De documentaire (te bekijken op Netflix) legt heftige verhalen bloot en laat zien hoe de stamleden integreren in het moderne leven.

Racing extinction

Het uitsterven van dieren op aarde gebeurt sneller dan ooit tevoren. Met de documentaire Racing extinction brengt Oscar winnende regisseur Louie Psihoyos dit probleem onder de aandacht. Samen met een groep kunstenaars en activisten laat hij zien wat de grootste oorzaken zijn: de uitstoot van CO2 en de handel in bedreigde diersoorten. De afschuwelijke beelden van illegale markten, maar ook de prachtige beelden van het onderwaterleven zorgen ervoor dat je anderhalf uur aan je scherm vastgeklampt zit.

Before the flood

In Before the flood volgen we acteur en milieuactivist Leonardo DiCaprio tijdens een driejarige reis over de wereld. Hij bezoekt regenwouden, gletsjers en riffen en spreekt met wetenschappers, politici en activisten. Het doel? klimaatverandering op de kaart zetten. DiCaprio laat zien dat het probleem erger en erger wordt en dat het paradijs op aarde langzamerhand wordt verwoest. Hij gaat op zoek naar antwoorden over klimaatverandering. Wat kunnen we doen om het te stoppen? En misschien nog wel belangrijker: kunnen we het snel genoeg?

De documentaire wereldwijd gratis te zien, o.a. op Facebook en Youtube.

Tegenlicht: What makes you click

Deelnemen aan het grootste psychologische experiment ooit? Dat kan. Nee wacht, dat doe je al. Terwijl jij nietsvermoedend achter je computer zit en het internet afstruint naar de leukste koopjes, wordt je klikgedrag nauwlettend in de gaten gehouden. En dat zorgt ervoor dat bedrijven veel kennis over ons verzamelen. Wat weten ze van ons en wat doen ze met deze informatie? De documentaire What makes you click geeft antwoorden.

Meer goede documentaires?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
4 documentaires die je zullen inspireren, ontroeren of wakker schudden
Sluiten