Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Liefde & Seks 12 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Je weet dat je in een slechte relatie zit, en toch negeer je die signalen. Hoe werkt dat?

Weet je nog, die keer toen je hart gebroken werd door iemand en je pas achteraf dacht: ‘ik had moeten weten dat het fout zou lopen toen diegene voor de vierde keer op rij een afspraak niet nakwam’? Of toen bleek dat een vriend of vriendin lang niet zoveel om jou gaf als andersom, en je ineens terugdacht aan alle keren dat jij berichtjes stuurde en diegene nooit antwoordde?

Als we in een slechte relatie zitten, of dat nu is met een partner, vriend(in) of iemand anders, negeren we vaak allerlei signalen die ons vertellen dat we ermee moeten stoppen, omdat we anders gekwetst zullen worden. Maar waarom eigenlijk?

Hoop doet leven

Het antwoord op die vraag is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, legt Dr. Susan Biali uit op Psychology Today. Als we luisteren naar onze intuïtie die zegt dat er toch iets niet klopt aan al die oppervlakkige berichtjes en het afwezige gedrag, betekent dat dat we iemand daarmee moeten confronteren, en dat is eng en ongemakkelijk.

Liever luisteren we naar de stem, van onszelf maar vaak ook van onze partner die het goed probeert te maken, dat dat gedrag vanzelf verdwijnt. We kijken het liefst naar de mogelijkheden die er nog zijn, in plaats van toe te moeten geven dat er misschien geen toekomst meer zit in een relatie. Hoop doet leven, toch? Daarom vertellen we onszelf dat we ons waarschijnlijk aanstellen en dat we spoken zien, en geloven we mensen als ze zeggen dat ze het ‘echt niet zo bedoelden’.

Dit vind je vast ook interessant: De relatiechecklist: zo onderhoud je je relatie

Een slechte relatie: korte vs lange termijn

Het probleem is meestal dus niet dat we de signalen niet zien, maar dat we kiezen er niets mee te doen, legt Biali uit. Maar zolang je dat niet aanpast, zul je altijd blijven hangen in een patroon waarbij jij meer aandacht geeft aan anderen dan andersom en op een gegeven moment gekwetst wordt.

De truc is dus om anders te kijken naar die korte en lange termijn. Je brein associeert het op korte termijn reageren op signalen met een onprettige confrontatie, en de hoop voor de lange termijn wel met iets prettigs. Maar als je je intuïtie volgt en écht realistisch bent, weet je zelf waarschijnlijk ook dat de confrontatie op de korte termijn weliswaar onprettig is, maar dat het nog onprettiger is als je de signalen negeert, de slechte relatie behoudt en dan later alleen maar erger gekwetst wordt.

Uitstellen is verleidelijk, maar het is het niet waard. Luister naar je intuïtie, trek de pleister eraf en zoek vrienden of een partner bij wie je jezelf er niet van hoeft te overtuigen dat het ‘wel beter dan worden’ – want dat verdien je.

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.