Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 29 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

5 dingen die gebeuren als je meer zelfliefde gaat ontwikkelen

Meer zelfliefde ontwikkelen; het klinkt alsof het iets is wat we eigenlijk vaker zouden moeten doen, zoals sporten, lezen of je huis stofzuigen. Maar wanneer je zelfliefde écht onderdeel laat uitmaken van je dagelijkse leven, zul je vanzelf merken dat het een positief effect heeft op allerlei gebieden in je leven, waardoor je zelfliefde ook echt wilt beoefenen.

Er kunnen namelijk heel wat mooie en misschien onverwachte dingen gebeuren wanneer je een flinke portie zelfliefde ontwikkelt.

More selflove please

Zelfliefde klinkt dan misschien als iets zoetsappigs wat vooral te maken heeft met gezichtsmakers, nagellak en bubbelbaden, maar in werkelijkheid gaat het om jezelf (leren) kennen, jezelf ruimte bieden en naar jezelf luisteren om de beste versie van jezelf te kunnen zijn. Dat is niet alleen fijn voor jou, maar ook voor je omgeving.

Hoe zit het met jouw zelfliefde? Doe de test en beantwoord deze 12 vragen

Nee leren zeggen wanneer je geen puf hebt om naar de zoveelste verjaardag van een vage bekende te gaan, een avondje voor jezelf uittrekken wanneer je daar behoefte stiekem hartstikke behoefte aan hebt en als je wilt natuurlijk: jezelf verzorgen met fijne, natuurlijke huidproducten. Whatever floats your boat. 

De kans is namelijk groot dat er één of meerdere van onderstaande, onverwachte dingen gebeuren wanneer je zelfliefde gaat ontwikkelen:

1. Intuïtie

Wanneer je leert luisteren naar je behoeftes en verlangens, en deze er ook daadwerkelijk laat zijn, zul je vanzelf meer zelfwaardering ontwikkelen. En wanneer dat het geval is, zal je vanzelf je intuïtie meer voelen én volgen.

2. Je vergroot je zelfvertrouwen

Het ontwikkelen van zelfliefde is een perfecte manier om je zelfvertrouwen een flinke boost te geven. Die twee gaan dan ook hand-in-hand.

Waarom fouten maken goed is (sterker nog: we hebben ze nodig)

Een onderdeel van zelfliefde is namelijk het oké zijn met jezelf. Oók als er iets faliekant misgaat. Je kan dan namelijk altijd terugkomen naar een plek van liefde en veiligheid in plaats van naar een plek waar je jezelf de grond in boort en steeds denkt ‘zie je wel, ik kan ook helemaal niks’. Falen mag, en hoort bij mens zijn. Sterker nog: zonder fouten, geen lessen!

Op die manier wordt risico’s nemen meteen een stuk makkelijker.

3. Je wordt minder kritisch op jezelf

Per dag hebben we als mens wel 60.000 (!) gedachten. Dat is niet niks, helemaal als je je bedenkt dat het grootste deel daarvan negatief is. Gelukkig vervliegen gedachten meteen weer. Alleen zijn er natuurlijk wel bepaalde gedachten die vaak terugkomen.

Wanneer je meer zelfliefde gaat ontwikkelen, word je vanzelf milder voor jezelf en zal het je makkelijker lukken om jezelf te accepteren zoals je bent. Je kijkt immers met compassie en liefde naar jezelf.

4. Meer compassie voor anderen

En dat brengt ons meteen op #4: meer compassie voor jezelf en anderen. Want nee, zelfliefde is niet egoïstisch, want gezien je meer compassievol naar jezelf kijkt, zal je vanzelf ook meer compassie krijgen voor anderen.

Wanneer je immers meer erkenning gaat krijgen voor je eigen emoties en gevoelens, zul je dat vanzelf ook meer voor anderen krijgen.

5. Meer liefde voor jezelf

Dit punt is nogal voor de hand liggend, maar met meer zelfliefde zul je op alle vlakken in je leven op een meer compassievolle en zachte manier naar je zelf kunnen kijken. In plaats van jezelf herhaaldelijk onbewust naar beneden te halen, kun je in zien dat het oké is als je niet alles doet wat je van jezelf verwacht.

Dat je tijd mag maken voor jezelf, rust mag nemen en je grenzen aan mag geven. En bovenal: dat het oké is om niet perfect te zijn. Ofwel: wabi sabi: de schoonheid van imperfectie!

Nu is liefdevol naar jezelf kijken niet 1, 2, 3 gedaan als je bent gewend juist kritisch te zijn naar jezelf. Daarom deelden we 7 manieren om meer zelfliefde te ontwikkelen (want dat heb je nodig).

You got this!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️