Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 8 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

Zin om te reizen? Zo ga je op avontuur zónder de wereld over te vliegen

Ik geloof dat er weinig dingen zijn die de geest zo verrijken als reizen. Of eigenlijk de lessen die komen kijken bij reizen. Onderzoek wijst niet voor niets uit dat reizen ons creatiever, flexibeler, socialer en empathischer maakt. Maar reizen heeft ook een keerzijde: de CO2-uitstoot die gepaard gaat met de wereld over vliegen. Gelukkig hoef je voor het reisavontuur heus niet de wereld over te vliegen.

De wereld ontdekken, nieuwe culturen leren kennen, natuurwonderen aanschouwen en avontuur weg van thuis kan op heel veel verschillende manieren. Toch denken we op de één of andere manier dat we daar het vliegtuig naar een land aan de andere kant van de wereld voor moeten pakken.

Reizen zonder te vliegen

Dat valt gelukkig reuze mee. En dat bewijzen deze manieren van reizen:

Trein of express

De trein brengt brengt je naar alle uithoeken van Europa en zelfs daarbuiten. Je kunt kiezen voor een citytrip naar ongeveer elke grote stad in Europa. En zo geniet je zelfs extra van het uitzicht en van de ervaring van reizen in de trein an sich.

Heb je meer tijd? Dan kan je kiezen om te interrailen. Je koopt één ticket waarmee je in een bepaalde tijdsperiode een op-maat-gemaakte-route kan volgen.

Ook leuk: Bedrock Travel: hoe het komt dat microreizen steeds populairder wordt (wij zijn fan!)

Een andere optie is om een ‘express’ te pakken. Bijvoorbeeld de Transsiberië Express die je van Moskou tot Beijing brengt. Of de Transmongolië Express die gaat via Mongolië. Er zijn genoeg prachtige stops middenin natuurgebieden waar je zo lang kan uitstappen als je wilt. Op die plekken zou je met het vliegtuig veel minder makkelijk kunnen komen!

Roadtrip

Er gaat weinig boven een good old roadtrip als je het mij vraagt. Met een raampje open de frisse wind in je gezicht voelen en het nieuwe avontuur tegemoet rijden, daar gaat weinig bovenop. Reizen met de auto of een busje maakt je super flexibel en leent zich perfect voor wie wil gaan en staan waar ‘ie wil.

Traveltip: Wil je reizen maar heb je weinig tijd? Word zen tijdens een mini-roadtrip naar Frankrijk

Zin in een detour via een wijngaard? Links afslaan! Zin om langs de kunst te kamperen? Rijden we nog even een paar uurtjes door!

Reizen in een auto of kampeerbusje (die je heel makkelijk kan huren tegenwoordig) is het ultieme gevoel van vrijheid en ook verantwoordelijk voor een stuk minder uitstoot dan wanneer je het vliegtuig pakt.

Lees ook: Vliegen is heilig (of toch niet?)

Boot

Reizen met de boot is een stuk minder populair dan reizen per trein, vliegtuig of auto en ik vraag me soms af waarom. Het mag dan wel een stuk langzamer gaan dan de bovengenoemde vervoersmiddelen, maar het avontuur op zee – júíst in een slakkentempo – is adembenemend.

Ver weg van het vaste land geniet je van de zee en lijkt de tijd stil te staan zodra en een voet aan boord zet (instant mindfulness als je het mij vraagt). En een bootreis kan op veel meer verschillende manieren dan een stereotype boatcruise die de oceaan oversteekt. Kan óók, maar wat dacht je van de boot naar één van onze prachtige Waddeneilanden? Of de boot naar Engeland?

Heb je meer tijd, dan kan je er ook voor te kiezen om langer te reizen met de boot. Er is een digital nomad-cruise die de oversteek maakt van Portugal naar Costa Rica bijvoorbeeld. Of je kan werken op een (zeil)boot. Als ik niet 5 weken op een vissersboot had gewerkt had ik nooit en te nimmer de outer Great Barrier Reef gezien en de onbewoonde eilanden waar we nu konden aanmeren.

Kamperen in de buurt

Maar onderschat reizen dichtbij huis niet. Dat noemen we tegenwoordig microreizen. Klinkt suf, maar persoonlijk vind ik het geweldig om natuur, steden en verborgen plekjes in eigen land of net daarbuiten te ontdekken.

Surfen en yoga’en in de Noord-Hollandse duinen, logeren op een Kampeervlot (waar je enkel per kano komt!) of slapen in Tiny Houses op de camping van Floortje Dessing.

En wat dacht je van als je net de grens overgaat? De Duitse Bergen, Poolse blauwe meren en prachtige hikes in België en Frankrijk?

Het avontuur ligt dichterbij dan je misschien denkt! En daar hoeft echt geen vliegtuig aan te pas te komen.

Meer Bedrock Travel?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️