Redactie
Redactie Spiritualiteit 25 jun 2019
Leestijd: 4 minuten

Reiki: voor sommigen een manier van leven, maar wat is het en werkt het ook echt?

Handoplegging, heling, zelfhelend vermogen en universele levensenergie zijn allemaal termen die gelinkt zijn aan reiki. Mikao Usui, een Japanse zen boeddhist, werd bekend als de grondlegger en herontdekker van reiki. De leer en de ideeën van Usui hebben zich sindsdien geworteld in onze huidige maatschappij en reiki staat als een huis. Maar wat is reiki, en werkt het ook echt?

Reiki is een eeuwenoude alternatieve geneeswijze die uitgaat van het zelfhelend vermogen van het lichaam. Door het doorgeven van energie uit het universum wordt dit vermogen gestimuleerd en kan heling of genezing optreden. Het is een pure, liefdevolle manier om je gezond en gelukkig te voelen en iedereen kan de energie doorgeven en ontvangen. Je kunt je vast nog wel die keer herinneren dat je als kind gevallen bent, en dat je vader of moeder een hand op die pijnlijke plek legde. Of al die keren dat je hoofdpijn had, en je je hand op je hoofd legde. Onbewust gaf dat verlichting en troost!

Alles is energie

Reiki is dus in feite niets meer dan het doorgeven en ontvangen van universele levensenergie. Doordat alles energie is, is het onbelemmerd doorstromen ervan onontbeerlijk voor een gezond en gelukkig leven. Een lichaam dat in balans is, is een gezond lichaam en reiki herstelt die balans daar waar het nodig is. Je kunt het genezing noemen, of heling, of misschien ongrijpbaar. Als je je openstelt voor reiki, zul je de werking ervan dagelijks kunnen ervaren. Het is geen vervanger van de reguliere geneeskunde, maar wel een aanvulling er op.

Dit vind je vast ook leuk: Een reiki guide voor beginners

Reiki beoefenen

Het doorgeven van de reiki-energie gebeurt meestal door eenvoudige aanrakingen. Iemand die reiki geeft, doet dit dus doorgaans door zijn of haar handen op bepaalde plekken op het lichaam te leggen. Alleen door die simpele handopleggingen wordt de energie geleid en gaat het naar die plekken in het lichaam die het nodig hebben. Ben je gespannen, onrustig of nerveus? Dan kan een reiki-behandeling je daar mee helpen. Het zorgt voor ontspanning doordat ze de blokkades die de onrust of nervositeit in je lichaam veroorzaken opzoekt. Vervolgens gaat je lichaam zelfhelend te werk om die blokkades te verhelpen.

Initiatie

Als je reiki wilt beoefenen, is het aan te raden een initiatie te doen bij een reiki-trainer. Een reiki-trainer heeft een gedegen opleiding gevolgd en zich alle principes eigen gemaakt. A way of life, waarbij bewustzijn, intuïtie en zelfliefde enorm ontwikkeld zijn. Door een initiatie wordt de energie die je ontvangt en doorgeeft, extra sterk. En hoe meer initiaties je doet, hoe sterker die energie wordt.

Lees ook: Ayurveda versus Westerse geneeskunde: de 3 belangrijkste verschillen

De samenwerking tussen lichaam en geest is ook bij reiki de basis. Daarom is het ook niet zo verwonderlijk dat Reiki niet alleen wordt toegepast bij fysieke gezondheidsklachten. Ook mentale en emotionele problemen kunnen met reiki succesvol worden behandeld.

Maar werkt het ook?

Voor reiki, net als voor vele andere alternatieve geneeswijzen is geen wetenschappelijk ‘bewijs’. Wel is er veel onderzoek naar gedaan en de praktijk wijst uit dat reiki werkt. Misschien is het antwoord op de vraag ‘hoe?’ wat vaag omdat wij mensen alles graag met feiten willen onderbouwen. Feit is dat reiki bewezen effectief is. Dat het ondersteunt bij allerlei psychische, mentale en fysieke klachten en dat het ontspant en verlicht. Probeer het maar eens bij jezelf, ga een reiki-cursus volgen of verwen jezelf met een reiki-behandeling. Meer onderbouwing heb je toch niet nodig?

Dit artikel is geschreven door gastschrijver Marjolein Berendsen, oprichter van ZoMa Opleidingen. Het is ontstaan vanuit het idee dat ieder mens vanuit de essentie liefdevol, heel en compleet is. 

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️