Tessa Ham
Tessa Ham Welzijn 24 jun 2019
Leestijd: 5 minuten

Zo zorg je voor een energy boost (zonder dat er koffie aan te pas komt)

But first, coffee. Voor veel mensen kan de dag pas echt beginnen als ze een kop koffie hebben gedronken. Zéker op maandagochtend. Na het bakkie pleur verdwijnt je ochtendhumeur als sneeuw voor de zon en krijg je de focus om je to do’s in rap tempo af te vinken. Heb je het gevoel dat je te veel afhankelijk bent van koffie? Of heb je nog een extra energy boost nodig?

Bij deze opties voor een energy boost ‘s ochtends komt geen cafeïne te pas.

Eet een ontbijt (met groentes)

Je lichaam en brein hebben brandstof nodig. Als jij ‘s ochtends het ontbijt overslaat of snel een banaantje of granolareep naar binnen werkt, laat je ze hard werken op een (bijna) leeg motortje. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die elke ochtend ontbijten minder moe én minder gestresst zijn.

Een chocoladecroissant of kaneelbroodje zijn verleidelijk als ontbijt. Toch kan je beter gaan voor een vezelrijk ontbijt. Gedurende de dag zal dat een hongerig gevoel voorkomen (en honger zorgt weer voor een laag energieniveau).

Dat vezels goed voor je zijn ‘s ochtends wist je misschien al, maar voeg je ook al groentes toe aan je ontbijt? Of dat nou tomaten zijn op je broodje of spinazie in een smoothie verwerkt, het helpt je een energy boost te geven.  Vooral groene groentes zijn rijk aan magnesium. En laat magnesium nou net je energiepeil verhogen, je bloedsuiker stabiliseren en moeheid voorkomen.

Lees ook: Ontbijt overslaan? Dit is waarom je dat écht niet meer moet doen

https://www.instagram.com/p/BnbEysjCM57/

Drink thee die power geeft

En nee, dan hebben we het niet over zwarte thee, maar over Yu.Tea. Een nog relatief onbekende thee die wordt gemaakt van de plant Quayusa, afkomstig uit de Amazone. Een plant die daar al meer dan 1000 jaar wordt gedronken vanwege zijn heldere energie en medicinale werking.

Yu.Tea is een cafeïne-houdende thee met een grote hoeveelheid antioxidanten (50 procent meer dan in groene thee!). Daarnaast bevat het nog veel meer goeds. Het is rijk aan vitamine D en C, calcium, kalium, chroom en magnesium, bevat 15 essentiële aminozuren, geeft het de spijsvertering een boost en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

De mix van Xantines in de plant maakt dat de thee de perfecte energy boost is en zorgt voor meer focus, alertheid en een opgewekt gevoel – zonder de energy crash. En 1 plus 1 is 2, zullen we maar zeggen.

Get moving

Trek die sportschoenen maar aan, want beweging is een natuurlijke energy boost. Door het sporten stroomt er namelijk zuurstofrijk bloed door je lichaam naar je hart, spieren en hersenen. Welke sport je doet, maakt niet veel uit. Zelfs jumping jacks zijn al een goede manier om je hartslag omhoog te krijgen, zodat je meer energie hebt gedurende de dag.

Dat is niet het enige voordeel van ‘s ochtends sporten: je geniet de hele dag van een endorfine rush! Echt waar, er is geen betere manier om de dag met een goed humeur te beginnen dan door in beweging te komen.

Doe een downward dog

Ja, ja, yoga valt eigenlijk onder sporten, maar toch vinden we het belangrijk om deze nog even apart te benoemen. Yoga is een sport met een lagere intensiteit, waardoor je misschien eerder denkt aan hardlopen ‘s ochtends om je energiepeil op te krikken. Toch blijkt uit onderzoek dat yoga ook een hele fijne energy boost is ‘s ochtends.

Van yoga krijg je meer kracht en wordt je postuur beter. Daarnaast wordt er in tegenstelling tot andere sporten erg gefocust op de ademhaling, waardoor je ook nog eens relaxt aan je dag begint.

Lees ook: Zo start je je ochtend als een Kundalini yogi

Mediteer

Deze tip ligt een beetje in het verlengde van yoga. Mediteren mag dan vaak geassocieerd worden met relaxen en slapen, het is ook een goede tool om meer energie te krijgen.

Probeer bijvoorbeeld eens Bedrock’s meditatie-oefening voor meer energie. Duurt maar vijf minuten (dus je hoeft je wekker echt niet absurd vroeg te zetten) en je kan je dag vol frisse energie beginnen.

Laat de zon zijn werk doen

Over natuurlijke energy boosters gesproken! Zonlicht is hét teken voor je lichaam dat het tijd is om wakker te worden. De zon begint nu vaker te schijnen, dus laat de zonnestralen voor jou het werk doen en gooi je gordijnen meteen open.

Onderzoek laat zien dat al een paar minuten wandelen op een warme, heldere dag je humeur en geheugen doet verbeteren en je makkelijker nieuwe informatie kan opslaan.

Maak je bed op

Start je dag met het opmaken van je bed. Dat geeft je het gevoel alsof je al meteen een taak hebt afgerond, waardoor je niet alleen een energy boost krijgt, maar ook de rest van de dag productiever bent.

In een speech die voormalig marinegeneraal William McRaven aan studenten van de University of Texas gaf, zweert hij bij deze truc.

Zing mee met je favoriete (upbeat) liedje

Misschien wel onze favoriete energy booster uit dit lijstje: meezingen met je favoriete liedje. Zingen zorgt namelijk voor een emotionele high, omdat het de hoeveelheid stress hormonen in je lichaam vermindert.

Dus pak die haarborstel en doe ‘s ochtends een dansje in je woonkamer. Of zet je favoriete playlist aan in de auto naar werk.

Ook handig: Zo word je fris en energiek wakker (tips van de wetenschap)

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️