Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Welzijn 11 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Zo start je je ochtend als een Kundalini yogi

Goals: elke dag om 06:00u fris naast je bed, opstarten met yoga en een serie zenmakende rituelen, goed ontbijten, helemaal stressvrij de dag door, and repeat. Real life: te laat slapen, te lang snoozen, haasten, vergeten te ontbijten, druk, stress, and repeat. Tóch kun je met deze 4 simpele (voor iedereen haalbare!) tips je dag starten als ware Kundalini yogi. In onze gids voor beginnende yogi’s legden we uit wat Kundalini yoga is. Deze yoga-vorm komt voort uit de Tantrische traditie en wordt ook wel ‘yoga van het bewustzijn’ genoemd.

Het mentale aspect van yoga speelt een centrale rol bij deze variant. De oefeningen in Kundalini zijn bedoeld om energie in het lichaam op te wekken, heel dynamisch met veel draaiende bewegingen. Kundalini yoga werkt daarnaast met ademhalingstechnieken en mantra’s.

Yoga nidra: een extreem ontspannen manier om op te laden (+leer de methode zelf!)

Leven als Kundalini yogi komt met een hoop oefening, toewijding én een serie aan ochtendrituelen waaronder jezelf met aandacht hullen in een wit gewaad en chanten met een speciale doek op het hoofd, schrijft Snatam Kaur op MindBodyGreen.

Mocht je nog niet helemaal klaar zijn voor zo’n way of life (wat we heel goed begrijpen); deze vier rituelen kan iedereen in z’n ochtendroutine integreren.

Tanden poetsen

Yogi’s poetsen hun tanden voor hun ochtendmeditatie, om zo bacteriën uit de mond te verwijderen. Vervolgens gebruik je je tandenborstel om je tong schoon te schrobben, helemaal tot in je keel.

Klinkt misschien vies, en misschien moet je er een beetje van kokhalzen, maar het helpt je slijm schoon te maken en dat heb je nodig voor goed werkende slijmvliezen en dus een soepele ademhaling.

Kick-start je spijsvertering

Nadat je je tanden hebt gepoetst, drink je een groot glas warm water. Als je spijsvertering goed werkt, je weerstand goed is en je voldoende slaapt, geef je je ingewanden – en dus je stoelgang – hiermee een oppepper.

Yogi’s proberen elke ochtend hun stoelgang te kick-starten, zodat wat je de dag ervoor consumeerde je lijf uit is, voordat je nieuw voedsel naar binnen werkt. Bovendien is het prettig om te mediteren met schone darmen.

Verzorg je haar

Kundalini betekent letterlijk: ‘lok van de geliefde’. Haar is heilig in Kundalini yoga en wordt gezien als de natuurlijke doorgang van energie van de zon. Kundalini yogi’s dragen het haar vaak in een spiraalknot op hun hoofd, om die energie op gang te brengen. ’s Avonds kammen ze het haar naar beneden om rust te bevorderen.

Belangrijk dus om aandacht aan je lokken te besteden. Aangeraden wordt je haar elke 72 uur te wassen, en het natuurlijk te laten drogen. Gebruik ook het liefste natuurlijk shampoo’s. Kam je haar met aandacht, met een kam van hout of een borstel van natuurlijk materiaal.

Neem een koude douche

Hoewel je er waarschijnlijk niet aan wilt, is dit écht het proberen waard. Het koude water activeert je bloedsomloop en opent je haarvaatjes waardoor je een huid een oppepper (en jij een glow) krijgt.

Je bloedsomloop krijgt een boost, het bloed pakt meer zuurstof en dat is goed voor je organen, je lymfesysteem en je hormoonhuishouding. Bovendien is een koude douche goed voor je zenuwstelsel en dat zorgt dat je beter kunt omgaan met stress.

Meer lezen over yoga en spiritualiteit?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️