Rosa Bertram
Rosa Bertram Duurzaamheid 14 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Je kan nu makkelijk (online) checken of kleding duurzaam gemaakt is

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: er bestaat nu een simpele plug-in die checkt of je kleding duurzaam is gemaakt.

Waar technologie allemaal wel niet goed voor is!

Checken of kleding duurzaam gemaakt is

Wil je weten of je kleding gemaakt is van duurzame materialen? Dat is zo gepiept. Als je door de rekken in kledingwinkels speurt, tover je zo het kledinglabel tevoorschijn om te kijken van welke materialen het item is gemaakt. Maar dan moet je natuurlijk wel weten welke kledingmaterialen duurzaam zijn én moet je bij elk item het label naar buiten peuteren.

Tegenwoordig winkelen we veel minder in winkels, maar doen we onze meeste aankopen online. Dan is het zicht op hoe kleding is gemaakt nóg kleiner. En dat terwijl er juist veel te doen is om de milieuvervuilende materialen die worden gebruikt in de mode-industrie en de slechte werkomstandigheden van de mensen die jouw kleding maken.

Transparantie is belangrijk in modeland

Transparantie in de mode-industrie is daarom ontzettend belangrijk. Daarom startte Amsterdam Data Collective (ADC) – een full-stack data science bureau – een project om het makkelijker te maken de duurzaamheid van een kledingmerk te controleren, terwijl je online winkelt.

Lees ook: Elke week een nieuwe outfit? Dit is de (verborgen) impact van kleding op het milieu

ADC heeft een Chrome-browser plug-inGoodbase‘ ontwikkelt die het mogelijkheid maakt om op elke website de duurzaamheidsbeoordeling van een merk te bekijken. Wauw.

Een duurzame plug-in

Het data science bureau heeft daarvoor de gegevens uit de duurzame merkdatabase van Project Cece gebruikt. Het is een duurzame kleding zoekmachine die producten van duurzame modemerken op één pek samenbrengt en zo een database van ethische producten creëert.

Voor de producten op Project Cece kwamen te staan, zijn deze met de hand onderzocht en gecontroleerd op hun ethische en duurzame praktijken. “De resultaten zijn zo veelbelovend dat we ze toegankelijker wilden maken tijdens het online winkelen,” legt initiator Joanneke Meijer (ADC) uit.

Ook lezen: Vraag de expert: kan ik nog steeds modetrends volgen als ik voor duurzaam kies?

De plug-in is gebaseerd op een machine learning-algoritme dat natuurlijke taalverwerking gebruikt om te beslissen of een merk wel of niet duurzaam is of niet. Aan de hand van (onder andere) de data van de duurzame merken op de website van Project Cece leert het naar welke pagina’s en woorden op de website van een kledingmerk moet worden gezocht.

De AI ‘leest’ de webpagina’s van de kledingmerken waarvan het duurzaamheidsniveau bekend is, en gebruikt wat het heeft geleerd om te bepalen of andere merken duurzaam zijn of niet. Logisch, toch?

Kinderziektes

Maar, je moet niet hélemaal afgaan op het algoritme, zegt Noor Veenhooven, mede-oprichter van Project Cece.

“De resultaten van de AI kloppen natuurlijk niet altijd, maar het kan wel een indicatie geven of een merk in ieder geval gedeeltelijk duurzaam is. Het beoordelen van de merken door ze grondig te onderzoeken, zoals we doen met de merken op onze website, levert natuurlijk betere resultaten op. Maar Goodbase kan veel meer merken in een korte tijd beoordelen, dus het kan zeker nuttig zijn om de duurzaamheid van merken op andere sites te controleren. “

Goodbase heeft inmiddels meer dan 2000 (!) kledingmerken beoordeeld en Project Cece meer dan 300. Het algoritme is zelflerend en wordt alleen maar beter naarmate de merken database van Project Cece groter wordt. Dat betekent dat de plug-in na verloop van tijd alleen maar beter en betrouwbaarder wordt!

Benieuwd? Dit is de link naar de Goodbase plug-in.

Meer over duurzame mode

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️