Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Better World 11 okt 2016

Vraag de expert: kan ik nog steeds modetrends volgen als ik voor duurzaam kies?

Om de week beantwoordt The Next Closet (dé online marktplaats voor designer kleding) een vraag over duurzame mode. Zo komen we op een makkelijke manier meer te weten over wat duurzame mode eigenlijk inhoudt. Kim Erich – creatief directeur bij The Next Closet – trapt als eerste af. We vroegen haar of we nog steeds modetrends kunnen volgen als we voor duurzaam kiezen. Kim: “Zeker. Een modetrend en duurzaamheid zijn voor mij twee brede begrippen. Beide begrippen kun je in verschillende vormen ontdekken en ondervinden, aan de hand van je eigen creativiteit. Wat jou inspireert en de keuzes die je hierdoor maakt, voeden allemaal jouw persoonlijke stijl.

Mode is voor mij iets wat bestaat uit verschillende lagen, letterlijk en figuurlijk. Letterlijk door items met elkaar te combineren waardoor je een look opbouwt, en figuurlijk door de verschillende inspiraties die tot je komen en die jouw visie vormen. Een ‘modetrend’ is voor mij een extra impuls – een laag die je eventueel kiest toe te voegen wanneer hij aansluit bij je persoonlijke stijl.

3 creatieve manieren om verspilling uit de mode-industrie tegen te gaan

Duurzaamheid is bewust zijn

Duurzaamheid is voor mij bewust zijn. In het geval van duurzame mode: waar komen deze spullen vandaan? Hoe zijn ze gemaakt en wat voor materiaal is ervoor gebruikt? Investeren in kwaliteitsstukken die lang meegaan is key. Er zijn tegenwoordig al veel mooie merken die eerlijk en duurzaam produceren, met fijne pasvormen waarmee je je eerste laag kan bouwen.

Modetrends kun je tegenwoordig duurzaam kopen omdat er een aantal designers zijn die zich hier heel erg voor inzetten (o.a. Stella McCartney). Ik geloof er echter juist in dat het klakkeloos volgen van een trend lang niet zo leuk is als geïnspireerd worden door een trend en vervolgens je persoonlijke interpretatie van de trend te creëren. Wat het nog leuker maakt is dat je dan je best doet om niet meteen iets nieuws te kopen.

One of a kind pieces

Ik geloof erin dat je hierdoor net anders gaat kijken naar bijvoorbeeld een item in je favoriete tweedehands winkel of een bepaalde stof op de markt, waarvan je zelf een nieuw stuk kunt maken. Door kleine accessoires toe te voegen aan een item dat je al in je kast hebt liggen kun je one of a kind pieces maken.”

Heb jij ook een vraag voor de expert? Mail ons wat jij graag wil weten als het aankomt op duurzame mode. Domme vragen bestaan niet, goede antwoorden wel.

Hoe modern en duurzaam is het Voedingscentrum?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Vraag de expert: kan ik nog steeds modetrends volgen als ik voor duurzaam kies?
Sluiten