Marcelle Mudde
Marcelle Mudde Liefde & Seks 14 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Bestaat de ware? (of is hierin geloven het perfecte recept voor een ongelukkig liefdesleven?)

Over het bestaan van de ware (ook wel soulmate genoemd) kun je dezelfde discussies hebben als over God en zijn onzichtbare engelen. Romantische zielen geloven er graag in, nuchtere geesten zouden het graag willen, maar vinden de bewijzen ervoor nogal magertjes.

De ware tegenkomen’ lijkt vooral een subjectief gevoel te zijn. Vraag maar eens aan mensen die Hem of Haar zijn tegengekomen hoe ze dat nu eigenlijk weten en je hoort vaak een cirkelredenering als: ‘Tja, dat weet je gewoon, daar hoef ik niet over te twijfelen.’

Dealbreaker

De meeste mensen, zelfs als ze stapelverliefd zijn, voelen helaas niet de connectie, herkenning of intimiteit die past bij de ware. Dat is teleurstellend wanneer ze op een Magische Ontmoeting der Zielen hadden gehoopt. Vaak voelen ze op hun klompen aan dat ze weer eens in een tijdelijke relatie zijn beland.

Ook interessant: ‘Help, mijn partner is niet spiritueel!’

Dat is misschien een dealbreaker voor de langetermijnplanning, maar de paradox is dat dit gevoel van tijdelijkheid de passie soms extreem kan vergroten. Denk maar eens aan een bijzondere vakantieliefde. De kans is groot dat je je er even helemaal aan overgaf, omdat je wist dat het moment zo weer voorbij zou zijn.

Onze hersenen houden niet per se van soulmates bij wie we ons helemaal thuis voelen. Voor passie en lust is het nuttig als er een beetje wrijving en wrevel is. Hierom zijn ook verboden affaires vaak zo memorabel. En de katers erna vaak onverwacht pijnlijk. Onmogelijke situaties en gevoelens van boosheid, onbegrip, schaamte of angst iemand te verliezen kunnen romantische verlangens intensiveren.

Ook langdurige liefdesrelaties zijn uiteindelijk een breekbaar compromis tussen dierlijke lust en het maatjesgevoel – een wankele balans tussen de angst iemand te verliezen en vertrouwen dat het helemaal goed zit. Relatieperfectie bestaat niet. Het fantaseren over de ware is waarschijnlijk een antwoord op de broosheid en vergankelijkheid van onze relaties. Net zoals geloof in de eeuwigheid of het hiernamaals dat is wanneer we over onze dood nadenken. Dat geloof is misschien troostend, er zit ook een groot nadeel aan: je hebt eerder de neiging het echte leven te verwaarlozen.

Soulmate

Mensen die vasthouden aan het idee dat er één iemand op deze planeet rondloopt die hen vervolledigt (al dan niet op mystieke manier) komen bedrogen uit. En een hardnekkig geloof erin kan goede relaties met kleine gebreken zelfs saboteren en kapotmaken. Ik kwam dit soort stelletjes regelmatig in mijn therapiekamer tegen.

Lees ook: Waarom je waarschijnlijk met de verkeerde persoon gaat trouwen

Zelfs een simpel gebrek aan communicatie kan onoverbrugbaar lijken wanneer de gelovige na elke ruzie begint te dagdromen over een ideale zielenpartner die in schril contrast staat tot de echte partner. “Een soulmate zou verdomme aanvoelen dat ik mokka-ijs wil en geen zin heb om te praten over Tesla-auto’s.” Vooropgesteld, inlevingsvermogen van een partner is een grote pre, maar vaak komen twee partners er ook wel uit als ze duidelijker leren communiceren. Daar is zelden telepathie of een zielenklik voor nodig.

Zielsmaatje

Vergelijk de persoon naast je constant met de soulmate en je hebt het perfecte recept voor een ongelukkig liefdesleven. Dat is net zo teleurstellend als wanneer ik keer op keer in de spiegel zou kijken in de hoop daar een NBA-basketballer met het hoofd van George Clooney te zien.

Must read: Wat doe je als je niet meer verliefd bent op je partner?

Laten we dit heilige huisje van de ware maar voorgoed onderuit halen: de ware bestaat niet. Althans niet als objectief feit. Al is het maar omdat partners constant aan verandering onderhevig zijn. Jij verandert, je partner verandert, alles verandert. Ik ken genoeg mensen die ooit dachten hun zielsmaatje te hebben ontmoet, terwijl hun gezegende wederhelft daar na een paar maanden toch echt heel anders over dacht. Die was bijvoorbeeld alweer een andere soulmate tegengekomen.

Voldoende

In plaats van wachten op de ware kun je maar beter aan de slag gaan met de mensen die op je pad komen. De kans is inderdaad groot dat jullie ooit weer uit elkaar gaan, maar misschien is dat zo erg niet. Geniet ervan zolang het duurt. Elke relatie of ontmoeting leert je iets over jezelf en brengt je dichter bij degene die je daarna misschien ‘de ware’ zou kunnen noemen.

Als het zover is dat je met de ware denkt te zijn, heeft dat meer met een gevoel van ‘en nu is het gewoon voldoende’ te maken dan dat je werkelijk je ideale droomtype hebt gevonden. Dat klinkt voor romantici vast treuriger dan het is. Vaak eindigen mensen, in volle tevredenheid, met iemand die ze voorheen nooit als hun soulmate zouden hebben herkend.

Als je het goed met jezelf kunt vinden, worden vanzelf de voorwaarden geschapen voor een ontmoeting met iemand die je in je leven kunt en wilt houden. Iemand van vlees en bloed.

Meer over partners?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️