Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 3 sep 2019
Leestijd: 4 minuten

Wat doe je als je niet meer verliefd bent op je partner?

Iedereen die weleens een lange relatie heeft gehad, weet dat liefde echt niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. We hebben allemaal rough patches. Periodes waarin de liefde even wat minder is. Dat is normaal. Maar het kan ook dat die periode aan blijft houden en je geschokt realiseert dat je niet meer verliefd bent op je partner.

Of zoals ze dat in het Engels zo raak zeggen: you’re falling out of love. Wat doe je als je gevoelens niet meer hetzelfde zijn als toen je hem of haar ontmoette?

Niet meer verliefd

Hoe weet je dat je gevoelens écht over zijn, dat je uit elkaar bent gegroeid? Opeens realiseer je je dat de dagelijkse interacties met je partner veel energie kosten. Je begint je te irriteren aan dingen die je eerst juist leuk vond. Eigenlijk voel je je meer op je gemak als je alleen bent.

Lees ook: 7 tekenen die erop wijzen dat je niet meer verliefd bent

Toch is dit de persoon met wie je soms jaren lief en leed hebt gedeeld. Niet meer verliefd zijn, betekent niet dat deze persoon niets meer voor je betekent, dat je niet meer van hem of haar houdt.

Is het mogelijk om weer verliefd op je partner te worden? Relatie- en sekstherapeut Michelle Herzog en psycholoog Lindsay Jernigan vertellen op Mind Body Green dat zij geloven van wel. Maar het zal niet makkelijk worden.

Kijk goed naar jezelf

Het is makkelijk om in moeilijke tijden met de vinger naar de ander te wijzen. Je vindt je partner minder leuk, omdat jullie niet genoeg intimiteit hebben of jullie nooit meer met elkaar praten, om maar een voorbeeld te noemen. Vaak is dit niet helemaal eerlijk.

Jij kan ook het initiatief nemen door een keer een spannend cadeau aan te schaffen. Of misschien zit je ‘s avonds in bed alleen maar op je telefoon. Mis je de gesprekken met je partner? Zorg dat je echt weer naar hem of haar gaat luisteren.

Identificeer in de eerste plek de reden(en) waarom je niet meer verliefd op je partner bent. Kan jij zelf iets doen om die problemen aan te pakken? Pas als jullie allebei de moeite doen om te veranderen, kunnen jullie weer verliefd op elkaar worden.

Geef elkaar prioriteit

In het begin van jullie relatie hadden jullie alleen maar oog voor elkaar. Later in de relatie beginnen we onze partners voor lief te nemen. Je begint langs elkaar heen te leven en gaat ervan uit dat je elkaar wel tegenkomt.

Als het niet meer lukt elkaar prioriteit te geven, wordt het tijd om dat bewust wél te gaan doen. Het klinkt misschien cliché, maar date nights en quality time in het algemeen zijn zo onwijs belangrijk. Plan dates in, ga op tijd naar bed voor quality time, stuur elkaar flirterige appjes en leg je telefoon ‘s avonds aan de kant.

Lees ook: Zo houd je balans tussen geplande en spontane seks in een lange relatie

Leer elkaar opnieuw kennen

Als je lang een relatie hebt, ken je elkaar door en door. Toch? Dat zou je denken, maar een onderzoek uit Zwitserland toonde aan dat koppels die langer dan 40 jaar getrouwd zijn, elkaar minder goed kennen dan pas getrouwde stellen. Op zich is dat niet zo gek: ben jij dezelfde persoon als toen jullie verliefd werden?

Mensen veranderen nou eenmaal. Als je niet elke keer weer je best doet om de ander te leren kennen, zal je uiteindelijk uit elkaar groeien.

Communiceer

We gooien er nog maar een cliché tegenaan: communiceer met elkaar en ga er nooit vanuit dat de ander maar je gedachten kunt raden. Verwachtingen die je niet uitspreekt zijn een recept voor teleurstellingen. Maar ook zorgen en twijfels die je niet uitspreekt en maar blijft opkroppen, kunnen uiteindelijk explosief zijn.

De mogelijkheid om met elkaar te kunnen praten moet de basis zijn voor elke relatie.

Forceer het niet

Als jullie voor je liefde hebben gevochten, maar het echt niet blijkt te werken, laat elkaar dan gaan. Koester de fijne tijd die jullie hebben gehad en gun het elkaar om gelukkig te worden – al is dat met een ander.

We verdienen allemaal relaties vol plezier, veiligheid en liefde. Als jullie dat niet meer aan elkaar bieden en niet meer verliefd op elkaar kunnen worden, is het belangrijk om jullie relatie niet te forceren.

Meer lezen over relaties

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️