Rosa Bertram
Rosa Bertram Verzorging 25 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Bedrock Beauty: een fijne, plasticvrije en natuurlijke beautyroutine

Als het op een beautyroutine aankomt, kun je eindeloos zoeken naar hét perfecte-serum, het allerfijnste gezichtsmasker of de nieuwste dagcrème. Maar helaas komt er nog meer bijkijken dan alleen een huidproduct uitzoeken dat bij jouw huid(type) past. In veel cosmetica zitten namelijk microplastics en worden gemaakt van chemische ingrediënten die je huid en de planeet niet bepaald ten goede komen.

Daarom komt BEDROCK to the rescue! We delen onze favoriete skincare-producten die geen chemische ingrediënten of microplastics bevatten én milieuvriendelijk zijn.

Microplastics in huidproducten

Microplastics kunnen we vaak niet met het blote oog zien, maar dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Onze huidproducten zitten er vol mee, en niet alleen huidproducten overigens. Wat zijn het precies?

Microplastics zijn minuscule plastic deeltjes die ervoor zorgen dat onze planeet (op een minder zichtbare manier) wordt vervuild.

Milieu

Vooral in scrubs worden de plastics toegevoegd, maar er worden ook microplastics gevonden in lippenstift, crèmes, deodorant, zeep en foundation zitten er vol mee. Als je deze huidproducten weer van je afspoelt, belanden de plastics in de riolering. En helaas zijn de plastics te klein om te zuiveren, waardoor ze direct in de rivieren terecht komen.

Volgens een schatting van de VN waren er in 2017 maar liefst 51 biljoen (!) plasticdeeltjes in de zee te vinden. Maar de deeltjes worden eigenlijk overal aangetroffen…

https://www.bedrock.nl/zero-waste-beautyroutine/

Benieuwd of jouw huidproduct microplastics bevat? Daar bestaat sinds kort deze handige app voor!

Huid

Die plasticdeeltjes of chemicaliën in je huidproducten hebben overigens niet alleen impact op het milieu, maar ook op jouw huid. Gemiddeld gezien gebruikt een vrouw dagelijks 12 huidverzorgingsproducten. Dat stelt haar bloot aan gemiddeld 185 chemische stoffen die mogelijk door je bloedbaan opgenomen kunnen worden.

En dit zijn alleen nog maar de chemicaliën in onze beauty- en persoonlijke verzorgingsproducten, zo schreven we eerder. Verschillende onderzoeken tonen aan dat vrouwen zichzelf gemiddeld aan 200 chemicaliën per dag blootstellen, en mannen aan 100 chemicaliën. En dat gebeurt allemaal nog vóórdat ze het huis uitgaan in de ochtend.

Deze Nederlandse 8 beautymerken zijn vegan én dierproefvrij

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam die je helpt bij de warmteregulatie van het lichaam, gifstoffen en chemicaliën uitscheidt en maar liefst 60 procent van de ingrediënten die je erop aanbrengt absorbeert.

Zie je lichaam dus als een ecosysteem. Alles wat jij eet (verteert) en opsmeert (absorbeert) heeft impact op het vermogen van het lichaam om zichzelf te reguleren, aan te passen, te herstellen én gezond te blijven. Benieuwd welke gevolgen chemische stoffen in skincare kunnen hebben? Experts legden al eerder op BEDROCK uit waarom het tijd is nu écht te kiezen voor natuurlijke huidproducten.

Plasticvrije en natuurlijke beautyroutine

Je begrijpt: tijd voor een plasticvrije en natuurlijke beautyroutine! We delen een paar fijne skincare-tips zodat je zelf een natuurlijke beautyroutine kan samenstellen met producten die jij fijn vindt.

Serum

First things first: always start with a serum. Een gezichtsroutine begint altijd met een serum, dat je op een gereinigde huid aanbrengt, nog voor je aan de haal gaat met dagcrèmes, zonnebrand of oliën. Van natuurlijke skincare-experts Nourished weten één van de fijnste natuurlijke serums die van Biologi is of het Quandong Green Booster Serum van Ere Perez.

Dagcrème + SPF

Een goede bescherming en hydratatie van de huid begint en staat uiteindelijk met een goede dagcrème die bij jouw huidtype past. Check daarom eerst goed wat voor huidtype jij hebt (doe bijvoorbeeld deze test) en kies op basis daarvan een fijne, natuurlijke crème.

Specerijen in je beautyroutine? Ja zeker, aldus het eeuwenoude Ayurveda

Je kunt er één kiezen die vooral een dagcrème is, bijvoordeel deze natuurlijke moisturizer van {SIMPLE as that} of deze hydraterende dagcrème van Weleda. Los daarvan kan je dan kiezen voor een zonnebrand die je aanbrengt (en nee, niet alleen in de zomermaanden), maar nóg makkelijker is het om een dagcrème te kiezen die SPF bevat, bijvoorbeeld deze moisturizer van Little Urchin. 2 in 1!

Gezicht weer schoonmaken

Als je dan de hele dag heb rondgelopen met een met-liefde-ingesmeerd-gezicht-met-natuurlijke-skincare-producten, wil je aan het einde van je gezicht áltijd weer schoonmaken. Ook als je alleen natuurlijke producten gebruikt of denkt dat je gezicht niet vuil is geworden.

Door zweet, oliën en simpelweg de lucht waar we ons doorheen verplaatsen, krijgen we vuil op ons gezicht dat je er aan het einde van de dag weer wilt afspoelen. Dat kan simpel met water, maar soms wil je nét wat grondiger schoonmaken. Het natuurlijke skincare-merk Naïf heeft sinds kort hele fijne, natuurlijk gezichtsdoekjes die – je raadt het nooit – geheel plasticvrij zijn. Score!

Zoek uiteindelijk vooral naar producten die bij jouw huid passen en het liefst waar zo weinig mogelijk (of nog beter: geen) milieu- of lichaamvervuilende stofjes in zitten. Met deze tips kom je denk ik al een eind op weg!

Luistertip 🎧

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️