Nutrition 19 apr 2019 Rosa Bertram

Vega Vrijdag: koude én felroze Spaanse soep ‘roze ajo blanco’ (heerlijk als vegan paasbrunch)

Deze roze ajo blanco heeft niet alleen een lekker kleurtje, maar vooral ook een heerlijke smaak. Ajo blanco is een koude soep uit Andalusië op basis van amandelen. Ideaal om de lente mee in te luiden tijdens de vegan paasbrunch.

De soep – afkomstig uit de Spaanse regio – is makkelijk te maken, maar je hebt er wel een blender, keukenmachine of (krachtige) staafmixer voor nodig. Want je wil de amandelen héél fijn kunnen malen. De roze ajo blanco is heel snel klaar en je kunt ‘m gerust een dag van tevoren maken.

kommetjes roze soep

Lees ook: Food inspiratie: 7 x lekkere én gezonde lunchgerecepten

Roze ajo blanco maken

Maal de blanke amandelen in de keukenmachine fijn en laat doordraaien tot een pasta ontstaat. Voeg eventueel alvast een scheutje water toe om de amandelen (en de machine) een handje te helpen.

Voeg het water daarna geleidelijk toe, terwijl de machine blijft draaien. Je zult zien dat de amandelen nu veranderen in een soep.

Doe de gepelde en gehakte bieten, knoflook en de rode wijnazijn erbij en breng op smaak met wat zout. Laat nog even draaien, tot er een mooie, roze soep ontstaat. Proef en voeg indien nodig meer azijn, zout en eventueel een theelepeltje suiker toe.

Helemaal lekker? Dan kun je de soep koud zetten tot je ‘m gaat opdienen. Je kunt de soep eventueel nog zeven, voor een zijdezachte ajo blanco.

Serveer de roze ajo blanco koud, met wat druppeltjes olijfolie en de reepjes munt.

Voor 4 tot 6 personen:

  • 200 gram blanke amandelen
  • 400 ml water
  • 200 gram rode biet, gepeld en in stukjes
  • 1 teen knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 theelepeltje suiker (naar smaak)
  • Snuf zout
  • Olijfolie, ter garnering
  • Verse munt, in reepjes gesneden, ter garnering

Eetsmakelijk!

Meer Paasinspiratie?

Meer verhalen zoals deze? Let's keep in touch!

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: koude én felroze Spaanse soep ‘roze ajo blanco’ (heerlijk als vegan paasbrunch)
Sluiten