Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Welzijn 6 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Hatsjoe! 5 x natuurlijke tips tegen hooikoorts die het proberen waard zijn

Mensen met hooikoorts zijn al weken aan het snuffen en niezen. Ogen die tranen en neuzen die rood zijn van het snuiten: de pollen vliegen weer lekker in het rond. Natuurlijk zijn er homeopatische en medische middelen tegen hooikoorts, maar er zijn ook natuurlijke tips tegen hooikoorts die het proberen waard zijn.

Denk aan het eten van bepaalde voedingsmiddelen, het drinken van kruiden of een lepel lokale honing door je yoghurt roeren.

Wat is hooikoorts eigenlijk?

Om die natuurlijke tips tegen hooikoorts te proberen, is het eerst handig om te weten hoe hooikoorts in je lichaam werkt. Eigenlijk is het een overdreven reactie van je immuunsysteem op pollen. Je immuunsysteem beschermt je tegen stofjes die niet in je lichaam thuishoren, zoals stuifmeel. Alleen bij mensen met hooikoorts uit zich dat dus extreem, in sommige gevallen zelfs zo erg dat mensen met hooikoorts niet in staat zijn om te werken of kinderen met hooikoorts niet naar school kunnen.

Natuurlijke tips tegen hooikoorts

Om de klachten van hooikoorts, zoals niezen, snotteren en ogen die pijn doen, te verminderen, kun je deze natuurlijke tips toepassen. Het zijn geen remedies tegen hooikoorts, maar ze kunnen je klachten wel verzachten.

Een lepel lokale honing a day, keeps the hooikoorts away

Oké, dat is natuurlijk niet helemaal waar, maar honing kan wel helpen de klachten van hooikoorts te verminderen. Hoe dat werkt? Bijen nemen overal een beetje stuifmeel mee en maken daar honing van. In lokale honing zit dus stuifmeel uit jouw buurt.

Door al voor het hooikoortsseizoen elke dag een lepeltje van die lokale honing door je thee te roeren, bouw je dus al weerstand op tegen de pollen. Omdat hooikoorts tegenwoordig het hele jaar door voorkomt, vanwege de hogere temperaturen, kun je deze natuurlijke tip tegen hooikoorts het beste verwerken in je dagelijkse routine, het hele jaar door dus.

Natuurlijke tip tegen hooikoorts: kamille

Kamille, dat lieve bloemetje met geel hart en witte blaadjes, heeft veel toepassingen, waarvan hooikoorts er een is. Kamille werkt ontstekingsremmend en helpt bij allergische reacties, zoals hooikoorts. Door kamillethee te drinken, zal je minder last hebben van klachten zoals pijnlijke ogen en niezen.

Een bakje yoghurt als natuurlijke tip tegen hooikoorts

Yoghurt heeft een gunstig effect op je immuunsysteem, vooral rauwmelkse yoghurt. Hier zitten levende bacteriën in die gezond zijn voor je darmflora en dus voor je immuunsysteem. Niet alleen yoghurt helpt je lichaam aan een gezond immuunsysteem, maar ook plantaardige producten zoals verse groente en fruit. Vermijd bewerkte producten, omdat die een negatief effect hebben op je gezondheid en dus op je hooikoortsklachten.

Trakteer jezelf op een mooie zonnebril

Trakteer jezelf op een mooie, duurzame zonnebril onder het mom van tip tegen hooikoorts. Het is namelijk echt zo dat een zonnebril veel stuifmeel uit je ogen houdt en je daardoor minder snel last krijgt van hooikoortsklachten. Ga voor een lekker oversized model, zodat je ogen goed beschermd zijn. Draag ‘m ook op dagen dat de zon minder schijnt en de wind meer waait. Dat zijn dagen dat de pollen door de lucht vliegen. Een natuurlijke tips tegen hooikoorts voor het hele jaar!

Neem een douche voor het slapen gaan

Handig om in je dagelijkse routine te verwerken: een douche voor het slapengaan. Pollen zitten namelijk ook in je haar, op je huid en op je kleren. Dus gooi je kleding in de was en stap onder de douche om het stuifmeel van je af te wassen. Zo sta je de volgende ochtend tenminste niet meteen niezend op.

Dit is waarom vlierbloesemsiroop zo gezond voor je is (en een recept om dit zelf te maken)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️