Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 18 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Zo schilder je dit weekend paaseieren op een natuurlijke manier

Het leukste van Pasen? Eieren verven natuurlijk! Gekleurde eieren bij de uitgebreide paasbrunch, wie is er niet groot mee geworden? Ken jij deze natuurlijke manier van eieren verven al? Zo krijgen de eieren een matte pastelkleur en er komt geen vleugje chemicaliën aan te pas!

Wist je dat je eieren op een natuurlijke manier een kleurtje kan geven met bijvoorbeeld rode biet en kurkuma? Deze natuurlijke do it yourself is ideaal voor de zaterdag vóór Pasen, want de eieren staan het beste een hele nacht in de koelkast. Daarmee heb je op eerste paasdag dus heerlijke gekleurde eitjes op het menu.

Eieren verven op een natuurlijke manier

Al bepaald welke kleur jij jouw paaseieren wilt verven? Je hebt de volgende natuurlijke middelen nodig:

  • Geel: 1 theelepel kurkuma of geelwortelpoeder (gebruik hiervoor witte eieren). Wil je de eieren iets meer goud, ga dan voor bruine eieren (hoewel die minder duurzaam zijn).
  • Blauw of groen: 250 gram paarse kool (witte eieren worden blauw, bruine eieren worden groen)
  • Roze: 250 gram rode bieten, gepeld en geraspt (gebruik hiervoor witte eieren)

Ook interessant: Eitje bij het ontbijt? Waarom witte eieren duurzamer zijn dan bruine eieren

After experimenting with everything from lemon peels and carrots to raspberries and grape juice a few years ago, I’ve put together a list of everyday ingredients that consistently yield beautiful, vibrant Easter egg colors. Link to the tutorial is on my homepage right now, or you can google “mommypotamus easter eggs.” I’ve included downloadable PDF instructions in the post.

1,268 Likes, 62 Comments – Heather Dessinger (@mommypotamus) on Instagram: “After experimenting with everything from lemon peels and carrots to raspberries and grape juice a…”

Stap 1: de natuurlijke verf maken

Breng een pan met water en jouw kleurstof naar keuze (paarse kool, rode bieten, kurkuma of geelwortelpoeder) aan de kook, en laat het water 15 tot 60 minuten pruttelen. Laat de kleur in het water trekken totdat je een intense, rijke kleur overhoudt. Dat is nodig omdat de kleur van het ei een stuk lichter wordt dan de kleur van het water.

Haal de pan van het vuur, en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.

Stap 2: eieren koken en schoonmaken

Kook de eieren zoals jij ze lekker vindt. Zacht of hardgekookt, dat mag je helemaal zelf bepalen. Laat de eieren na het koken schrikken onder de koude kraan.

Vervang daarna het water in de pan met warm water en een beetje (natuurlijk) afwasmiddel, en ga voorzichtig met een washandje over de eieren heen. Hiermee verwijder je de natuurlijke oliën die op de schil van de eieren zit. Ga wel voorzichtig te werk, want je wilt de schil van de eieren niet breken.

Ook lezen: Eieren over van Pasen? Met deze truc wordt eieren pellen super easy

Stap 3: de eieren verven

Leg de eieren in de inmiddels afgekoelde pan, en zet de pan in de koelkast. Laat de kleur een hele nacht in de schil van het ei trekken voor het mooiste resultaat. Haal ze de volgende ochtend met een lepel uit de pan, en laat de geverfde eieren opdrogen in een eierkarton. Et voilà, klaar zijn je eieren. Zo wordt eieren verven toch een stukje natuurlijker.

De eieren hebben van nature een matte finish, de verf zal dan ook mat opdrogen. Wil jij je eieren liever glimmend? Dan kan je altijd de bovenkant inwrijven met een stukje keukenrol en een druppel olijfolie of kokosolie.

De lekkerste recepten voor Pasen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.