5 healthy recepten voor een paasbrunch

Ook aan de kleintjes is gedacht

Het is weer Pasen en dat betekent dat er dit weekend heerlijk gebruncht kan worden. Krijg je familie over de vloer, of wil je iets meenemen naar vrienden? We delen vijf healthy recepten voor een paasbrunch.

Gezonde paasstol

Ingrediënten voor het brood (6-8 kleine plakjes)

  • 250 gram speltmeel
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel baking soda
  • ¼ theelepel zeezout
  • 1 eetlepel palm- of kokosbloemsuiker
  • 200 ml karnemelk
  • 50 gram grof gehakte noten
  • 50 gram rozijnen
  • optioneel amandelschaafsel

Ingrediënten voor het amandelspijs

  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram lichte agavesiroop of honing
  • 1 theelepel citroensap

Bereidingswijze

Zo maak je de gezonde paasstol van Essiehealthylife: Start met het maken van het amandelspijs. Meng alle ingrediënten in een kom en wikkel het vervolgens in plastic. Dit leg je tot gebruik (minstens één nacht) in de koelkast. Hak de noten grof en doe vervolgens alle droge ingrediënten in een bak, zonder de noten en rozijnen. Meng het goed door elkaar en doe er vervolgens de karnemelk bij. Doordat het zuur van de karnemelk in aanraking komt met de baking soda gaat het vanzelf rijzen in de oven. Kneed het met je handen tot je één geheel hebt en meng er dan de noten en rozijnen doorheen. Leg ⅔ deel op de bakplaat, leg er het spijs op en bedek met de rest. Zorg dat het spijs volledig bedekt is. Maak er een leuke vorm van en strooi er nog wat amandelschaafsel overheen. De stol is met 25 minuten klaar in een voorverwarmde oven van 200 graden.

Avocado smoothie

Ingrediënten (voor 1 smoothie)

  • 1 handvol snijbiet
  • 1 handvol spinazie
  • ¼ avocado (ongeveer 3 eetlepels)
  • 3 middelgrote dadels
  • ¼ theelepel kaneel
  • 1 kopje water

Bereidingswijze

Zo maak je de avocado smoothie van Mindbodygreen: Doe alle ingrediënten in een blender en pureer het tot een gladde massa. Voeg als je wilt wat ijs toe en garneer het met een snuf kaneel.

Rucola-spinaziesoep met doperwtjes

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 liter groentebouillon
  • 260 gram kruimige aardappels
  • 120 gram rucola
  • 120 gram verse spinazie
  • 3 bosuitjes
  • 140 gram diepvries doperwten
  • 1 eetlepel dragon
  • snufje zout
  • 80 ml crème fraîche

Bereidingswijze

Zo maak je de rucola-spinazie soep van Culy: Snijd de aardappelen en bosuitjes in kleine stukjes en doe het samen met de doperwten en bouillon in een soeppan. Breng aan de kook en laat het ongeveer 12 minuten zachtjes koken. Voeg de spinazie, gesneden rucola, een snufje zout en de dragon toe en laat nog twee minuten koken. Zet het vuur uit en roer drie eetlepels crème fraîche door de soep. Pureer de soep met een staafmixer tot er een egale soep ontstaat. Serveer met de rest van de crème fraîche.

Bietensalade met ei

Ingrediënten voor de salade (2 personen)

  • twee hardgekookte eieren, gepeld en in vieren
  • 1 gele tomaat, fijngesneden
  • 1 minikomkommer, in kleine blokjes
  • ½ theelepel rode chili vlokken
  • 2 radijsjes, in dunne schijfjes
  • 1 theelepel maanzaad
  • verse blaadjes peterselie, dille en munt
  • 2 eetlepels karnemelk
  • zeezout
  • 1 kopje geroosterde bieten, in blokjes gesneden
  • olijfolie voor de garnering
  • bietentzatziki

Ingrediënten voor de bietentzatziki

  • 1 kopje labneh (een romige yoghurt dip)
  • 1 kopje geroosterde bieten, geraspt
  • ¼ kopje fijngehakte minikomkommer
  • 1 teentje knoflook
  • ¼ kop verse dille
  • 6 blaadjes munt
  • 2 eetlepels citroensap
  • peper en zout

Bereidingswijze

Zo maak je de salade van Mindbodygreen: Doe alle ingrediënten voor de tzatziki in een schaaltje en meng alles goed door elkaar. Verdeel de tzatziki vervolgens over twee borden en schep daar de eieren op. Combineer in een middelgrote kom de tomaat, komkommer, chili vlokken, radijs, maanzaad, verse kruiden en karnemelk. Breng op smaak met een beetje zeezout. Rooster of bak de bieten en doe dit samen met de komkommer-tomatensalade op je bord. Garneer met kruiden, een snuf zout en peper, en olijfolie.

Wortelmuffins

Ingrediënten (voor 12 muffins)

  • 200 gram wortels
  • 1 banaan
  • 2 eieren
  • 150 gram speltmeel
  • 100 gram pecannoten
  • 1 eetlepel kaneel
  • 8 eetlepels honing
  • 2 theelepels bakpoeder

Bereidingswijze

Zo maak je de wortelmuffins van Chickslovefood (perfect voor de kleintjes): Verwarm de oven voor op 180 graden en rasp de wortels fijn. Doe de ingrediënten in een keukenmachine of kom en meng door elkaar. Breek de pecannoten in stukjes en roer deze door het beslag. Besmeer een bakvorm met 12 muffinholtes licht in met wat olie en verdeel het beslag hierover. Schuif de vorm de oven in en bak in ongeveer 30 minuten gaar. De muffins zijn klaar als er een satéprikker schoon uitkomt.

Meer lezen?

Eieren over van Pasen? Met deze handige truc wordt pellen super easy.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.