Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 2 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

6x redenen waarom je plotseling zwaarder wordt

‘Ik kom gewoon aan, terwijl ik niets anders doe dan sporten en gezond eten!’ Dat kan inderdaad. Je kunt aankomen, zonder dat je iets in je levensstijl hebt veranderd. Althans, dat denk je. Dit zijn de boosdoeners die ervoor zorgen dat je plotseling zwaarder wordt.

Het metabolisme, ook wel de stofwisseling genoemd, is een belangrijke factor voor het lichaamsgewicht. Hoe sneller jouw metabolisme werkt, hoe sneller het lichaam voedsel afbreekt en omzet in energie. Bij een snelle stofwisseling verbrand je dan ook sneller calorieën en verlies je eerder gewicht. Een trage stofwisseling zorgt eerder voor plotseling zwaarder worden.

Redenen waarom je plotseling zwaarder wordt

Toch zijn er naast het metabolisme, andere factoren die ongemerkt voor extra kilo’s zorgen.

1. Een tekort aan slaap

Het is wetenschappelijk bewezen dat een tekort aan slaap (minder dan zes uur per nacht), zorgt voor een toename in gewicht. Dit komt doordat te weinig slaap invloed heeft op je hormoonhuishouding. En wel op de hormonen die je hongergevoel onder controle houden. Ze onderdrukken het ‘ik heb genoeg’-gevoel en zorgen dus dat je continu trek hebt. Daarbij komt ook kijken dat, wanneer we moe zijn, we naar energie snakken, dus naar iets te eten.

2. Jouw medicatie

Slik je medicijnen tegen migraine of ben je geswitcht van anticonceptie en je krijgt je broek niet meer dicht? Dan zou het heel goed kunnen dat de medicijnen de boosdoeners zijn. Medicijnen kunnen invloed hebben op je hormonen en ook op vetopslag of metabolisme.

3. Stress

Oh stress daar ben je weer! Door stress ontstaat de ‘fight or flight‘-reactie die ons doet hunkeren naar energie (lees: extreem vet, zout, zoet). En door stress slapen we minder goed, waardoor we dus minder uren pakken dan gewenst. Zo komen we weer terug bij punt 1.

4. Een kantoorbaan

Want: je hebt meer stress en je slaapt minder (zie punt 1 en 3), je eet wat er op je werk is of je haalt iets en de voornaamste reden: je beweegt minder. De achturige werkdag is killing voor jouw fysieke gestel. Je zou het zitten kunnen compenseren met een lange wandeling aan het begin of einde van de werkdag.

5. Zout eten

Of eigenlijk sodium. Een teveel aan sodium zorgt ervoor dat je meer vocht vasthoudt. En buiten tafelzout zit sodium in heel wat sausen, dressings en andere voorgefabriceerde voedingsmiddelen. Laat ze dus maar even staan.

6. Je drinkt niet genoeg water

Het zit zo: doordat we niet genoeg vocht binnenkrijgen, zorgt ons lichaam ervoor dat al het vocht dat we wel binnen krijgen, wordt vastgehouden. Door genoeg water te drinken, werkt ons lichaam optimaal en hoeven we ons in ieder geval geen zorgen te maken dat de extra kilo’s (ook al is het geen vet) daardoor worden veroorzaakt. Daarnaast is vocht belangrijk om afvalstoffen af te voeren.

5 manieren om je stofwisseling een boost te geven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️